Astalo Astalo lyö takaisin.

Nopein totuus voittaa

  • Twitterissä reagoitiin heti kun lähetys tilanteesta katkesi
    Twitterissä reagoitiin heti kun lähetys tilanteesta katkesi
  • Twitterissä yli 2500 näyttökerttaa ja Periscopessa muutamia satoja lisää saanut livevideo muuttaa tiedotusasetelmia
    Twitterissä yli 2500 näyttökerttaa ja Periscopessa muutamia satoja lisää saanut livevideo muuttaa tiedotusasetelmia

Lauantaina sattui erikoinen tapaus. Rajat kiinni-rasistit keräsivät jälleen kerran rivinsä toistamaan “rahahanat kiinni tai raiskaajat vievät”-mantraansa Narinkkatorille Helsingissä. Tässä ei ole enää mitään erikoista, valitettavasti, kuten ei siinäkään että tein ystäväni kanssa lyhyen intervention tilanteeseen Refugees welcome-lipun kanssa. Helsingin Sanomat tallensi tilanteen lähes kokonaisuudessaan videoonsa kohdasta 00:55 alkaen. Alle puoli minuutti kestäneen “ei tilaa rasismille, ei tilaa fasismille” ja “fuck off Pegida”-huutelun jälkeen poistuimme paikalta jätettyämme terveisemme rasisteille. Tai olisimme poistuneet, ellei ryhmä joukkojenhallintapoliiseja olisi pysäyttänyt meitä.


Tässäkään ei ole mitään erikoista, kuten ei siinäkään että henkilötietomme tarkistettiin.  Tilanne oli mielestäni kuitenkin jokseenkin absurdi, ja aloitin hetken mielijohteesta Periscope-lähetyksen. Selostin lähetyksessä lyhyesti mitä tilanteessa oli tapahtunut ja pyysin sitten minua ilmeisesti vartioivaa poliisia kertomaan mistä minua epäillään. Tässä vaiheessa poliisi otti puhelimeni kädestäni, ei antanut kysymyksistäni huolimatta vastausta sille miksi oli näin toiminut, ei antanut minun jatkaa kuvaamista eikä antanut puhelintani takaisin. Vajaan kahden minuutin jälkeen poliisi myös onnistui katkaisemaan lähetyksen.

Kaikki tämä välittyi seuraajilleni sekä Periscopessa että Twitterissä, jonne automaattisesti lähtee tieto siitä, kun aloitan lähetyksen. Poliisin toilailu perustuslain vastaisesti päätyi siis suorana lähetyksenä tuhansille ihmisille. Lähetystä seurannut katsoja myös reagoi sen päättymiseen välittömästi ja twiittasi: “Jahas. Poliisi takavarikoi juuri äsken @suviauvi:n puhelimen ja pakotti katkaisemaan lähetyksen Periscopeen julkiselta paikalta.”

Viranomaisten toimintaa julkisella paikalla saa kuvata ja materiaalin saa julkaista. Kansalaisjournalistien ja isojen mediatalojen toimittajilla ei ole tässä suhteessa eroa, poliisin toimintaa julkisella paikalla saa kuvata kuka tahansa. Poliisi voi tietenkin kieltäytyä kommentoimasta tapahtumia, mutta perustuslaissa määriteltyjen oikeuksieni yli poliisi käveli sumeilematta takavarikoidessaan puhelimeni ja katkaistessaan lähetyksen. Tästä ei ole mitään epäselvyyttä. Ei, en aio tehdä tästä tutkintapyyntöä. Poliisin laittomat tempaukset eivät yllätä eikä tämä tietenkään ole ensimmäinen kerta kun poliisi on toiminut lainvastaisesti kohdallani. Kunhan havainnoin.

Tapaus kuitenkin sai miettimään totuutta ja tiedonkulun nopeutta. Nopeus tiedonvälityksessä ei ole yksiselitteisesti hyvä asia, sillä kovassa kilpailussa ensimmäisenä liikkeelle lähtenyttä tietoa on suhteellisen mahdoton enää korjata. Tämä on nähty roskajulkaisujen levittämien huhujen kanssa viime aikoina valitettavan usein. Nopein totuus siis voittaa – riippumatta siitä, kuinka totta se on.

 

Livestreamauksen yleistyminen kuitenkin tasoittaa puntteja ammattimedioiden, viranomaisten ja kansalaisten kesken. Tapahtumista ovat aiemmin päässeet kertomaan niissä mukana olleet vasta jälkikäteen median ja viranomaisten jo esitettyä omat näkemyksensä. Tässä vaiheessa virallinen, yleisesti hyväksytty totuus on yleensä jo päätetty. Kerran levinnyttä tietoa ja muodostettuja mielikuvia on vaikea tai mahdoton muuttaa jälkikäteen erilaisella versiolla tapahtumien kulusta. Livestreamauksen nopeus tuo nyt viestijät edes tämän suhteen reilumpiin kilpailuasetelmiin. Asetelma voi jopa kääntyä yksittäisten ihmisten eduksi. Tieto tapahtumista saattaa olla saavuttanut laajan yleisön ennen kuin hitaampi tiedotuskoneisto on ehtinyt reagoida niihin millään tapaa. Ensimmäiset puhelimella streamatut videot ovat netissä ennen kuin isoa kameraa on edes viritetty valmiiksi.

Livestreamaus voi toki olla hyvä asia kansalaisen oikeusturvan kannalta, jos sellaiseen vielä uskoo. Twiitit ja kuvat ovat yhden osapuolen versio ja niiden avulla on helppo antaa yksipuolinen näkemys tapahtumien kulusta. Leikkaamaton videokuva sen sijaan välittää vain sen mitä tapahtuu ja jättää yhteenvedon ja päätelmät katsojalle. Jokainen katsoja pystyi itse päättelemään kuvasta millaisessa tilanteessa poliisi rajoitti perusoikeuksiani lauantaina. Tätä olisi Helsingin poliisin ollut mahdotonta enää selittää jälkikäteen parhain päin, eikä poliisilta vastattukaan mitään twiittaajien lukuisiin kysymyksiin.

Suora videokuva voi toimia myös yksilöitä vastaan. Poliisi sanookin jo seuraavansa Periscopea, ja keskusrikospoliisista todetaan monen auttavan poliisia tietämättään. “Kansalaisten live-lähetykset antavat poliisille lukemattomia silmäpareja lisää,” sanoo Aamulehden haastattelema krp:n Sarani. Kuvattua aluetta voi tietenkin aina rajata, mutta livelähetysten viehätys perustuu osaltaan siihen, ettei koskaan tiedä mitä kameran eteen kulman takaa päätyy. Livestream netissä on yhden osapuolen kuvaamaa, ja kuvakulmat, kuvattavat kohteet ja lähetyksen alkuhetket tietenkin ovat harkittuja asioita. Se saattaa tuoda näkyville sellaisiakin asioita, joita muuten ei nähtäisi (eikä olisi väliksikään nähdä), mutta nopeuden suhteen se yksiselitteisesti toimii yksilöiden eduksi.

Dataverkkojen laajentuessa ja 4G-yhteyksien yleistyessä tulee tavallisten ihmisten tuottamasta livevideosta varmasti oleellinen kilpailija perinteiselle medialle ja viranomaisviestinnälle. Olen viikon aikana seurannut livekuvaa niin pakolaisleiriltä kuin Kreikan rannikkovartiostoltakin, paikoista joihin en muuten näkisi, ennen kuin kukaan on ehtinyt valikoida mitä osia näistä paikoista minulle näytetään. Tällä hetkellä nopeutta totuuden määrittäjänä käyttävät hyväkseen lähinnä huhuja levittävät rasistit. Huhuja vastaan voi taistella nopeudella. On vain ajan kysymys, koska joku livestreamaa katupartion uhkailemassa mielestään väärän väristä ihmistä, lääppijän tositoimissa tai pilottitakkisedän palopommin kanssa.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat