Astalo Astalo lyö takaisin.

Vuonna 1968

  • Onko se 1968 vai 2015?
    Onko se 1968 vai 2015?

Kuvittele tilanne. Julkinen liikenne on lakon takia halvaantunut koko maassa. Ravintolat ja kaupat sulkevat paikoin ovensa. Sadetta ja tuulta uhmaa Helsingissä 30 000 hallituksen leikkauspolitiikkaa vastustavaa ihmistä. Palkansaajien keskusjärjestöjen edellinen yhteinen mielenosoitus on pidetty edellisen laman aikaan kaksikymmentä neljä vuotta sitten. ”Ja nyt me olemme täällä taas!”, todetaan mielenosoituksen lavalta. ”Eikö olekin ollut niin mukavaa, että tulemme ensi perjantaina uudestaan?”, kysytään lavalta, ja vastaukseksi kymmenettuhannet ihmiset huutavat: ”Kyllä!”

Mielenosoitus

Vaihteleva sää ei lannista mielenosoittajia, jotka sulkevat koko Helsingin ydinkeskustan ja pysäyttävät Kaivokadun liikenteen. Hallituspuolueiden edustajia on myös kutsuttu puhumaan. Tieto tästä saa mielenosoittajat buuaamaan. Sateen alkaessa torilla joku toteaa: “Jaa hallituspuolueet pääsee puhumaan, heti alkoi tulla paskaa niskaan.”

Mielenilmauksen loppupuolella osa mielenosoittajista poistuu paikalta kohti Helsingin yliopiston Porthania-rakennusta. ”Hallitus alas, hallitus on varas!”, ”Lakko! Lakko! Yleislakko!”, huutaa banderollien ja megafonien kanssa marssinut joukko.

Yliopiston ovista sisään päästyään joukko ripustaa banderollinsa Porthanian kaiteille. ”Porthania on vallattu, pidämme pian kaikille avoimen yleiskokouksen ja pysymme täällä ainakin koko yön!”, ilmoittaa megafoniin puhunut henkilö.

Yleislakko nyt!

Hallituksen vastustamista kadulla palkansaajien toimesta. Puheita yleislakosta. Yliopistovaltaus. Kaikki tämä kuulostaa ja tuntuu siltä kuin eläisimme vuotta 1968, mutta tapahtumat ovat tältä päivältä, vuodelta 2015.


Lue illan valtauksesta ja lisää tunnelmista yleislakko.org-sivulta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Kaupat ja ravintolat olivat auki. Jopa matkan varrella olleet katu- ja rakennustyömaat olivat täydessä käynnissä. Yliopisto tiedotti aamulla että mitään ei ole peruttu, kaikki paikalle. Etenkin ne joilla on väitöstilaisuus tai muuta vastaavaa.

Aamun työmatkaliikenteessä näkyi poikkeuksellisen paljon polkupyöriä.

5 kilometria keskustasta kaikki oli kuten ennenkin.

Yliopisto on antanut opiskelija-aktivisteille luvan hengailla Porthaniassa kuten 2009. Välillä vartija käy katsomassa että paikat on kunnossa. Jos jotain hajoaa, opiskelija-aktivistit lentävät kadulle ihmettelemään syksyn tuloa. Kuten aina ennenkin.

Paineet on purettu ja vittuilut vittuiltu. Ensi viikolla AY tekee tasapuolisemmin suomalaisia koskevan ehdotuksen kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi. Luultavasti se sisältää mm. Lomarahojen puolituksen, parin kirkkopyhän deletoinnin ja joitain hiukan pehmeämpiä AY:n omia ehdotuksia.

Nämä käyvät kaikille ja rauha palaa maahan. 2015.

Antti Jokela

Niinpä. Ja siitä vuodesta 1968:

Tiedonantaja, Timo Kallinen:
"Sanoisin, että koko Vanhan valtaus oli lähellä ylioppilaskarnevaalia. Sen yhteiskunnallinen merkitys sinä hetkenä oli jokseenkin mitätön."
http://www.tiedonantaja.fi/2012-8-6/itse-asiassa-k...

Ylioppilaslehti:
"TEATTERIA TÄYDELLE SALILLE"
http://ylioppilaslehti.fi/1998/11/teatteria-taydel...

Suomen Kuvalehti, Laura Kolbe:
”Vallankumous jäi Suomessa näytökseksi”
”Se sukupolvi, joka synnytti vuoden 1968 tapahtumat, synnytti myös myytin itsestään ja omasta erinomaisuudestaan”
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/hullu-vuos...

Tuohon Laura Kolben jälkimmäiseen kommenttiin liittyen, mikään ei tosiaankaan näytä muuttuneen vuodesta 1968: kukapas se kissan hännän nostaisi ellei kissa itse.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Vuosi 1968 on Suomen historian osalta minulle melko hebreaa. Kekkonen oli silloin jo presidentti, minä vasta kuusi vuotta vanha, enkä ymmärtänyt politiikasta mitään. Myöhemmin sitten kaikki nämä Meksikon olympialaiset, sen hurjat tulokset yms. Vahvin on kuitenkin se musta syyskuu ulkomailla ja Neuvostoliiton toiminta tarpeen vaatiessa. Kylmän sodan kylmää kyytiä, eikä loppua ollut näköpiirissä. Vuodet eivät pysy päässä siinä suhteessa, että missä milloinkin opiskelijat nostivat päätään kapinan arvoisesti. Liikehdintä oli erilaista silloin, autot ja mopot omaa malliaan, ennen "nousevan auringon" maan aikaa Euroopassa. Kaikkea muistamisen arvoista on, jos ei tiedä, niin lukee. Kokea niitä ei voi enää uudelleen.

Toimituksen poiminnat