Astalo Astalo lyö takaisin.

Kaikki blogit puheenaiheesta Antirasismi

Suhtautuminen maahanmuuttoon myönteistymässä

Helsingin Sanomien tekemä kyselytutkimus todistaa suomalaisten suhtautumisen maahanmuuttoon lientyneen 2010-luvulla. MIkä on melko erikoista ottaen huomioon viime vuosien poliittiset jytkyt ja maahanmuuttokriittisen "skenen" näkyvän tunkeutumisen arkipäiväiseen some-ympäristöön.

 

R niin kuin rasisti

Viimekin aikoina ilmenneiden  käsitesekaannusten perusteella on näemmä jälleen kerran syytä tähdentää rasismin määritelmää - joiltain osin vaikuttaa nimittäin siltä, että rotusyrjintä mielletään edelleenkin pelkästään ns. rotuun  1)  perustuvaksi syrjinnäksi ja käytännössä syrjivää käyttäytymistä pyritään myös oikeuttamaan erilaisten kiertoilmauksien avulla.

"Antirasismin" merkillisestä ideologiasta

Kansan Uutiset julkaisi vast'ikään ​Panu Raatikaisen artikkelin: "Miksi puhe 'kahdesta ääripäästä' herättää ärtymystä?"[1] Itse kirjoitus keskittyi kuitenkin analysoimaan rasismin ongelmaa Suomessa. Raatikainen ei tarjoile juurikaan uusia näkökulmia asiaan. Hänen kirjoitustaan voidaan pitää suhteellisen tyypillisenä "antirasistisena" vuodatuksena. Juuri tyypillisyydessään se ansaitsee kuitenkin lyhyen analyysin.

Raatikainen kirjoittaa:

"Antirasismi" ja rasismin helppous - ajatuksia Pekka Mykkäsen kommentista

Helsingin Sanomain Pekka Mykkänen julkaisi 21.3.2016 sosiaalisessa mediassa aikanaan suurta huomiota saavuttaneen kolumnin Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi.[1]  Mykkänen tarjoilee lukijalle litanian sinänsä tuomittavia rasistisia tilanteita ja kohtaamisia, jotka saattavat olla todellisia tai sitten ei. Riidattomana pidän, että ainakin osa perustuu tositapahtumiin. Tosin siitä surullisenkuuluisasta tapauksesta, että
a) Valtteri jätettiin bussipysäkille ja että
b) Valtteri on musta ei totisesti seuraa,

Rasismi - mitä se on?

Näin rasisminvastaisella viikolla on näemmä syytä tähdentää rasismin määritelmää - joiltain osin vaikuttaa nimittäin siltä, että rotusyrjintä mielletään edelleenkin pelkästään ns. rotuun  1)  perustuvaksi syrjinnäksi.

​Suomi ratifioi vuonna 1970 Yhdistyneiden Kansakuntien vuonna 1965 hyväksymän kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevan yleissopimuksen ​valtiosopimukseksi 37/1970 ja tässä mainitussa yleissopimuksessa rotusyrjintä (rasismi) määritetellään selkeästi  ns. rotuun, ihonväriin tai alkuperään perustuvaksi syrjinnäksi :

Rasismia voi, tulee ja täytyy vastustaa

Alkavalla viikolla käynnistyy Punaisen Ristin järjestämänä jo perinteeksi muodostunut Rasisminvastainen viikko teemalla "Minä päätän".

​Kampanjaviikon aikana ihmisiä rohkaistaan kertomaan, miten hyvien päätösten, positiivisten mielikuvien, tarinoiden, ystävyyssuhteiden ja kohtaamisten kautta luodaan syrjimätöntä ilmapiiriä kaikille - arkipäivän rasismin torjunta lähtee jokaisen aktiivisesta halusta toimia itsenäisesti ja verkostoituneesti syrjimättömyyden puolesta.

Puuttumattomuuden kulttuuri antaa vääryydelle tilaa

 

Me ihmiset olemme useimmiten aika mukavuudenhaluisia ja vähän arkoja. Erityisesti silloin, kun asia ei koske juuri meitä itseämme ja läheisiämme, tai voimme ainakin uskotella itsellemme niin. Silloinkin kun meillä on jokin vahva näkemys asiasta, emme välttämättä korota ääntämme. Emme ehkä koe asiaa sen arvoiseksi, tai pelkäämme muiden reaktioita. Usein haluamme päästä vain helpolla ja jos kyse on jostain ikävästä asiasta, haluamme unohtaa sen mahdollisimman pian. Todellisuudessa vääryyn tultua osaksi arkipäivää, kuka tahansa meistä voi joutua sen kohteeksi. 

Hakaneula

Brexitin jälkeen ihmiset alkoivat käyttää hakaneuloja viestinä, siitä ettei vihaa ketään ja lähellä olevat ovat varmasti turvassa.

Kampanja on rantautunut myös Suomeen. Kampanjalla on ilman muuta tilaus nyt, kun äärioikeisto kuvittelee olevansa maailman napa Trumpin voiton takia.

Tästä pääset kampanjan Facebookin sivulle. Hakaneula

Keppihevonen kateissa

Jokin on muuttunut: suomalaiset eivät enää suhtaudu välinpitämättömästi rasistisiin öykkäreihin, kuten Suomen vastarintaliikkeeksi kutsuttuun pohjoismaisen natsijärjestön Suomen osastoon. Valtaenemmistön mielestä SVL on vakava uhka yhteiskunnalle, mikäli Taloustutkimusta on uskominen. Peräti 65 prosenttia suomalaisista on joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että uusnatsistinen, kansallissosialismia ajava Suomen vastarintaliike on vakava uhka yhteiskunnalle.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä