Astalo Astalo lyö takaisin.

Mitä Supo sanoi?

 • Supon käyttämiä termejä 3.11.
  Supon käyttämiä termejä 3.11.
 • YLE Kioskin laskelma vaihtoehtomedioiden käyttämistä termeistä
  YLE Kioskin laskelma vaihtoehtomedioiden käyttämistä termeistä
 • Hesarin otsikko
  Hesarin otsikko
 • Mtv:n otsikko
  Mtv:n otsikko
 • Ilta-Sanomien otsikko
  Ilta-Sanomien otsikko
 • Iltalehden otsikko
  Iltalehden otsikko
 • Ylen otsikko
  Ylen otsikko
 • Aamulehden otsikko
  Aamulehden otsikko
 • Etelä-Saimaan otsikko
  Etelä-Saimaan otsikko
 • Ylen vastaiskuotsikko
  Ylen vastaiskuotsikko

 

Suojelupoliisi piti tänään harvinaislaatuisen tiedotustilaisuuden. Yleensä Ratakadun suljettujen ovien takana operoiva viranomainen koki tarpeelliseksi tiedottaa Suomen muuttuneesta uhkatilanteesta ja pelkkien julkaisujen lisäksi kertoi tiedotteidensa sisällöstä avoimessa tilaisuudessa. Supon tiedotteiden sisältö oli lyhykäisyydessään: turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on muuttanut Suomen turvallisuustilannetta.

 

Turvallisuustilanne on tosiaan muuttunut lyhyessä ajassa. Vielä vuosi sitten olisi ollut vaikea kuvitella systemaattisia polttopulloiskuja lasten majoitustiloihin, avustustyöntekijöiden kivittämistä ja pesäpallomailan kanssa uhkailuja jakelevia joukkoja. Avoimesti syrjivät ja ihmisvihamieliset tahot pitävät eri kaupungeissa tilaisuuksia, joihin meneviin toimittajiin käydään käsiksi ja näitä uhkaillaan. Äärioikeistolainen, rasistinen vähemmistö on nostanut ruman päänsä ja uhkaa niin kantasuomalaisia kuin turvapaikanhakijoitakin. Tästähän Supon uhka-arviossa oli kyse?

 

No ei ollut. Vaikka sosiaalisessa mediassa eri toimittajat kiirehtivät toppuuttelemaan, että Supo mainitsi suurimmaksi turvallisuusuhaksi viharikokset tai että Supo puhui uusnatsien uhasta, näin ei ollut. 

 

Laskin kuinka usein ja mitä termejä Supon kaksi edustajaa käyttivät tiedotustilaisuudessa. Useimmin mainittiin uhka, jota 26 minuutin aikana käytettiin 23 kertaa, siis lähes kerran minuutissa. Terrorista puhuttiin 15 kertaa, turvapaikanhakijoista 14. Fraasi "määrän kasvu", yleensä edelliseen termin viitaten, mainittiin 13 kertaa. Vastaanottokeskuksista puhuttiin seitsemän kertaa, Syyriasta kuudesti. Mutta entäs ne polttopulloja heittävät uusnatsit? Uusnatseja ei mainittu kertaakaan, eikä myöskään rasismia. Äärioikeistosta Supon edustajat puhuivat kahdesti - sen jälkeen, kun toimittajat tästä erikseen kysyivät. Yhtä usein mainittiin ääri-islam. Turvapaikanhakija oli sattumalta muuten myös vaihtoehtomedioiden yleisimmin käytettyjen sanojen listassa YLE Kioskin selvityksessä.

 

Valittu termistö näkyi uutisoinnissa. Vaikka eri medioiden välillä on tietenkin aste-eroja, on lööppejä lukiessa helppo huomata Supon sanavalintojen uponneen toimittajiin kuin veitsi voihin. Koska kaikilla medioilla on tasan samat tiedot aiheesta, voidaan otsikoita arvioida harvinaisen tasapuolisesti. Lähes kaikki mediat nostivat uhkaksi terroristit ja turvapaikanhakijat. Ainoa iso uutistalo, joka nostaa otsikkotasolle äärioikeiston uhan on YLE. Sielläkin otsikointi on tosin käsittämätön. "Useita äärioikeistojärjestöjä liikkeellä maahanmuuttoa vastaan - Supo: Vastaiskujen riski kasvanut." Minkä vastaiskujen? Onko maahanmuutto siis isku, johon äärioikeisto voi tehdä vastaiskun? Supon tiedotustilaisuudessa systemaattisesti vähäteltiin äärioikeiston muodostamaa uhkaa. Jos tämä ei yllytä äärioikeistoa jatkamaan aloittamallaan tiellä, en tiedä mikä niin voi tehdä. Supon valitsema tiedotuslinja on suurempi turvallisuusuhka kuin mikään määrää turvapaikanhakijoita voi koskaan olla.

 

Puhumalla turvapaikanhakijoiden määrän kasvun aiheuttamista uhkakuvista Supo myös niputtaa kaikki turvapaikanhakijat yhteen. Tiedotustilaisuudesta käytettiin merkittävä aika sen ruotimiseen, kuinka monella turvapaikanhakijalla saattaa olla yhteyksiä terroristijärjestöihin, montako henkilöä Suomesta on lähtenyt taistelemaan Syyriaan ja kuinka Supo osallistuu turvapaikanhakijoiden muodostaman riskin eliminointiin. 20 ISIS-taistelijaa Suomessa (tai yhtään missään) on 20 liikaa, mutta Supo lisää vettä rasistien myllyyn sivuuttamalla täysin ne tuhannet ja tuhannet turvapaikanhakijat, jotka ovat jättäneet kotinsa pakon edessä - eivät sen takia, että ovat korkea-arvoisia terroristitaistelijoita. 

 

Supo mainitsee äärioikeistolaisista ryhmistä vain yhden nimeltä: Suomen Vastarintaliikkeen. Tiedotteessa sanotaan: "Suomen vastarintaliike SVL on käynnistänyt kampanjan Suomeen saapuvia turvapaikanhakijoita ja uusia vastaanottokeskuksia vastaan. Kampanjassaan järjestö levittää yksipuolisia ja kärjistettyjä näkemyksiään turvapaikanhakijoista." On totta, että SVL on levittänyt maahanmuuttovastaista materiaaliaan esimerkiksi lyhtypylväisiin muutaman vastaanottokeskuksen lähellä. Sen, että uusnatsien propaganda on yksipuolista tai kärjistettyä ei luulisi olevan uutinen enää edes Supolle. Äärioikeistolainen maahanmuuttoa vastustava ryhmä, josta Supon kannattaisi kiinnostua ei kuitenkaan ole Jyväskylän pahoinpitelyn jälkeen pakkansa täysin leväyttänyt ruotsalainen tuontinatsijärjestö.

 

"Suoranaista järjestäytymistä äärioikeistopuolella ei ole nähty, mutta siellä on useampia ryhmiä. Seuraamme tuleeko näistä isompi blokki", totesivat Supon edustajat. "On ollut mielenosoituksissa ja vastaanottokeskusten ympärillä tiettyjä ryhmiä, jotka käyttävät tiettyjä tunnuksia. Me parhaillaan selvitämme näiden ryhmien todellista koostumusta ja mistä heidän ideologiansa tulee."

 

Tässä Supo on yksinkertaisesti väärässä, kuten kuka tahansa äärioikeistoa seurannut toimittaja voisi kertoa. Äärioikeisto on nimenomaan alkanut järjestäytyä. Kabinettifasistien suosima Suomen Sisu on kasvattanut jäsenmääräänsä kansanedustaja Immosen sodanjulistuksen jälkeen. Noin neljän aktiivisen rasistin ympärille keskittyvä Rajat kiinni-liike on raapinut Sisulta ylijääneet rasistit riveihinsä kiertämään eri kaupunkeja, ja samojen sankareiden tuotosta on Lapuan liikkeen uudelleenperustaminen. Mv-"lehti" lietsoo rasistista väkivaltaa valheitaan levittämällä ja toimii keskeisenä julkaisualustana useille eri äärioikeistoryhmille. Nationalistinen Finnish Defence League on kaivanut itsensä naftaliinista ja yhdistänyt voimansa, joskin suhteellisen pienet sellaiset, Rajat kiinni-liikkeen kanssa. Karkeasti määriteltynä näitä SVL on kansallissosialistinen, Sisu ja FDL nationalistisia ja Rajat kiinni rasistis-kilarius-nationalistinen. Suurimman uhan näistä muodostaa Sisu, joka on sekä järjestäytynyt, ja omaa sekä resursseja että valtaa, keskeisten puoluepoliitikkojen avoimesti tukiessa ja mainostamista järjestöä. Äärioikeisto ei ole ollut näin järjestäytynyt Suomessa vuosikymmeniin. Vaikka keskeisten henkilöiden määrät ovat maksimissaan muutamia kymmeniä, on karkea virhearvio Supolta väittää, ettei järjestäytymistä tapahdu. 

 

Polttopulloiskuista vastaanottokeskuksiin Supon edustajat eivät puhu, ennen kuin useampi toimittaja ottaa asian esiin. Yksi toimittajista kysyy, pitääkö Supo polttopulloiskuja terrorismina. "Tämä ilmiö on valitettava. Sitä voi kutsua viharikokseksi, mutta yleistä arviota niiden kutsumisesta terrorismiksi en tässä vaiheessa tekisi", vastaavat Supon edustajat. Terrori suoraan käännettynä tarkoittaa pelon aiheuttamista, ja arkikielessä terrorismia käytetään yleensä kuvaamaan väkivaltaista iskua, joka aiheuttaa vähintään pelkoa, jos ei suoranaisia uhreja. Iskujen kohteiksi joutuneiden vastaanottokeskusten asukkaat ja työntekijät ovat haastattelu toisensa jälkeen kertoneet pelkäävänsä turvallisuutensa puolesta. Miten Supo määrittelee terrorin, jos tällaiset iskut eivät määrittelyn sisään sovi? Entä jos polttopulloja heittäisivät koulujen ikkunoihin muslimitaustaiset turvapaikanhakijat, olisiko silloin kyseessä terrorismi? 

 

Ei ole yhdentekevää, millaisin termein viranomaiset viestivät. Supon tiedotustilaisuus oli katastrofaalinen esimerkki siitä, kuinka viranomaistiedotuksella voidaan luoda uusia uhkatilanteita. Korkean auktoriteettiaseman omaava viranomainen lietsomassa rasistista väkivaltaa vähättelemällä todellisia terrori-iskuja ja käyttämällä itse leimaavaa ja rasistista retoriikkaa on todella huolestuttava ilmiö. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat