Astalo Astalo lyö takaisin.

Yliopisto ei ole saari

 

Alustukseni Turun Yliopiston "Yliopisto politiikan tilana"-paneelikeskusteluun 2.12.2015

 

Eilen 1.12. Suomessa osoitettiin mieltä koulutusleikkauksia vastaan viidellä paikkakunnalla. Helsinki, Turku, Tampere, Jyväskylä ja Joensuu yhdistivät voimansa ja Koulutuslakko-liikkeen koolle kutsumana järjestivät mielenilmauksia, valtauksia, luentoja ja keskustelutilaisuuksia. 

 

Liike sai alkunsa syyskuussa Helsingin Porthanian yliopistovaltauksella, joka toteutettiin suhteellisen spontaanisti päivän varoitusajalla tukena ammattiliittojen suurelle mielenilmaukselle ja reaktiona Helsingin Yliopiston massiiviselle yt-neuvotteluille. Koulutuslakko-liike on kuitenkin osa laajempaa, globaalia liikettä eikä Suomessakaan ensimmäinen laatuaan. 60-70-lukujen vahvan opiskelijaliikkeen jälkeen 2000-luvulla on nähty opiskelijaliikkeen uusi tuleminen. 

 

Itse olen ollut opiskelijaliikkeessä mukana vuodesta 2009. Tuolloin vaadittiin mm. opintotuen sitomista indeksiin ja vaadittiin koulutuksen pitämistä maksuttomana kaikille. Jokainen tietää, että mikäli opintotuesta tehdään lainapohjainen ja opiskelusta tehdään maksullista ulkomaisille opiskelijoille, on vain ajan kysymys, milloin jokaisen meidän asemaamme huononnetaan. Taistelut on käytävä kun niitä ei vielä ole hävitty. 

 

En voinut kuusi vuotta sitten edes olettaa tilanteen olevan se, jossa olemme tänä päivänä. Vuoden 2009 banderollit ovat kulkeneet liikkeen mukana kaduilla kaikki nämä vuodet. On masentavaa huomata, etteivät kamppailut ole johtaneet merkittäviin voittoihin, ja että osa vuoden -09 kylttien vaatimuksista vaikuttaa nykyään naurettavan utopistisilta. Se ei kuitenkaan ole syy luovuttaa. Se on syy taistella leikkauspolitiikkaa ja koulutusjärjestelmän alasajoa vastaan kahta kauheammin.

 

Tämän paneelin otsikkona on "Yliopisto politiikan tilana". Haluan kuitenkin avata ajatuksemme laajemmalle skaalalle. Nykyisessä poliittisessa ja yhteiskunnallisessa taistelussa kukaan ei voi voittaa yksin. Yliopisto ei ole saari. Se ei voi eristäytyä ajamaan vain omia etujaan omilla keinoillaan ja omia väyliään pitkin. Yliopiston täytyy löytää uusia, yllättäviä liittolaisuuksia entisten rintamalinjojen takaa. Nyt käsillä olevat leikkaukset eivät kosketa vain yliopistoa. Koulutuslakko-liike on halunnut koko ajan pitää vahvasti esillä sitä, ettemme näe koulutusleikkauksia vastustavan liikkeen olevan vain yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan asia. Koulutusleikkaukset koskettavat kaikkea koulutusta varhaiskasvatuksesta lähtien. Leikkaukset koskettavat myös kaikkea muuta henkilökuntaa kuin vain opettajia - siivoojista vahtimestareihin. Koulutuksesta leikkaaminen on myös leikkaamista koko sivistysyhteiskunnalta, sillä laadukas, tasa-arvoinen, maksuton ja kaikille avoin koulutus ovat yhteiskuntamme peruspilareita.

 

Koulutusleikkauksia vastustavan liikkeen on oltava koko leikkauspolitiikkaa vastustava liike. Yliopisto ei ole yksin, koko koulutssektori ei ole yksin. Meidän on välttämätöntä nähdä yli vanhojen raja-aitojen ja etsittävä uusia liittolaisuuksia sieltä, mistä emme kuvitelleet niitä hakevamme. Me emme voi enää valita sitä, kenen kanssa käymme kamppailuitamme, meidän on tartuttava kaikkeen tarjolla olevaan apuun. Käsillä olevat leikkaukset lamauttavat toteutuessaan koko koulutusjärjestelmän ja syöksevät meidät yhä selkeämpään luokkayhteiskuntaan, jossa vain hyvätuloisilla on mahdollisuus kouluttautua korkeasti ja tätä kautta saada asemaansa ylläpitäviä, hyväpalkkaisia töitä. Tämän takia leikkauspolitiikkaa on aina luokkapolitiikkaa.

 

Meillä ei ole enää sitä ylellisyyttä, että voisimme puhua vain yliopistosta - meidän täytyy puhua laajemmin koko yhteiskunnasta. Politiikka ei myöskään ole saari. Se on jotain, mitä elämme joka päivä. Politiikka ei ole se rituaali, joka suoritetaan kerran neljässä vuodessa äänestyskopissa, eikä se ole se, mitä eduskunta täysistunnoissaan päättää. Politiikka on meidän käsissämme, se on jokapäiväisiä valintojamme, jatkuvia kamppailuita ja uskoa siihen, että voimme voittaa. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat