Astalo Astalo lyö takaisin.

Älä tyttö ole vihainen

  • Sedät pahastuivat twiitistä.
    Sedät pahastuivat twiitistä.
  • Hallituksen näkemys naisista.
    Hallituksen näkemys naisista.

Soini, Stubb ja Sipilä ovat näyttäneet olevansa miehiä, jotka vihaavat matalapalkkaisia naisia. Konservatiivihallitus leikkaa ylityökorvauksia, sunnuntailisiä sekä lapsilisiä, supistaa päivähoito-oikeutta, korottaa päivähoitomaksuja ja vierittää sairauspoissaolot työntekijöiden niskaan palkattomina. Selkeä viesti on, että naiset joutaisivat kotiin nyrkin ja hellan väliin lasikattoja koputtelemasta.

Uusimpien leikkauslistojen julkistaminen nostatti myrskyn. Hyvä niin. Niin kauan kuin sikailuun reagoidaan, meillä on toivoa. Hämmentävä on kuitenkin se miesselittäjien määrä, joka tulee naisille kertomaan miten tähän pitäisi suhtautua.

Menin Twitterissä arvuuttelemaan kumpaa vihaan enemmän, Saska Saarikoskea vai hallitusta. Sedille tuli paha mieli. Setien setämieshallitusta sekä ylisetä Saarikoskea oli joku tytönhupakko kehdannut mennä arvostelemaan, ja vielä käytti niin voimakasta ja negatiivista sanaa kuin 'viha'. Eilisen twiiteissä ilmiö toistui monesti. Arvuutellessani palavatko Suomessa kohta lähiöt tuli moni setämies selittämään miten pitäisi suhtautua positiivisesti ja rakastaa. Saarikosken ja hallituksen suhteen oli setämies huolissaan siitä, eikö jatkuva vihaaminen syö elämänenergiaani. Rohkenen epäillä, ettei kukaan ole mennyt Suomen Poliisijärjestöjen liiton Suhoselle tai SAK:n Lylylle selittämään näiden tunteita tai sitä, miten paljon energiaa negailu nyt vie.

Kaikkien sanoma tuntuu olevan sama: Älä tyttö ole vihainen. Vihainen nainen ei nimittäin sovi konservatiivisiin arvoihin. Naisen paikka perheessä on olla se lämpöinen, hillitty, hallittu ja siveä kodinhengetär, jolla saa olla mielipide lähinnä siitä, millaiset jauhot ovat parhaita kakkujen valmistamiseen. Vihainen nainen, joka laittaa sedille jauhot suuhun saa setämiehet pahastumaan.


Entä miksi puhun vain sedistä? Siitä syystä, ettei kukaan nainen ole tullut selittämään minulle tunteitani tai sitä, mikä olisi minulle hyväksi. Miesselittäjät ilmeisesti kokevat velvollisuudekseen selittää hämmentyneenä pitämälleen tytölle miltä tästä pitäisi tuntua. Ei tarvitse. Minä olen aikuinen nainen, enkä tarvitse ketään selittämään miltä minusta pitäisi tuntua.

Minä olen vihainen. Olen vihainen hallitukselle, joka tekee luokkapolitiikkaa. Olen vihainen kaikille hallituksen linjaa myötäileville selkärangattomille ”toimittajan”lieroille, jotka ovat unohtaneet roolinsa vallan vahtikoirina. Olen vihainen niin omasta kuin lapsenikin puolesta. Minun vanhempieni sukupolvi taisteli meille sen aseman, jossa nyt olemme, enkä aio antaa sitä ilmaiseksi pois. Jos en saa olla vihainen edes silloin, kun hallitus harjoittaa törkeintä luokkapolitiikkaansa ja ajaa matalapalkkaiset naiset loukkoon, muuttaa lakeja saadakseen kieroilulleen siunauksen ja yrittää nujertaa ay-liikkeet sekä ajaa köyhät toistensa kimppuun, koska sitten? Koska on sopiva aika olla vihainen, jos ei nyt?


Ilmeisesti hallituksen setämiehet ovat katsoneet Mad Maxeja ja todenneet, että siinä esiintyvä maailmankuva ja yhteiskunta olisivat ihanteelliset. Sedät varmasti linnoittautuisivat mielellään vuorelle istumaan kaiken pääoman päällä, orjuuttaen kaikki palvelemaan omaa etuaan. Hallitus ei ehkä katsonut viimeisintä elokuvaa loppuun asti. Vihaiset naiset nimittäin sietävät sikailua vain tiettyyn pisteeseen asti. Ehkei hallitus odota meitä, mutta oman elämänsä Furiosat ja Salanderit kyllä nousevat vastarintaan, kun meitä riittävän kauan lyö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän RaunoHalme kuva
Rauno Halme

Jos vanha taivaanrannanmaalari saa vähän "setäillä" niin kiinnitäisin huomiota seuraaviin seikkoihin.

Hallitus ei ole päätöksiä tehdessää toiminut vihassa. Se on saattanut sortua huonoihin päätöksiin osamattomuuttaan ja kokematomuuttaan. Täytyy myös muistaa, että hallitus voi säästää vain toimista jotka ovat sen budjettivallan alaisuudessa. Muunlaisten toimien vaikutukset ovat moniuloitteisempia.

Se onko hallituksen toimien takana naisten ali-arvostamista ja syrjäyttämispyrkimksiä on kyseenalaista, mutta silloinkaan kyse ei ole vihasta. Suvi, sinä taas olet vihainen ja ilmeisesti oikeutetusti. Tuntemuksiisi sinulla on täysi oikeus, mutta se, että oikeutat vihanlietsonnan kuvitteellisella naisvihalla on myös kyseenalaista.

Minä odottaisin älykäältä henkilöltä analyyttisenpaa lähestymistapaa. Hallitusherrojen esitykset ovat niin huteria, että ne pitäisi olla helppo ampua alas. Ollaan vihaisia, jos siltä tuntuu, mutta vihanlietsonta vain lisää kurjuun, Vihantunne tulisi hyödyntää voimavarana.

Mad Maxi-leffasta sen verran, että siinä naiset onnistuivat suunnitelman ansiosta eivät sokean raivon avulla. Loppukevennyksenä epäilisin. että sinun skenariossasi Mad Maxin täytyy olla vain miehistä kiinnostunut.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Aivan. Hallitus ei ole paha, se vain sählää. Tosin sähläämisestä toiset sitten joutuvat kärsimään ja tulevat oikeutetusti vihaisiksi.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

"Naisethan" oikeastaan epäonnistuivat siinä tavallaan. Sen seurauksena menivät vain ottamaan "miehiltä" sen, mitä olivat saaneet aikaan.

Se, mitä he saivat sillä aikaan, ei näytetty, vaan leffa loppui siihen.

Minusta olisi ihan jees, että naiset näyttäisivät närhen munat ukkokerholle. Uskoo ken näkee. Kognitiivisen empatian keinoin pidän sitä epätodennäköisenä; Jos olisin pistämässä aitaa nurin, en ehkä ensimmäisenä olisi siitä blogia kirjoittamassa.

Eivät ne kuuntele. Kuuntelevat vasta kun pelkäävät sinua.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jaa'a... tuleekohan Suomesta maailman ensimmäinen maa, missä naiset alkavat polttaa lähiöitä?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Vihastuksissaan naiet voivat päättää, että eivät enää ensi kerralla äänestä Keskustaa tai Kokoomusta. Mutta kyllä sen neljässä vuodessa unohtuu...

Elina Lappalainen

Tekstisi muuten sisältää ainakin yhden asiavirheen. Lasten sairastamista karenssipäivä ei koske. http://www.talouselama.fi/uutiset/kohta+meilla+on+...

Feministinä, äitinä ja asiantuntijatyötä tekevänä naisena voin olla kanssasi samaa mieltä siitä että hallituksen toimet iskevät kovimmin juuri naisiin ja lapsiperheisiin. Mutta uskon harkitsevaan retoriikkaan ja rakentavaan vuoropuheluun. Vihalla ja huutamisella vain menettää oman uskottavuutensa.

Käyttäjän suviauvinen kuva
Suvi Auvinen

Kiitos huomiosta, korjasin asiavirheen. Eilen ei vielä ollut tietoa miten lasten sairastaessa käy. Jatkossa kannattaa sitten ilmoittaa ne omat sairauspäivät lapsen sairautena selvästi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Anarkistin kuuluu olla vihainen, tyytyväinen anarkisti olisi säälittävä näky. Itse tunnen blogistin vihasta huolimatta surua. Petokseen kehottaminen tuntuu niin konservatiiviselta ja harkitulta, lähes sovinnaiselta.

Käyttäjän HannaCatani kuva
Hanna Catani

Haluan korjata sen verran että Sipilän tämänhetkisen selityksen mukaan tuo rajoitus ei koske lapsen sairastumisesta johtuvaa poissaoloa. Toisaalta Sipilän jutut tuppaavat muuttuvan niin tiiviiseen tahtiin että ehkei kannata tuudittautua virheelliseen turvallisuudentunteeseen. Kyllä päättäjien arvot (lestadiolaisius, katolilaisuus, minä itse- suorittamiskapitalismi) näkyvät näissä päätöksissä. Olen itse huomannut että leikkauslinjaa puolustavat monet suomalaiset sukupuoleen katsomatta ja toistelevat kuin papukaijat hallituksen meemejä ja kun niitä kyseenalaistaa niin taustalta ei löydy perusteluita. Papukaijojen herättäminen todellisuuteen vaatii samanlaisen mediasodan kuin papukaijalauman luominen. Onneksi kuitenkin monet miehet ja naiset, sukupuolensa toisarvoiseksi sijoittaen, yhteisesti vastustavat hyvinvointiyhteiskunnan alasajoa. Toivottavasti nämä sedät tulevat järkiinsä ja tajuavat millaista yhteiskuntaa me kaikki yhdessä voisimme nousta puolustamaan. Lähiöitä polttamalla tuskin saadaan ihmisiä hereille mutta mitä törkeämmäksi hallitus käy, sitä todennäköisempää on myös väkivaltainen kansalaisaktivismi. Toivoa sopii että se kohdistuu oikeisiin syyllisiin eikä viattomiin kanssaleikattuihin

Reino Jalas

“vierittää sairauspoissaolot, myös lasten
sairastaessa, vanhempien niskaan palkattomina.”

Nyt arvoisa vihainen nuori nainen puhuu tässä kohtaa osin perättömiäkin. Nimenomaisesti kun tuo SSS-miehistö koettaa älykännyköillään viestittää että sairaan lapsen hoitamisessa ei ole 1 pv karenssia. Kotiin jäävän vanhemman palkka juoksee koko ajalta.

“Hämmentävä on kuitenkin se miesselittäjien määrä, joka tulee
naisille kertomaan miten tähän pitäisi suhtautua.”

Enpä tiedä lopulta. Saattaa kuitenkin olla ihan sama määrä molemmilla puolilla. Toisaalta selittäjillä itsellään ei aineelliset olot ole välttämättä yhtään sen kummoisemmat, mutta asenne saattaa olla erilainen.

“Vihainen nainen, joka laittaa sedille jauhot
suuhun saa setämiehet pahastumaan.”

Tuohon en taida uskoa. Se pullantuoksuinen "kodinhengetär, joka tietää millaiset jauhot ovat parhaita kakkujen valmistamiseen" on monessa mielessä mukavempi useimpien miesten mielestä. Mutta kyllä monet sedät tykkää myös niistä vihaisistakin naisista, osaavat ja haluavat myös niiden kanssa elää, ihan vakiona. Jotkut eivät osaisi edes olla ilman tuttua, äkäistä akkaansa.

“Minä olen vihainen.”

Tervetuloa joukkoon! Sinänsä en halua vähätellä. Komppaan ihan kybällä reilua vihaisuutta ja raivoa. Liian tyytyväiset ei koskaan liikahda minnekään.

Mikäli raivolla ja vihaisuudella vielä saa muutostakin haluamaansa suuntaan aikaiseksi, niin silloinhan se on myös kannattavaa. Muussa tapauksessa jatkuva ja pelkkä pysyvä voimaton vihaisuus voi myös alkaa syödä kantajaansa.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Ei sinulta kukaan kai voi kieltää vihaisena olemista. Mutta se, että ensin asetut sukupuolesi takia uhrin asemaan ja sitten rakennat olkiukon, jonka kritisoimisesta suutut, vaikuttaa aika lapselliselta.

Ei hallituksen politiikka ole mitään luokkapolitiikkaa, vaan sieltä menoja leikataan sieltä, missä menoja on. Muualta on todella vaikeaa leikata. Se, että naiset ja lapset kuuluvat isoimpiin edunsaajiin ja näin vääjäämättä saavat myös osansa leikkurista, ei ole mitään luokkapolitiikkaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ihastuttavan raikas vihakirjoitus näppärillä sanavalinnoilla. Diggaan vihaisia naisia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Varmasti tytöstä tuntuu kivalta , kun vanhempi setä kehuu blogia. Siinä vaan on se vaarana , että viha laantuu.

P.S. Oli odotettavissa, että poistat anarkistisesti kommenttini, jossa muistutin naisen heikennevän aseman yhteiskunnassamme olevan sopusoinnussa Euroopan islamisoitumisen kanssa.

Jukka Nieminen

Ongelma on varmaan se, että kun Sipilän hallitus on saanut melkoisen nuhkean valtakirjan, niillä ei ole hajuakaan mitä niitten pitäis nyt tehdä. Sen takia tässä on menty edellishallituksen linjoilla jota on koristettu tälläsillä EK:lta tilatuilta "tuottavuusohjelmilla". Työläiselle ne varmasti merkitsevät paljon - erityisesti naisvaltaisilla aloilla - mutta kokonaiskuvassa ne ovat joutavaa näpertelyä.

Sipilän tragedia on siinä että kaikkien hienojen termien takaa paljastuu pelkkä bluffari joka ei pääse varsinaisiin isoihin ongelmiin koska ei ymmärrä niitä koska ei osaa ajatella niin suurissa mitoissakaan.

Tämänkertainen murhe liittyy yritysmaailman ällistyttävän huonoihin liiketaitoihin joka on pakottanut antamaan yrityksille verohelpotuksia ja tukiaisia - ja jotka järjestään ovat menneet johtajien jättipalkkoihin, optioihin ja osinkoihin. Johtaminen on edelleen huonoa ja kai ne dirikat on huomanneet ittekkin että on tuottoisampaa johtaa kelvotonta yritystä kuin voitollista koska tukiaisetkin on paremmat. Sitten oli pakko ryhtyä säästöihin, leikata toimintoja, aloittaa YT:t jne ja nyt sekin vaihe läpikäytynä. Joten nyt hallituksen on ojennettava kätensä ja järkättävä niille halvempaa työvoimaa jotta jättipalkkiot eivät tulevaisuudessakaan vaarantuisi.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Voi olla, että tässä uudessa tilanteessa, jossa yhtäkkiä etenkin naistyöntekijöiltä viedään pois etuisuuksia ja huononnetaan työehtoja, naisilla on vaikeuksia löytää oikeaa roolia suuttumuksensa purkamiseen. Tilanne on niin uusi, että käsikirjoitus on hukassa. Duunarimiehillä tilanne roolituksen suhteen on helpompi, sillä perinteinen uho lakkoilusta ja hallitusten "leikkausten ulosmittaamisesta seuraavalla työehtosopimuskierroksella" on jo tuttu roolisuoritus miesduunareille.

Tyypilliselle julkisen sektorin tai palvelualojen naisille ei kuitenkaan ole perinteistä käsikirjoitusta tällaiseen tilanteeseen, ja siksi oman kiukun ja pettymyksen kanssa ollaan vähän: "Mitä meidän nyt pitäisi tehdä?" Koska tilanne on uusi, ollaan vähän pallo hukassa.

Sitten etsitään vihjeitä siitä, että "missä nyt mennään?", mutta ohjeita oikeaan roolisuoritukseen ei annan kuin joku Saska Saarikoski, ja nekään eivät tunnu osuvan kohdalleen.

Masi Nurminen

Olen konservatiivisena setämiehenä lievästi hämmentynyt, koska kirjoitus oli hyvä.

SSS-joukkoa ei tosin motivoi halu islamilaiseen perhemalliin, vaan ihan oldskuul-ahneus. Nuo tampiot eivät oikeasti ymmärrä, että se mikä tekee kipeää kaupan kassalle, on yhtä tyhjän kanssa vientiteollisuudelle, koska se joko seisoo viikonloppuisin tai pyörii niin isoilla rahoilla, että siinä eivät sunnuntai - tai iltalisät tunnu missään.

Toimituksen poiminnat