Astalo Astalo lyö takaisin.

Humala, ajatuskatkos & sattuma - Perussuomalaisten ja SVL:n yhteinen taival

 • Wallin Hommalla
  Wallin Hommalla
 • Immosella ei ole poliittisia urahaaveita
  Immosella ei ole poliittisia urahaaveita
 • Murros brittiläisen uusnatsin ja SVL:n Tahvanaisen kanssa samassa tilaisuudessa, myöhemmin Immosen kanssa suunnittelemassa
  Murros brittiläisen uusnatsin ja SVL:n Tahvanaisen kanssa samassa tilaisuudessa, myöhemmin Immosen kanssa suunnittelemassa
 • Vieläkö jollain on tämä näkemättä? Immonen Schaumanin haudalla SVL:n kanssa
  Vieläkö jollain on tämä näkemättä? Immonen Schaumanin haudalla SVL:n kanssa
 • Immonen ei tiedä SVL:stä tarpeeksi
  Immonen ei tiedä SVL:stä tarpeeksi
 • Tervetuloa Perussuomalaisiin jos yhteinen agenda kiinnostaa
  Tervetuloa Perussuomalaisiin jos yhteinen agenda kiinnostaa

20-vuotias Perussuomalaiset juhlii tänä viikonloppuna puolueensa taivalta suomalaisen politiikan kentällä erikoisissa tunnelmissa. Puolue perui perinteisen toritapahtumansa antirasistien mielenosoitusta peläten, syytti mediaa ja lateli hurjia sanoja puhuja toisensa perään.

Merkkipäivien kohdalla on usein tapana kerrata tahojen historiaa. Tutkija Jussi Jalonen kirjoitti jo ansiokkaan yhteenvedon Timo Soinista ja äärioikeistosta. Detaljit kuitenkin ovat aina paikallaan, joten viime päivien tapahtumien valossa käydäänpä vielä kerran perusteellisesti läpi Perussuomalaisten ja uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen ”sattumaan” perustuneet yhteydet.

Seuraavassa selvityksessä kaikki henkilöiden poliittiset asemat ovat paraan tietonu mukaan tapahtumahetkien asemia, jos ei toisin mainittu.

 

Tapahtuma:

Vuonna 2011 tuolloin vielä suhteellisen tuntemattoman Suomen Vastarintaliikkeen jäsenhakemukset vuotivat nettiin. Perussuomalaisten riveistä uusnatsijärjestön jäsenyyttä olivat hakeneet Limingan perussuomalaisten puheenjohtaja ja entinen kunnanvaltuutettu Tuomas Okkonen sekä Perussuomalaisten kansanedustajan ja varapuheenjohtajan Juho Eerolan avustaja Ulla Pyysalo. Okkonen oli kirjoittanut hakemuksensa saatteeksi: Olen Perussuomalaisten kunnanvaltuutettu ja ymmärrän mitä asiaa ajatte. Saatte täyden tuen!!! Jos haluatte voitte halutessanne tehdä suoran rikosilmoituksen ottaessani teihin yhteyttä, mutta mielestäni asia on isänmaa!!! Voin liittyä teihin jäseneksi, jos saan aluksi olla ns. piilojäsen. ei kauaan. Kun kuulet mitä me ollaan suunniteltu, niin samaa kuoppaa kaivetaan..."

Selitys & tulokset:

Okkonen sanoi tehneensä hakemuksen ”vuosia sitten” humalassa ja unohtaneensa sen. Tarkemmassa selvityksessä hakemus paljastui paljon Okkosen väittämää tuoreemmaksi. Okkonen ilmoitti, ettei aio olla järjestön kanssa tekemisissä jäätyään hakemuksesta kiinni.

Pyysalo kommentoi tuolloin, ettei tiennyt mitä kansallissosialismia sivuillaan julistava taho tarkalleen tarkoitti. ”Patriootti.com kuulosti isänmaalliselta. En sivustoa silloin tarkemmin lukenut, mutta se vähä mitä luin vaikutti hyvältä”, sanoi Pyysalo. Hän kertoi edustaja Eerolan suhtautuneen tietoon ”ihan hyvin” eikä tiennyt kiinni jäätyään aikooko olla tekemisissä järjestön kanssa jatkossa. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner sanoi, että asiaa tullaan käsittelemään seuraavassa Perussuomalaisten puoluehallituksen kokouksessa, ja kysymykseen voi tulla jopa puolueesta erottaminen. Okkosta tai Pyysaloa ei erotettu puolueesta. Pyysalo ilmoitti ensin eroavansa avustajan paikalta suojellakseen perussuomalaisten mainetta, mutta jatkoi lopulta tehtävässään. Suomen Sisussa toiminut Eerola puolusti Pyysaloa koko prosessin ajan.

 

Tapahtuma:

Tammikuussa 2013 Jyväskylässä Suomen Vastarintaliikkeen jäsenet yrittivät väkivalloin päästä sisään kirjastossa pidettyyn kirjallisuustapahtumaan ja tämän yhteydessä puukottivat yhtä tapahtuman järjestyksenvalvojaa. Perussuomalaisten kansanedustaja, aiemmin mainittu Juho Eerola, epäili iskua tuoreeltaan false flagiksi eli lavastetuksi hyökkäykseksi ja kommentoi iskun olevan hyvää mainosta. ”Aina kun Li Anderssonin ja Dan Koivulaakson kirjaa jossain esitellään, tämä sama oikeistoporukka iskee paikalle. Eivät he minnekään muualle ole iskeneet. Kaikki on tässä maailmassa mahdollista. Oli se sitten järjestettyä tai ei, tällainen tapahtuma on todella hyvää mainosta kirjalle, Eerola sanoi. Hän puhui Mainilan laukauksista ja totesi: ”Useissa Euroopan maissa pyrittiin keinoja kaihtamatta vaikuttamaan vallitsevaan poliittiseen käytäntöön. Yksi keinoista oli se, että poliittinen vastustaja lavastettiin eri tavoin syylliseksi.” Perussuomalaisten toisena varapuheenjohtajana toiminut Eerola kirjoitti myös Facebookiinsa: ” Ja näille patriooteille(?) vinkiksi: Älkää seuraavan kerran näyttäkö 'patriooteilta', kun pyritte tuollaiseen tilaisuuteen sisään. Älkää myöskään menkö ryhmänä, vaan muina miehinä muiden mukana.”

 

Selitys & tulokset:

Li Andersson piti väitettä puukotuksesta markkinointitemppuna törkeänä. Eerolaa vaadittiin tuomitsemaan teko, jonka jälkeen hän kommentoi: ”Tuomitsen hyvin selkeästi kaiken poliittisen väkivallan, tuomitsen oikealla kädellä tehdyn puukotuksen ja vasemmalla kädellä tehdyn puukotuksen.” Facebook-vinkkeihin Eerola kommentoi, ettei halunnut antaa soluttautumisvinkkejä. Hänen mukaansa kommentoin voi käsittää ”monella tapaa” sen vuoksi, että hän on kirjoittanut sen ”vähän huolimattomasti”. Eerola mietti, että tulevaisuudessa pitäisi ehkä kirjoittaa tarkemmin mitä tarkoittaa.

 

Tapahtuma:

Kesän ja syksyn aikana 2014 Helsingissä tapahtui rikosaalto. Joukko alaikäisiä miehiä oli tekojen taustalla, ja poliisi tiedotti osan näistä olevan ”ulkomaalaistaustaisia”. Perussuomalaisissa riehaannuttiin. Kansanedustaja Olli Immonen kirjoitti huolestuneena Facebookiin: ”Istuskelen parasta aikaa Helsingin päärautatieasemalla. Meininki on levotonta. Vieressä maahanmuuttajaryhmät haastavat kovaan ääneen riitaa toistensa kanssa. Aseman alue on alkanut päivä päivältä muistuttaa enemmän ja enemmän avaruusasema Babylonia.” Ratkaisuksi avaruusasema Babylonille ilmoitti Immonen, Suomen Sisun puheenjohtajan roolissa, katupartiot. ”Ongelmista on uskallettava puhua. Olen saanut kansalaisilta suuren määrän yhteydenottoja, joissa he ovat tuoneet esille huolensa kyseisen väkivaltailmiön rantautumisesta Suomeen. Nämä tapaukset ovat selvästi lisänneet turvattomuuden tunnetta suomalaisten keskuudessa. Monissa yhteydenotoissa on myös todettu, että mikäli viranomaiset eivät saa hoidettua ongelmia, niin kansalaiset aikovat itse ottaa ongelmat hoitaakseen.  Mikäli viranomaisilla ei ole halua tai resursseja huolehtia kansalaistensa turvallisuudesta, Suomen Sisu on järjestönä valmis käynnistämään katupartioinnin uudelleen alueilla, joissa ongelmia ilmenee. Partioinnin tarkoitus on luoda turvallisuuden tunnetta suomalaisten keskuuteen ja pitää huolta kanssaihmisistä.” Perussuomalaisten Espoon kunnallisvaltuutettu, Suomen Sisun varapuheenjohtaja, Teemu Lahtinen komppasi Sisu-Immosta: ”Suomen Sisu on aiemmin historiassaan harjoittanut vapaaehtoista katupartiointia pääkaupunkiseudulla ympäristön turvallisuuden takaamiseksi ja konflikteilta on vältytty.” Facebookissa katupartioita kokoamaan lähteneeseen ryhmään liittyi Vuosaaren Perussuomalaisten nykyinen hallituksen jäsen Jukka Wallin, joka kommentoi tuolloin katupartiointia: "Tämä on yksi ääriesimerkki, mihin joudutaan, kun yhteiskunta murenee." ”Katupartiot” toteutti myöhemmin Suomen Vastarintaliike, joka otti selkäänsä ensin satunnaisilta helsinkiläisiltä, sitten antifasisteilta ja päätyi lopulta ”partioimaan” vahvassa poliisisaattuessa. Vuonna 2015 SVL yritti ”partiointia” Oulussa, jolloin SDP:n oululainen valtuutettu Sari Halonen kiitteli toimintaa todeten, ettei natsismi saa olla partioinnin esteenä. SDP:n annettua vitsaa Haloselle, kiirehti Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Jari-Pekka Teurajärvi kutsumaan Halosen puolueeseensa: ”Sari Halonen, mielipiteesi katupartioinnista on tasa-arvoinen, rehellinen ja oikeudenmukainen. Jos demareissa alkaa ahdistaa, niin tervetuloa persuihin.”

 

Selitys & tulokset:

SDP:n päättäjät irtisanoutuivat Halosen kommenteista. Halonen itse ei pyörtänyt puheitaan, vaikka myöhemmin totesikin SVL:n olevan väkivaltainen järjestö. Perussuomalaisten piirissä keskustelua katupartioinnista tai kommenteista sen tueksi ei juuri käyty, joskin Iltalehdelle pyynnöstä partioita kommentoi kansanedustaja Osmo Kokko: ”Enpä näyttäisi vihreää valoa tällaiselle toiminnalle, turvallisuuden takaaminen kuuluu poliisille.”

 

Tapahtuma:

Itsenäisyyspäivänä 2014 äärioikeisto järjesti 612-marssin. Marssin suunnittelijana oli pitkälti Timo Hännikäinen, Sarastus-lehden taustahenkilö ja sittemmin Savukeidas-kustantamolta potkittu esseisti. 612-marssia mainostettiin lähinnä Suomen Vastarintaliikkeen, fasistisen Mustan Sydämen ja Suomen Sisun sivuilla, sekä joidenkin yksittäisten perussuomalaisten, kuten Teemu Lahtisen ja Olli Immosen profiileissa. SVL:n jäseniä oli kutsuttu tapahtuman ”turvamiehiksi” ja näitä näkyy monissa marssin kuvissa. Perussuomalaisista ainakin Jukka Wallin osallistui marssille. Immonen julkaisi kuvia marssilta heti sen päätyttyä ja aktiivisesti Hommafoorumia käyttävä Wallin kertoi siellä osallistuneensa marssille. Hommafoorumilla myös kommentoitiin Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäseniä näkyneen marssilla, johon SVL:n lisäksi osallistui myös Ruotsin Vastarintaliikkeen jäseniä. SVL:n johtaja Juuso Tahvanainen oli marssin lopuksi laskemassa seppeleitä Hietaniemen sankarihaudoille. Journalisti Mikael Brunila nosti esiin datajournalistisen näkökulman: analysoituaan Facebookin dataa, Brunila totesi noin kolmasosan 612-sivun käyttäjistä viihtyvän myös Suomen Vastarintaliikkeen Facebook-sivuilla.

 

Selitys & tulokset:

Järjestäjät kielsivät SVL:n olleen mukana järjestämässä tapahtumaa.

 

Tapahtuma:

Kesäkuussa 2015 Perussuomalaisten Olli Immonen ja Teemu Lahtinen poseeraavat Eugen Schaumanin haudalla Suomen Vastarintaliikkeen laajan edustuksen kanssa Immosen Facebookin laittamassa kuvassa. Haudalla puheen piti Suomen Vastarintaliikkeen Otto Rutanen. Tilaisuus on Suomen Vastarintaliikkeen monivuotinen perinne. Tänä vuonna Immonen julkaisi Facebookissa kuvan, jossa tilaisuutta suunnittelevat Hännikäinen, Immonen ja fasisti-ideologi Kai Murros. Murros otti helmikuussa 2015 osaa SVL:n tilaisuuteen, jossa brittiläisen National Actionin edustaja oli puhumassa. Immonen itse kommentoi tilaisuutta Hommafoorumilla: ”Olen todennut tämän jo aiemmin ja totean sen uudelleen: minulla ole mitään henkilökohtaisia poliittisia urahaaveita, enkä siten siis ole näillä näkymin pyrkimässä enää tämän "ylemmäksi". Vain kansallismielisyydellä eli aatteella on minulle merkitystä. Aion jatkossakin olla mukana Suomen Sisun ja Sarastuksen kanssa järjestämässä kansallismielisille yhteistä puuhaa, sillä mikään muukaan taho (SVL:ää lukuun ottamatta) ei sitä järjestä. Laajempi yhteiskunnallinen suunnanmuutos ei lähde käyntiin pelkästään ympäripyöreitä puheita eduskunnassa puhumalla. Muutos lähtee käyntiin siitä, että tavalliset kansalaiset saadaan aktivoitua ruohonjuuritasolla oikeanlaiseen toimintaan ja levittämään aatteen sanomaa eteenpäin.”

 

Selitys & tulokset:

Immonen sanoi olleensa oman ryhmänsä kanssa avoimessa tilaisuudessa Schaumanin haudalla, jonne sattumalta samaan aikaan tuli muitakin. Näiden muiden kanssa kuitenkin asetuttiin sievään ryhmäkuvaan. Kukaan täysjärkinen aikuinen ei ole enää pitkään aikaan uskonut tätä. On ilmiselvää, että kyseessä on ollut yksi, yhdessä järjestetty tilaisuus, ja Immonen vain katsoo kuinka pitkään voi valehdella pokkana kaikille – ja kuinka pitkään hänen valheensa uskotaan. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terhon mukaan Immonen osallistui muistotilaisuuteen yksityishenkilönä eikä ole ollut tilaisuudessa Perussuomalaisten eduskuntaryhmän edustajana. ”Hänen vapaa-ajan toimintansa on hänen yksityisasiansa, josta eduskuntaryhmän puheenjohtaja ei voi päättää hänen puolestaan”, Terho kommentoi. Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kommentoi: ”Kuka tahansa on kenen tahansa tilaisuudessa. Eihän niitä pysty rajoittamaan, jos tilaisuus järjestetään ja ketä siellä on mukana. Immoselta olen saanut selvityksiä ja hänenkin kytkökset näihin ovat se, että sattuu samoihin kuviin tapahtumahetkellä.” Perussuomalaisten ja SMP:n Satakunnan-piirin puheenjohtajana pitkään 80-luvulta 2010-luvulle saakka toiminut Seppo Toriseva sen sijaan sanoi pitävänsä Immosen toimintaa erittäin tuomittavana: ”Eduskuntaryhmän pitäisi vähintään ottaa Immonen puhutteluun. Jotain tästä pitää Immoselle seurata, varoitusta ainakin tai tämän luokan rangaistusta. Hän on ollut ääriainesten kanssa tekemisissä, vaikkakin vapaa-ajallaan. Kansanedustajan pitää esiintyä arvokkaasti jokaisessa tilaisuudessa.” Immoselle ei seurannut muistokäynnistä ja yhteiskuvasta mitään.

 

Tapahtuma:

Suomen Vastarintaliike hyökkää Jyväskylässä jo kertaalleen puukottamansa henkilön sekä tämän kahden seuralaisen kimppuun ”mielenosoituksensa” aikana pahoinpidellen heidät. Valokuvissa tapahtumasta ennen ja jälkeen pahoinpitelyn näkyy lukuisia keskeisiä SVL:n toimijoita, mm. Schaumanin haudalla puheen pitänyt Rutanen ja 612-marssilla seppeleen laskenut Tahvanainen. Tapauksesta syntyy laaja kohu, jonka seurauksena Immosta ja Perusssuomalaisia vaaditaan irtisanoutumaan SVL:stä.

 

Selitys & tulokset:

Lähes kaikki asiaa kommentoivat Perussuomalaiset puhuvat ääriliikkeistä ja muistavat mainita tuomitsevansa myös vasemmalta tulevan väkivallan. Puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kommentoi Jyväskylän tapahtumia puoluekokouksessa tänään: ”Tällaista toimintaa synnyttävillä ajatuksilla ei ole sijaa Perussuomalaisissa. Tämä on kunniallisten ihmisten puolue.” Slunga-Poutsalon mukaan puolueella ei ole liikkeeseen minkäänlaisia yhteyksiä. Immonen toteaa, ettei hyväksy väkivaltaa, mutta vaateeseen irtisanoutua SVL:stä vastaa: ”En tunne kyseistä järjestöä tai sen toimintaa sen vertaa, että voisin ottaa siihen asiantuntevasti kantaa.”

 

Tapahtuma:

Perussuomalaisten Jukka Wallin twiittaa Jyväskylän pahoinpitelyn seurauksena: ”Elä niputa #persut ja @Vastarinta samaan sakkiin, vaikka tavoite on sama, mutta keinot täysin eri.He #toimintaa, #persut poliitka”

 

Selitykset & tulos:

Kirjoitin koko tapauksesta jo aiemmin laajemman blogimerkinnän. Lyhykäisyydessään twiititstä seurasi se, että Perussuomalaisten lehti totesi ettei Wallin taida tietää Vastarintaliikkeen tavoitteista. Wallin sanoo ettei tiedäkään ja ilmeisen kiihtyneessä keskustelussa sanoo tehneensä virheen. Myöhemmin toisessa keskustelussa Wallin kuitenkin palaa samoille urille. Wallinille viitataan tämän aiempaan twiittiin Persujen ja Vastarintaliikkeen yhteisistä tavoitteista ja kiitetään siitä, että Wallin kertoo millaista väkeä Persuissa on. Wallin vastaa: ”Kiitos, voit tulla vaikuttamaan mukaan.” Seuraavana päivänä Wallin kirjoittaa selityksen, jonka mukaan hänelle tapahtui pieni ”ajatuskatkos” twiitin suhteen.

 

 

Puolueeksi, jolla ei ole mitään yhteyksiä uusnatsistiseen Suomen Vastarintaliikkeeseen, sattuu Perussuomalaisille harvinaisen paljon humalassa tehtyjä jäsenhakemuksia, samaan tilaisuuteen ja valokuvaan päätymisiä, epäilyjä false flageista, haluttomuutta irtisanoutua ja ajatuskatkoksia.

Soini kommentoi tänään puoluekokouksessa Perussuomalaisten yleistä linjaa: ”Sanat ovat sanoja, teot ratkaisevat." Jos Perussuomalaisten ja Suomen Vastarintaliikkeen suhteen sovelletaan samaa logiikkaa, teot tosiaan puhuvat puolestaan selittelyjen käydessä yhä epäuskottavammiksi. Näyttää jo selvältä, ettei puolueella ole mitään intoa antaa sanktioita minkäänlaisista ylilyönneistä, kaveerauksesta väkivaltaisen uusnatsiryhmän kanssa ja suoranaisen rasistisen propagandan levittämisestä. 20-vuotiaan puolueen on tullut aika aikuistua. Nähtäväksi jää, lopettaako puolue uusnatsien kanssa kaveeraavien jäsentensä hyysäämisen ja irtisanoutuu näistä, vai pistääkö puoluejohto jatkossakin kaiken ihmisten vapaa-ajan, humalan tai ajatuskatkojen piikkiin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Perussuomalaisissa on aivan asiallisia persoonia. Mutta sitten on näitä väärän siiven miehiä, jokunen nainenkin kai. He aiheuttavat Soinille vaikeuksia, miehelle joka opettelee olemaan ulkoministeri. Nyt puolueen sisällä ei kaikki ole ok. Ja kun Perussuomalaisilla ei mene hyvin, ei silloin puolueen sisällä voida hyvin. Ensimmäinen vuosi hallituksessa, toinen kausi jytkyillessä, ja nyt ei enää naurata. Kun hallituskin sekoilee, Immonen, Halla-aho ja Putkonen persoonista potevat samaa tautia. Ollaan pihalla siitä missä mennään, joten syytetään toisia asioista, joista ei itsekään oikein ymmärretä yhtään mitään. Sama taktiikka aina, siirretään vastuu medialle ja ulkopuolisille. Toiset puolueet jahtaavat asiatta, vai kuinka ?

Käyttäjän anttikivivalli kuva
Antti Kivivalli

En ole kokenut tai nähnyt, että nämä kapealla katsannolla itseään kansallismielisiksi sanovat olisivat Soinille mikään ongelma.

Heidän avullaan puolue on saanut "jytkynsä", kansanedustajansa ja hallituspaikkansa.

Kyllä kuka tahansa pystyy näkemään, mitä Suomen Sisu, Hommafoorumi, Halla-aho, Immonen jne. jne. lietsoo.

On perinteistä ja toimivaa selittää, että yhteiskunnan ongelmat johtuvat "ulkoisista" tekijöistä, esimerkiksi "maahanmuuttajista" tai "islamista". Silloin poliitikon tai äänestäjän ei tarvitse muuttaa mitään todellista tai ainakaan itsessään.

Tämä toki perustuu kapeaan ihmisnäkemykseen ja maailmankuvaan, mutta sekään ei tavallisesti ole monellekaan mikään ongelma. Päinvastoin tuntuu varmaan uskottavalta, kun ideologi Halla-aho omalla, puolisokealla logiikalla todistaa, että esimerkiksi yleistä ihmisarvoa ei ole olemassa.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Ansiokas kirjoitus. Perussuomalaisten jäsenten ja SVL:n suhteet ovat tosiaan turhan säännöllisiä ollakseen vain vahinkoja, eikä Immosen selitys siitä ettei hän tietäisi mikä SVL on tai mitä se ajaa ole mitenkään uskottava.

Mies on pyörinyt niin sanotussa kansallismielisessä liikkeessä vuosia ja niissä piireissä ei voi olla törmäämättä tämän järjestön edustajiin ja heidän aatteisiinsa. Ilmeisesti porukassa on äänestäjiä ja tukiryhmäläisiä, kun ei uskalleta ärsyttää.

Jaakko Häkkinen

Perusteellinen listaus, kiitos siitä.

"Immonen sanoi olleensa oman ryhmänsä kanssa avoimessa tilaisuudessa Schaumanin haudalla, jonne sattumalta samaan aikaan tuli muitakin. Näiden muiden kanssa kuitenkin asetuttiin sievään ryhmäkuvaan. Kukaan täysjärkinen aikuinen ei ole enää pitkään aikaan uskonut tätä. On ilmiselvää, että kyseessä on ollut yksi, yhdessä järjestetty tilaisuus, ja Immonen vain katsoo kuinka pitkään voi valehdella pokkana kaikille – ja kuinka pitkään hänen valheensa uskotaan."

-- Ei se ihan noin mustavalkoisesti mene, vaan todennäköisin vaihtoehto on siinä ääripäiden välissä. SVL ei näytä osallistuneen järjestämiseen, vaikka toki Immonen epäilemättä arveli heidänkin paikalle saapuvan. Ellei kellonaika (19:00) sitten eronnut monella tunnilla aiempien vuosien tilaisuuksista?

Joka tapauksessa olennaista on, onko Immonen TEHNYT yhteistyötä natsien kanssa; toistaiseksi vain Murros-kytkentä on todistettu. Ja vain todisteiden pohjalta voi tuomita henkilön.

Immosella on myös hyvä pointti (Facebook, 2.8.2015 klo 23:28):
"Emmehän me järjestäjinä voi rajoittaa kenenkään oikeutta osallistua kaikille avoimeksi mainostettuun tilaisuuteen sen vuoksi, että joku henkilö on poliittisesti jotain mieltä jostakin asiasta. Tuolloinhan me tilaisuuden järjestäjinä olisimme rikkoneet lakia."

Sehän lienee jokaiselle selvää, ettei ole mitään väärää itse asiassa, eli siinä, että Immonen kunnioittaa samaa ei-natsistista henkilöä samoin kansallismielisin perustein kuin uusnatsit. Vai tekeekö suomalaisten enemmistöstä natseja se, että he kunnioittavat Mannerheimiä, kuten kaiketi uusnatsitkin?

Käyttäjän anttikivivalli kuva
Antti Kivivalli

Itse Halla-aho sanoi radion haastattelussa, että kuva oli "vahinko", eikä "Immonen tiennyt keitä kuvassa on"!

http://areena.yle.fi/1-2844027

Ilmeisesti aivan puuta heinää voi selittää ihan vakavasti, ihan missä vaan...

Jaakko Häkkinen

"Lähes kaikki asiaa kommentoivat Perussuomalaiset puhuvat ääriliikkeistä ja muistavat mainita tuomitsevansa myös vasemmalta tulevan väkivallan."

Niin, mietitäänpä hetki, kumpi osapuoli tässä toimiikaan fiksummin:
- perussuomalaiset, jotka tuomitsevat kaiken poliittisen väkivallan;
- vasemmistolaiset (Andersson, Koivulaakso, Vasemmistonuoret), jotka haluavat keskittyä tuomitsemaan vain oikeistolaisen väkivallan?
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199505-li-an...

"Perussuomalaisten Jukka Wallin twiittaa Jyväskylän pahoinpitelyn seurauksena: ”Elä niputa #persut ja @Vastarinta samaan sakkiin, vaikka tavoite on sama, mutta keinot täysin eri.He #toimintaa, #persut poliitka” "
-- Niin, sinä luet tuon demonisoivien lasien läpi. Puolueettomasti lukien se ymmärtyy niin, että Wallin viittaa monikulttuuristumisen vastustamiseen - sehän nyt on se ilmeisin yhteinen nimittäjä persujen ja SVL:n välillä. Ei kannata etsiä rivien väleistä mitään sen kummempia tulkintoja. :)

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Mitä vasemmistolaista väkivaltaa tai siihen yllyttämistä on viime aikoina ilmentynyt? Ja ei, viime itsenäisyyspäivänä anarkistien heittelemä puistonpenkki ei kelpaa.

Eiköhän se twiitti ole luettu ihan niin kuin siinä kirjoitetaan. Näiden sanomisten kelvoton selittely vain kertoo siitä, että SVL:n muilutuspuuhat ja niille hyväksyvästi nyökkäilevät nauttivat laajempaa kannatusta "kansallismielisessä" ja "monikulttuurin vastaisessa" porukassa.

Koskas tulet meikäläisen istuttamaan muurahaispesään?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Lähinnä meikäläistä ihmetyttää, että Soini on vasta nyt innostunut tuomitsemaan vuoden 2013 Tampereen rettelöt, kun hän ei _silloin_ sanonut niistä hölkäsen pölähtävää.

Matias Turkkila toki oli tuolloin äänessä kovastikin, ja perussuomalaisten puoluelehti piti paljonkin ääntä. Turkkilallahan oli suurena missiona osoittaa, että Tampereen keskustan hajottaminen oli vasemmistonuorten järjestämä tapahtuma ylipäätään ja Dan Koivulaakso oli kenties asialla aivan erityisesti. Nähtävästihän kyseessä oli kuitenkin paikallisten anarkistien ja hiukan yllättäen Kommunistisen Nuorisoliiton yhteisprojekti; se kuuluisa Turkkilan tonkima osoite "Näsilinnankatu 22" on meinaan sattumalta kiinteistö, missä sijaitsee myös SKP:n toimisto.

(Samassa osoitteessa sijaitsi aktivistipiirien suosima kuppila Hertta, mutta se oli siinä kohtaa tainnut jo sulkea lopullisesti.)

Jaakko Häkkinen

Etkö Eetu todella tajua, että luet kaiken hyvin värittyneiden linssien läpi? Lue se twiitti todellakin niin kuin se on kirjoitettu - älä tee omia demonisoivia tulkintojasi siitä.

Viimeisin tiettävästi äärivasemmistolainen väkivaltatapaus oli se mellakka, jossa poliiseja ja hevosia vahingoitettiin tarkoituksella.

En tietenkään vähättele natsien röyhkeän avointa ja väkivaltahakuista käytöstä - sellainen pitää ehdottomasti saada loppumaan. Kiinnitin vain huomiota Vasemmistonuorten tekopyhyyteen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Moni kuvassa - punaisen [v]aatteen takana näkyvä pieni ihminen - ehkä uskoi, kun ns. "annettiin saippuapala [rasisminvastaisuus] käteen ja sanottiin, että pääset suihkuun [hyvää asiaa kannattamaan]":
http://img.yle.fi/uutiset/kotimaa/article8212745.e...

Mutta siinä kuvassa hän nyt on kuin täi tervassa: kannattamassa - yllätys, yllätys - Engelsiä, Marxia ja Leniniä eli historian hautaamaa kommunismia ja sitä kautta Ihmiskunnan historian pahinta, satojen miljoonien ihmisten tragediaa. - Siinä se varsinainen "tapahtuma, selitys ja tulokset".

Tuskinpa taustalla on "humala, ajatuskatkos vai sattuma". Valtiohan mm. rahoittaa eräitä "järjestöjä toiminnan laajuuden perusteella". (Joku tosin ehti jo syyttää YLE:ä "kuvakulman valinnasta")
:-)

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Siinä nyt Saari edelleenkin on kaksi irakilaista kommunistipakolaista pitämässä vanhan puolueensa banderollia näkyvillä. Mikäli olisit viettänyt pari kolme vuotta Saddamin hallinnon alaisuudessa, niin melko varmasti olisit kommunisti itsekin (tai sitten islamisti, riippuu mieltymyksistäsi).

Pari paikalle saapunutta pakolaista pitämässä vanhaa lippuansa esillä massatilaisuudessa on hiukan eri asia kuin varta vasten järjestetty ryhmäposeeraus pienimuotoisessa tilaisuudessa hautausmaalla, jonne kaksi ryhmää on saapunut yhteistuumin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos Jussi kommentista. Yritän selventää.

Sinulla ja minulla ei taida ole Saddamista omakohtaista kokemusta, vaikkei se asia oikeastaan liity edes kommettiini. Muuan mielenosoituksessa ollut tuttu kertoi fb:ssa ko. pakolaisten olevan iranilaisia, ei siis "irakilaisia kommunistipakolaisia", kuten kirjoitit. Ehkä joku voi tarkentaa? Iranissa taas on pitkään ollut ns. pappisvaltainen diktatuuri.

Nyt po. pakolaiset ovat kuitenkin Suomessa, jossa ei ole Iranin tai Irakin kaltaista hallintoa. Siksi ns. ideologisten haamujen esille nostaminen Turun torilla tässä kontekstissa antaa koomisen leiman tilaisuudelle, jossa vastustetaan pääasiassa rasisimia ja kaiketi myös puolustetaan ihmisoikeuksia, kansalaisten yhdenvertaisuutta ja sananvapautta.

Siinä suhteessa ei edes kommunismi (tai Iranin pappisvalta ja Irakin diktatuuri) näyttäydy kovin edullisessa valossa tapahtuneen historian osalta. Vapaassa maassa saa heilutella, mitä banderollia itse haluaa, kunhan ei lakia riko...

Ymmärrän oikein hyvin mainitsemasi hautausmaa-ryhmäposeerauksen eron, mutta siitä kuvasta ja fb-kommentista seurannutta kohkaamisen laajuutta en oikein ymmärrä, kun yritän suhteuttaa sitä esim. Suomen ja Euroopan jättiläismäisiin ongelmiin. Suomessa se muistuttaa jotenkin Titanicin kansituolien siirtelyltä...

En kuitenkaan usko, että näkemyksemme ovat loppujen lopuksi kovinkaan kaukana toisistaan, vaikka tuomme esille kantojamme, tässä tapauksessa hieman eri näkökulmasta. Mielenosoituksissa tapahtuvan ohi huutamisen sijasta näen paremmaksi keinoksi avoimen kommunikoinnin. Kukin valitkoon keinonsa...

Näkökulmaisuutta voi toki vaihtaa, jos haluaa ymmärtää toista paremmin. Ehkä Iranin kommunistipuolueen lippua teksteineen kannattaisi esitellä myös ko. maan suurlähetystön edustalla, jos haluaa vaikuttaa synnyinmaansa kohtaloihin?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #9

""... ideologisten haamujen esille nostaminen Turun torilla tässä kontekstissa antaa koomisen leiman tilaisuudelle, ...""

Niinpä. Näiden tilaisuuksien parodioiminen olisi mahdotonta. Ne ovat jo valmista parodiaa.

Yhdessä Tenavat-sarjakuvassa Ressukoira pitää omaa yksityistä mielenosoitustaan, marssii kantaen kylttiä jossa lukee: "Poistakaa paha maailmasta!" Jaska Jokunen katsoo touhua sivummalta ja sanoo: "Sinun olisi ehkä määriteltävä tuo 'paha' tarkemmin." No, Ressu sitä pähkäilemään ja kohta raapustaakin tauluun jotain, nyt siinä sanotaan: "Poistakaa KAIKKI paha maailmasta!"

Vakavasti ottaen: jokin tällainen täydellinen kyvyttömyys käsitellä kokonaisvaltaisempia substansseja tätä maailmaa riivaa. Yhä useammin törmään ihmisiin, jotka eivät ollenkaan, siis todellakin: eivät ensinkään ymmärrä päällekkäishuumorin lajeja, parodiaa, satiiria, ironiaa. Olen toki tietoinen että ainahan sellaisia ihmisiä on ollut olemassa, mutta nyt tämän katajaisen kansan koko kansalaiskeskustelu alkaa käsitellä pelkästään hihamerkkiskandaaleja tai näitä lakritsirasistien vihakirjoitelmia.

Tässäkin blogissa uskotaan että mitä seikkaperäisemmin hiekkalaatikon hiekanjyvät syynätään sitä vakuuttavammin sementoitu totuus niissä seisoo. En voi välttyä täydellisen älyttömyyden tai sitten vaihtoehtoisesti tahattoman parodian vaikutelmilta.

Ja niiden "kontekstien" eli kokonaisvaltaisempien substanssien ymmärtämättömyys on myös järkyttävää. Ihan tosissaan ihmiset saattavat suoltaa suustaan esimerkiksi näkemystä jonka mukaan "jokainen saa uskoa mihin uskoo ja tehdä mitä tekee, kunhan ei tekemisillään estä muiden vastaavaa vapautta". Monikulttuuri-ihkuilija muotoilee tuon esimerkiksi näin:

""Monikulttuurisuus ei tarkoita sitä, että ihmisille olisi eri lait ja eri ihmisoikeudet. Monikulttuurisuus tarkoittaa sitä, että me voimme täällä rauhassa harjoittaa erilaisia poliittisia, kulttuurisia ja uskonnollisia tapoja niissä rajoissa kun ne eivät loukkaa muiden oikeuksia."" (Eetu Kinnunen oman bloginsa kommenteissa)

Käsitteet elävät todellakin jo omaa käsite-elämäänsä, ja jos joku durkheimilainen sosiologi huomauttaisi Kinnuselle, ettei tuollaisessa käsiterealismissa ole mitään järkeä -- ettei todellisuudessa koskaan voi vallita tuollaista tilannetta -- epäilemättä puolustautuminen lähtisi oitis liikkeelle yhä seikkaperäisemmistä käsitemäärittelyistä, joissa yhä käsiterealistisempia määreitä lisättäisiin tuohon mielenosoituskylttiin...

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Äärioikeiston verinen mellakka = 3 koivulaaksolaista äärivasemmistolaista "sattuvat vahingossa" keskelle äärioikeiston mielenosoitusta ja saavat selkäänsä. Muutama tumma henkilö kokee juopuneiden nahkatukkien heihin kohdistamaa mamutusta

Äärivasemmiston (kiakkovieraat) mielenosoitus = 2 poliisia sairaalaan, 3 poliisia saa lieviä vammoja, poliisihevonen sai avohaavoja,satojen tuhansien eurojen vahingot, paikalla olleet liian hyvin pukeutuneet sivulliset "porvarit" kokevat suunsoittoa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mietipäs Tuomas miltä se näyttää että aina kun natsien väkivaltaisia hyökkäysiä tai yhyeisesiintymisiä persujen kanssa kommentoidaan paikalle tulee näitä anarkistien rötöksiä luettelevia tuomaksia.
Kun anarkistien tai heidän liepeillä toimivien kolttosista kirjoitetaan siis niiden ollessa ajankohtaisia ei paikalle riennä ketään vertailemaan tekoja yhtään mihinkään lieventääkseen tai mukalieventääkseen anarkistien ja anarkitien liepeillä riehuvien mainetta.
Mistä tämä epäsymmetria kertoo? Ehkä samasta kun se että rasistisia valheita levittävät eivät häpeä kun jäävät rysän päältä kiinni.
Eivätkö oikeidtopopulistit halua kantaa minkäänlaisia yhteisiä yhteiskuntaa koossapitäviä arvoja?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itse tykkään heilutella kiakkovieras korttia anarkistien nenän edessä vain osoittaakseni vallassa olevan tekopyhyyden.

Uusnatsit ja anarkistit ovat saman kolikon eri puolia. Se on vain niin ironista kun toinen osapuoli yrittää valkopestä sädekehäänsä tuomitsemalla yhden osapuolen rikokset samalla kun oma puoli syyllistyy samaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #13

On niissä eroja. Anarkistit eivät halua korvata nykyistä järjestystä millään toisella hirmuvallalla. Anarkistit eivät myöskään tarkoituksella vahingoita sattumalta paikalletulleita henkilöitä kuten svl'n pomot Ruotsissa jotka saattavat pahoinpidellä ohikulkijoita jos ohikulkija esim sanoo jotain kriittistä. Muuten Wille Rydmannin kampanjatyöntekijä käyttäytyi vähän siihen suuntaan vaalimainoksia jakaessaan. Sanoin että olen eri vaalipiiristä enkä arvosta Rydmannia. Jakaja päästi korvia repivän räkänaurun niin että koko tienoo raikui. Vastaavassa tilanteessa ruotsalaiset uusnatsit siis pahoinpitelevät satunnaisen kriitikon.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #13

Mites se, että suurin osa natsismin tuomitsijoista ei ole anarkisteja ja multa tuli muuten silloin Kiakkovierasjuhlienkin tiimoilta dumaava bloggaus, koska musta eläinten vahingoittaminen ja ikkunoiden hajoittaminen ei ole lainkaan cool tai hyväksyttävää.

Jouni Nordman

Se Taita olla oikeiston rafikaaleissa erona vasemmisto radikaaleihin, että he kuuntelevat poliisia.

Eli jos mietitään toisten kunnioittavan Suomen lakeja pääosin, sitten tulee nää jotka eivät niitä millään tavalla kunnioita, vaan ovat mitä mitäkin totaalisesti vastustavia, joiden parissa avoimesti parin puolueen kansanedustajat viettävät aikaansa, sillä monessako mielen osoituksena on Vihreät ja vasemmisto ollut musta lippujen kanssa, jolloin puolueet avoimesti tukevat anarkistien toimintaa.

Käyttäjän anttikivivalli kuva
Antti Kivivalli Vastaus kommenttiin #16

Tä? Miten nämä Jyväskylän mielenosoittajat "kuuntelivat poliisia", kun he ryntäsivät pahoinpitelemään ihmisiä?

Kyllä, kohteena oli henkilö, joka oli aiemmin estänyt samojen tyyppien pääsyn ihan toisen laidan tilaisuuteen, mutta ei se vähennä käyttäytymisen idioottimaisuutta tai tarkoita, että he "kuuntelevat poliisia". Joo, poliisit toki saivat heidät pidätettyä...

Tää selittely on niin käsittämätöntä.

Toimituksen poiminnat