Astalo Astalo lyö takaisin.

Käy mun kanssa dialogia, suvakkihuora!

En pidä ihmisten kategorisoinnista tai ylipäätään olettamuksista. Kaikkialla ympärillämme meitä kuitenkin kehotetaan jatkuvasti asettamaan ihmisiä järjestykseen ja lokeroihin näistä tietämiemme tai olettamiemme attribuuttien perusteella. Erityisen paljon lokerointiin kannustaa ja pakottaa sosiaalinen media.


Kävin tänä aamuna läpi kaveripyyntöjäni Facebookissa ja havaitsin tekeväni hyvin raadollista valikointiprosessia hyvin vähäisten tietojen varassa. Someen antamat perustietomme määrittävät yhä selvemmin sen, minne asemoidumme yhteiskunnallisessa keskustelussa. Somessa ihmisten lokerointi ja luokittelu on yleensä hyvin brutaalia. En lisää kavereikseni Facebookissa ihmisiä, joilla on nolla yhteistä kaveria, jotka selvästi käyttävät Facebookia vain jollain muulla kielellä kuin itse sen teen tai joilla vaikuttaa olevan täysin päinvastaiset arvot kuin minulla. Kuplautumisesta en someaikakaudella kuitenkaan huolestuisi, sillä kosketukseni arvojani ja ajatuksiani vastustavaan ihmisryhmään on toisinaan... turhankin läheinen.

Samoin kuin yhteiskunnassa laajemmin, velloo somessa meille tuntemattomien ihmisten meri. Perheen, kaverien, ystävien ja toverien lisäksi sosiaalisiin verkostoihimme on syntynyt uusi ihmisryhmä: seuraajat. Näihin ei yleensä ole minkäänlaista sidettä somen ulkopuolella ja seuraajia myös kohtelee erilaisin kriteerein. Siinä missä lapsuudenystävältä saattaa kuunnella mouhotusta ja eksältä asiattomia kommentteja, ei seuraajia kohtaan ole mitään tosielämän sosiaalista velvoitetta eikä näiltä sen takia myöskään salli käytöstä jonka lähemmiltä ihmisiltä voi vielä hyväksyä.

 

Myönnän hiljentäväni ja blokkaavani ihmisiä sosiaalisessa mediassa helposti. Nimettömät ja kasvottomat jankkaajat päätyvät usein vain hiljennetyiksi parissa päivässä, mutta on yksi asia jota en salli pätkääkään, ja se on uhkailu. Olen törmännyt useamman kerran siihen, että blokkaan uhkailijan, jonka jälkeen uhkailija on postannut “menikö tunteisiin” ja “suvakit ei käy dialogia”-viestejä perääni. Se on sama kuin yrittäisit baarissa lyödä tuntematonta ja tämän jälkeen ihmettelet, miksei henkilö halua aloittaa keskustelua puhtaalta pöydältä.

Feikkinimien ja kuvattomien profiilien huutelu somessa rinnastuu siihen, että satunnainen pultsari huutaa spårapysäkillä perääni. Sivuutan molemmat olankohautuksella. Nimettömän ja kasvottoman hahmon vaatimus tasa-arvoisesta dialogista somessa henkilön kanssa, joka puolestaan esiintyy omalla nimellään ja kasvoillaan, on naurettava. Kaiken huippu ovat kasvottomat mölisijät, jotka tägäävät sinut yksipuoliseen “keskusteluun”, syytävät mv-tasoisia argumentteja ja julistautuvat lopulta keskustelun voittajaksi, mikäli et reagoi asiaan millään tapaa. Riemu lienee samankaltainen kuin sen kadulla perään huudelleen tyypin, jota ei sillä kertaa vaivautunut konfrontoimaan häiritsevästä käytöksestä.

Olen useasti kaivannut myös somen ulkopuolella mahdollisuutta hiljentää tai estää ihmisiä. Häiriköiden ja mölisijöiden blokkaaminen somessa ei ole este dialogille – vaan edellytys sille. Kuten Katleena Kortesuo osuvasti totesi, räyhääjät blokataan keskusteluista nopeasti. Dialogi ei ole mahdollista, jos yksi puoli argumentoi faktapohjaisesti ja toinen huutaa suvakkihuoraa. Dialogia ei myöksään tapahdu uhmakohtauksessa karjuvan kolmevuotiaan ja aikuisen välillä. Se, että joku pystyy tuottamaan ääntä tai tekstiä ei vielä tarkoita, että tämän kanssa voi, tai pitää, keskustella.

Sen sijaan että yritämme loputtomiin oikeuttaa kaikenlaisen huutelun kaikenlaisilta ihmisiltä dialogin nimissä, kannustan rohkeampaan uhkailijoiden ja sössöttäjien hiljentämiseen ja blokkaamiseen. Sosiaalisen median aikakaudella suurin ongelma ei ole dialogin puute. Ei, dialogi jota haluamme varjella hukkuu satunnaiseen huutamiseen nimettömien tahojen toimesta. Vaikka lokerointi ja olettamukset saattavat olla julmia, ne ovat välttämätön osa nykyistä kommunikaatiotamme.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat