Astalo Astalo lyö takaisin.

Liiketunnistin: Kuka saa vastustaa rasismia?

 • Heitä ei saa sanoa rasisteiksi
  Heitä ei saa sanoa rasisteiksi
 • Heitä ei saa sanoa rasisteiksi
  Heitä ei saa sanoa rasisteiksi
 • Häntä ei saa sanoa rasistiksi
  Häntä ei saa sanoa rasistiksi
 • Häntä ei saa sanoa rasistiksi
  Häntä ei saa sanoa rasistiksi

Liiketunnistin-juttusarjassa kirjoittaja tarkastelee ajankohtaisia poliittisia liikkeitä. Osin sisältä, osin ulkoa. Jotain lainattua, jotain varastettua, jotain mustaa.

Tapahtunut tähän mennessä: Lahdessa heiteltiin pakolaisia kuljettanutta bussia ilotulitteilla, kivitettiin SPR:n työntekijää ja leikittiin pyjamabileitä Ku Klux Klanin asussa sekä lukittiin päiväkodin ovet todennäköisesti väärän väristen lasten pelossa. Kouvolassa sankaroitiin polttopullo perheitä majoittaneen hätämajoituskeskuksen ovelle  ja Torniossa ratsastettiin veteraaneilla pakolaisia vastaan.  Avomieleiset turkulaiset toivoivat sähköaitaa hätämajoituksen ympärille  ja leikkivät tulella asuinalueellaan – Turkua kun ei ole vielä kyllin montaa kertaa poltettu. Sitten on tietysti vielä Kauhava.

Sivustakatsojalle suhteellisen päättömänä näyttäytynyt riehunta synnytti tietenkin vastareaktion, ja viikonlopulle on ilmoitettu lukuisia rasisminvastaisia mielenosoituksia niin Tornioon, Tampereelle, Turkuun, Helsinkiin kuin Lahteenkin. Samaan aikaan rasistit järjestävät omia Rajat kiinni-mielenosoituksiaan.

Mielenosoitusten ympärillä käytävä keskustelu on jokseenkin käsittämätöntä. Siinä missä rasistit jatkavat ”en ole rasisti, mutta”-virttään samalla kun toisella kädellä heilaavat ja kivittävät, mietitään liberaalien leirissä voiko näitä ideoita nyt todella vastustaa ja jos, miten ja kenen kanssa. Supo jatkaa puhettaan ääriliikkeistä tilanteessa, jossa toinen ääripää kivittää ihmisiä ja toinen on ilmeisesti SPR tai sotaa pakenevat lapset.  Osa mielenosoituksista ilmoittaa, ettei vastusta ”maahanmuuttokriitikoita tai ole vastamielenosoitus Rajat kiinni-mielenosoitukselle”. Viikonloppuna ollaan siis järjestämässä rasisminvastaisia mielenosoituksia, joissa ei kuitenkaan nyt suoraan vastusteta rasisteja (”maahanmuuttokriitikoita”) tai näiden riehuntaa (rasistimielenosoitusta), vaan... mitä?

Olen nähnyt väitteen, ettei Rajat kiinni-mielenosoitusliike ole rasistinen vaan vaatii, että Suomen asiat hoidetaan ensin kuntoon. ”Suomi ensin” perustuu ajatukseen, jonka mukaan meillä on syntyperämme perusteella enemmän oikeuksia ihmisarvoiseen elämään kuin muualla syntyneillä. Jos tämä ei ole rasismia, mikä on? Tasa-arvo ei toteudu antamalla ensin toisille edellytykset parempaan elämään kuin toisille ja sitten katsomalla voisiko ”niitä loppujakin” auttaa. Suomen SSS-hallitus roikottaa meitä löysässä hirressä, mutta sentään emme asu teltassa vihlovien ampumahaavojen kanssa . Tämän luksuksen haluavat Rajat kiinni-mielenosoittajat kanssaihmisiltään kieltää. Ihmisten rajaaminen ja jaottelu eriarvoista kohtelua ansaitseviksi näiden syntyperän perusteella on rasimia sen puhtaimmassa muodossaan ja siksi rasimin vastustaminen on myös Rajat kiinni-mielenosoituksen vastustamista.


Yhden rasiminvastaisen tapahtuman kohdalla on aiheuttanut närää se, että järjestäjäksi on ilmoittautunut esimerkiksi Jyväskylän suuren mielenosoituksen järjestänyt rasisminvastainen verkosto, eikä kukaan yksityishenkilö nimellään. Perustelut siitä, ettei Suomessa ole enää turvallista järjestää rasisminvastaista toimintaa omalla nimellään ei joistakin keskustelun osapuolista vaikuta uskottavalta – kukapa Ku Klux Klaniksi pukeutuvia räjähteitä heitteleviä ihmisiä voisi pelätä! Nimettömyyden taustalla nähdään salajuoni houkutella tuhansia viattomia liberaaleja anarkistien joukkotappeluun. Muutama ihminen on ilmoittanut jäävänsä pois mielenosoituksesta tästä syystä.

Olen kuullut viime kuukausien aikana useita tyhmiä asioita, mutta tämä vetää ehdottomasti pohjat. Tilanteessa jossa rasistit heittävät polttopulloilla lapsia, jotkut liberaalit vihaavat edelleen anarkisteja niin paljon, etteivät voi mennä edes mielenosoitukseen jonne epäilevät anarkistien tulevan paikalle. Huonoja uutisia liberaalit: varmasti lähes jokaisessa rasisminvastaisessa mielenosoituksessa on paikalla anarkisteja. Anarkismiin kuuluu niin vahvasti käsitys tasa-arvosta, ettei rasismilla tai fasismilla voi olla sijaa anarkistien ideologiassa. Fasisteja vastaan anarkistit ovat sotineet niin Espanjan sisällissodassa kuin sen jälkeenkin. Sotimisesta ei kuitenkaan ole kyse silloin, kun ilmoitetaan etukäteen laaja mielenosoitus.

Antirasistisen rintaman on otettava nyt mallia muualta maailmasta. Siinä missä rasistit saavat kasaan kymmenen kannattajaa, meidän täytyy saada sata. Siinä missä rasistit keräävät paikalle sata kannattajaa, meidän täytyy kerätä tuhat. Rasismilla ja siitä syntyvällä fasismilla ei voi olla mitään sijaa modernissa yhteiskunnassa. Tärkeintä on nyt vastustaa rasismia ja rasisteja. Tärkeintä on näyttää, etteivät lapsia pommittavat kartiohatut edusta yleistä mielipidettä. Menköön mielenosoituksen jälkeen toinen heiluttamaan mustaa lippua ja toinen äänestämään demareita, kunhan yhteistä vihollista vastaan pidetään yhtenäiset rivit. Antirasististen rivien hajottaminen sisältä käsin on paitsi tyhmää myös vahingollista. Meidän on kaikkien aika tulla pois poteroistamme ja nousta yhdessä rasismia vastaan – sen kanssa ei ole aikaa odottaa ja etsiä ainoastaan itselle mieluisia liittolaisia. Historia on näyttänyt jo riittävän monesti, mitä seuraa siitä ettei rasismia uskalleta vastustaa selväsanaisesti ja heti kun se alkaa nostaa päätään. Meidän ei enää tarvitse kokeilla mitä siitä seuraa.

Jos ihmisoikeudet kuuluvat mielestäsi kaikille syntyperästä riippumatta, lähde viikonloppuna kadulle. Tee sinä myönnytys ja seiso anarkistin vierellä, joka tekee myönnytyksen ja kuuntelee oppositiopoliitikon puhetta. Olkaamme kukin puristanisteja myöhemmin, kunhan nyt nousemme yhdessä ihmisvihamielistä rasistista liikehdintää vastaan.

Mielenosoitukset:


pe
Tamperelaiset vaativat - nollatoleranssi rasismille 14:30 Tampereella

Rajaton maailma klo 16:15 Tampereella 


la
Mielenosoitus avoimen ja rajattoman Tornio/Haaparannan puolesta 11:00 Torniossa

Avoin Lahti-mielenosoitus 12:00 Lahdessa

Turku says welcome part 2 12:00 Turussa

Loppu rasismille Helsingissä-mielenosoitus 14:30 Helsingissä

Let’s raise some noise for a Helsinki free of racism! 14:30 Helsingissä

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat