Astalo Astalo lyö takaisin.

Sivullisuuden aika on ohi

Jyväskylän rasisminvastaisessa Unelmasta totta-mielenosoituksessa 5.8.2015 luettu tervehdykseni:

Hyvät Jyväskylän mielenosoittajat, ystävät ja toverit

Suomessa on viimeisten viikkojen aikana herännyt voimakas vastarinta kaduilla ja kabineteissa ilmenevää rasismia ja vihaa vastaan. Ensin saimme järkyttyä kansanedustaja Olli Immosen monikulttuurisuutta pelkäävästä ja vihamielisyyteen yllyttävästä tekstistä. Pian tämän jälkeen Jyväskylässä uusnatsit pahoinpitelivät kolme henkilöä keskellä kirkasta päivää.

Suojelupoliisi ehti jo rauhoitella, että uusnatsien väkivalta kohdistuu vain näiden vastustajiin ja vähemmistöihin, ei sivullisiin. Supolle tiedoksi, ettei vähemmistöjen ja poliittisten vastustajien kimppuun käyminen ole lieventävä, vaan raskauttava asianhaara. Natsismia vastustavat kaikki tolkun ihmiset, jotka eivät halua yhteiskunnan muuttuvan 1940-luvun Saksaa muistuttavaksi. Kaikki tähän mielenosoitukseen kokoontuneet ovat uusnatsien vastustajia, meistä kuka tahansa voi siis olla heidän uhrinsa.

On aika luopua sivullisuuden käsitteestä ylipäätään. Me emme ole sivullisia yhteiskunnassamme, elämässämme tai politiikassa. Juuri meillä on valta muuttaa niitä kehityssuuntia, jotka eivät ole mieleisiämme. Me emme ole sivullisia, me olemme osallisia. Siksi Jyväskylässäkin osoitetaan tänään mieltä.


Ennen tätä mielenosoitusta käytiin kiivasta debattia siitä, miten mieltä tulisi osoittaa. Yksi haluaa tuoda paikalle kukkia, toinen pitää sitä typerän naiivina. Yksi haluaa huutaa ”syökää natsit paskaa”, toinen pitää sitä epäsopivana ja loukkaavana.

Tärkeintä ei kuitenkaan ole se, miten osoitamme mieltämme rasismia ja fasismia vastaan, vaan se, että ylipäätään teemme sen. Yhteiskunnassamme on viimeisten viikkojen aikana tapatunut suuri käänne – me olemme nousseet yhdessä vastarintaan, sanoneet etteivät pelko ja viha ole ne tekijät, joiden haluamme määrittävän toimintaamme ja elämäämme. Tärkeintä on nousta yhdessä natseja vastaan, kukin tavallamme.

Natseille nauramisen aika on ohi. Meidän täytyy yhteiskuntana, ihmisyhteisönä määrittää itse, tarvitseeko vähemmistöjen ja natsien vastustajien pelätä pientä joukkoa historian muinaisjäänteitä ihannoivaa joukkoa. Natsismin ja rasismin aika on ohi. Sillä ei ole mitään sijaa nykypäivän yhteiskunnassa. Älkäämme antako pelolle ja vihalle, rasismille ja fasismille mitään jalansijaa kodeissamme, työpaikoillamme, lähiyhteiöissämme, kaupungeissamme tai yhteiskunnassamme. Rasismia ja fasismia vastaan on välttämätöntä käydä aina kun sortavaa toimintaa kohtaa, ei vain mielenosoituksessa.

Meissä on voima. Me olemme päättäneet suunnata katsemme tulevaisuuteen historian sijaan. Me teemme unelmastamme totta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Perttu Remes

Pienenä lisähuomiona: Rasismiahan voivat tulla vastustamaan myös persut ja toivottavasti tulevatkin. Ei tälläinen asia katso puoluetta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Eikä rasismin vastustus tarkoita mm. anarkismin kannatusta. Onhan noita kohtuu itsestään selviä asioita muitakin...
****************************************************

"Natsismin ja rasismin aika on ohi. "

Ihan realistisesti ajatellen ja ihmiskunnan historiaa sekä nykyhetkeäkin peilaten tuota vähän epäilen (nythän Euroopassa rasismi ja natsitkin yleistyvät monien muiden ääritahojen lisäksi ja esim. Venäjälläkin ovat omat fasistinsa, anteeksi siis "antifasistinsa").

Mutta tavoitteitahan on aina syytä olla ja IMHO ihan hyvät tavoitteet tuossa lauseessa sentään. Jätän nyt kritisoinnit muusta tämän kerran.

Sami Tastula

Eiköhän näille Jyväskylässä härdelliä aiheuttaneille olisi suotavaa jos rangaistuksena max. Kuukausi yhteiskuntapalvelusta.
Kuitenkin kun tapahtunut sekä pikselöidyt kuvat pidätetyistä ollut jo useita päiviä otsikoissa, sen lisäksi että kaiken sallivat, kaiken suvaitsevat ovat tämän lisäksi järjestäneet eräänlaista kansanjuhlaa muistuttavan kokoontumisen nimenomaiseen kaupunkiin.

Vastaavan julkisuuden johdostahan mm. Helsingin käräjä-oikeus tuomitsi maahanmuuttaja taustat omaavat nuoret... Ja kyse kun oli seksiaalirikoksena käsiteltävästä rikoksesta.

Oikeus ja kohtuus siis suotavaa tässäkin tapauksessa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Natsit ovat kuitenkin niin kovapalloista porukkaa, ettei ajatusmaailma mielenosoituksilla parane. Jonkinnäköistä kurssia, leiriä tms. pitäisi ajatella, vrt. esim. rattijuoppojen kohdalla on hoitoonohjausta mutta ulkomaalaisen kadulla hakkaavan natsin kohdalla ei mitään!

Jaakko Häkkinen

Erinomaisen järkevä ja maltillinen kirjoitus!

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Hyvä teksti!

Kiitos anarkisteille rauhanomaisesta ja hyvähenkisestä miekkarista. Meidän, jotka haluamme turvallisen ja monimuotoisuutta arvostavan elinympäristön pitää löytää yhteinen rintama pimeyden voimia vastaan!

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Onnittelut mainiosta tervehdyksestä; spontaanit aplodit keskeyttivät sen luvun arviolta puolen tusinaa kertaa. Miekkari onnistui mielestäni mainiosti, se oli hyvähenkinen ja väkivallaton. Poliiseja oli hyvin varustettuina paikalla useita kymmeniä (taisi olla Tampereelta lainassa kun poliisiautojakin huomasin kymmenkunta); virkavalta ehkä pelkäsi anarkistien turmelevan firmojen näyteikkunoita tms. Mitään välikohtauksia ei kuitenkaan tapahtunut. Mielestäni miekkari osoitti hyvin millainen joukko - määrältään ja laadultaan - vastustaa rasismia, fasismia ja natsismia; satunnaiset sivustaseuraajatkin näkivät eron tämän joukon ja ulkomailta tuoduilla huligaaneilla täydennetyn patrioottijoukkion välillä. Toivottavasti jatkossa joukkoja voidaan koota myös mainittujen kielteisten ilmiöiden taustalla olevien seikkojen - mm leikkauspolitiikka - ja niitä sympatiseeraavien poliitikkojen arviointiin.

Minna Eerolainen

Kai tuon Jyväskylän mielenosoituksen tärkein pointti oli osoittaa ettei SVL ole tervetullut natsiaatteineen tuohon yliopistokaupunkiin. Helsingistä heidät on ajettu pois ja he testaavst nyt toleranssia muualla. Jossain Heinolassa he ovatkin saaneet rauhassa torilla naurettavan Thor lippunsa kanssa partioida mutta kuten sanottua heidät kannattaa pitää pois etenkin yliopistokaupungeista. Ruotsissa tämä on ymmärretty toistaiseksi Suomea paremmin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvin kirjoitettu aloituspuhehan tuo tuohon tilaisuuteen oli.

En haluaisi ilkkua, mutta (entiseltä?) äärianarkistilta on pakko kysyä, että eikös tuo poliisien tuoma suoja ja tuki mielenosoittajille ollut aika paikallaan?

Jyrki Paldán

Vastustaako mikään anarkismin suuntaus poliisia(tai vastaavaa järjestystä turvaavaa tahoa) kokonaan? Harvainvaltaisia ja fasistisia poliisijärjestelmiä kylläkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suvi Auvinen ilmoitti vielä vajaa vuosi sitten vastustavansa poliisia ja kaikkia valtiovallan vastaavia koneistoja aivan kategorisesti. Häneltä jopa kysyttiin eikö hän missään olosuhteissa turvautuisi poliisin apuun ja hän ilmoitti asian todellakin olevan niin. Taisi olla joko "luokkaretkeläisten" tai sitten sen bussinkuljettajajupakan yhteydessä.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #15

Aivan. Pyytäisin kuitenkin että jatkossa valitsisit naljailusanasi tarkemmin, etteivät kaltaiseni ala räksyttämään. Oletan Suvi Auvisen anarkistina vastustaneen(ja vastustavan) valtiovallan alaista poliisia ja valtiovaltaa kategorisesti, koska niitä johdetaan harvainvaltaisesti, eikä niiden muodostamaa hierarkiaketjua kyetä tehokkaasti kyseenalaistamaan ruohonjuuritasolta. Se ei kuitenkaan ole sama kuin vastustaa poliisia järjestystä valvovan entiteetin synonyyminä, johon viittasit kommentissasi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Tuossa ei ole mitään logiikkaa. Eivät anarkistit halua, että järjestystä valvotaan.

Ja kyllä hän todellakin on maininnut, ettei kaipaa poiisilta mitään suojaa.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #17

Kaikissa anarkistisissa yhteiskuntakokeiluissa esim. Katalonian anarkisteista kibbutsien kautta Pariisiin kommuuniin oli järjestystä valvova entiteetti. Katalonian anarkisteilla oli jopa suhteellisen tehokkaat ja lähes hierarkiavapaat asevoimat.

Anarkistisen filosofian ongelma poliiseissa ei ole järjestyksen valvonnasta, vaan hierarkioissa. Harvainvaltaisesti johdettu poliisi tai armeija on pahimmillaan tyrannimainen, ruohonjuuritasolla minimihierarkioilla johdettu poliisi tai armeija on hyväksyttävä työkalu järjestelmän palvelemiseksi. Kuten jo nimikin kirjaimellisesti käännettynä kertoo, anarkismi yhteiskuntafilosofian aatteena ei vastusta järjestystä, vaan ihmistenvälisiä hierarkioita ja tyranniaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Päivälleen vuosi sitten:

"Anarkisti Suvi Auvinen: "Vallankumoukseen pyritään ja poliisi on vihollinen""

http://www.nelonen.fi/uutiset/viihde/1691815-anark...

Selitä tuota sitten parhain päin.

("Poliisin tehtävä on ylläpitää vallitsevia lakeja ja järjestystä, minä taas anarkistina pyrin vallankumouksen, hän lisää.")

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #19

Kyllä, ja juuri tuon selitin. Kyse ei ole järjestystä ja turvallisuutta valvovan entiteetin - tai järjestyksen itsensä - vastustamisesta kategorisesti, vaan hierarkioiden ja pakkovaltaisesti ylläpidetyn tyrannimaiseksi tulkitun yhteiskuntajärjestyksen vastustamisesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Kyllä ensimmäinen alkuperäinen kysymykseni oli tässä yhteydessä joka tapauksessa hyvin validi:

https://www.youtube.com/watch?v=Lhjxmrq6bck

http://d3ac2fc8l4ni8x.cloudfront.net/1407319515284...

Kuuntelepa jälkimmäisestä linkistä kohdasta 12 min. eteenpäin, niin käy ilmi, että "minä en tarvitse poliisia".

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #21

Keskustelu muistuttaa nyt rikkinäistä levyä.

Kuulostaisi tosiaan siltä että Auvinen on ottanut asiaan ihan oman radikaalimman linjansa, mutta mielestäni en edelleenkään törmännyt haastattelussa mihinkään, jossa hän olisi kiistänyt organisoidun järjestyksen valvomisen kokonaan. Uskon edelleen että kyse on "poliisi"-termin ymmärtämisestä eri tavoin. Siinä missä uskon Auvisen näkevän sen tyrannimaisen valtion hierarkioita ylläpitävänä hierarkisena elimenä, sinä käytät sitä ymmärtääkseni synonyymina järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiselle.

Hän toki painotti haastattelussa itsepuolustusta, mutta muistutti myös että toisia voidaan suojella(pidetään huoli itsestämme ja toinen toisistamme). Jos toisia suojellaan, se on aina enemmän tai vähemmän organisoitua järjestyksen ja turvallisuuden valvomista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

Selittelet asiaa ontuvasti Auvisen puolesta. Hänellä itsellään tuskin olisi ollut pokkaa yrittää kääntää asiaa tuolla tavoin, kun on aiemmin suoraan muuta julkituonut.

Kun auton kyljessä lukee "POLIISI", niin se on poliisi eikä mikään "valtion väkivaltakoneiston ulkopuolinen järjestyksenvalvoja". Kyse on siis juuri siitä instanssista, jonka suojelua hän ei halua.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #23

Noniin, nyt muistutat jo papukaijaa.

Mikäli kykenet selittämään mikä "selityksessäni" ontuu, ole hyvä ja kerro se. En nimittäin ole törmännyt vielä mihinkään, mikä antaisi syytä uskoa niin. Olet vain toistanut samaa väitettä useampaan kertaan.

En myöskään pyrkinyt selittämään mitä Auvinen sanomisillaan tarkoitti, koska en voi sitä tietää, vaan selitin sen oman tietämykseni mukaan anarkismifilosofian pohjalta. Siksi sanoinkin "mikään anarkismin suuntaus", en Auvinen. Toki jälkeenpäin yritin myös avata miksi Auvisen sanomat voidaan tulkita niin etteivät ne ole ristiriitaisia järjestyksen ja turvallisuuden turvaamisen puolesta. Päinvastoin haastattelussa hänen mainitsemansa "pidetään toinen toisistamme huolta" kuvaa juuri järjestyksen ja turvallisuuden takaamista organisoidusti ruohonjuuritasolla.

Poliisin vastustaminen ei todellakaan tarkoita että vastustaisi järjestyksen ja turvallisuuden organisoitua turvaamista. Samalla tavalla esimerkiksi asevelvollisuusarmeijan vastustaminen ei tarkoita että vastustaisi maanpuolustusta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #24

Kyllä tuo toistosi enemmän papukaijaa muistuttaa. En ole väittänyt etteivätkö anarkistit voisi hyväksyä poliisin suojelua tai järjestyksenpitoa tai että sellaisen hakemisessa olisi mitään ristiriidassa anarkismin kanssa, vaan olen puhunut pelkästään Auvisesta ja hänen omista lausunnoistaan. Niihin kuuluu myös maininta siitä, ettei hän kaipaa poliisin turvaa koskaan eikä missään muodossa. Noissa haastattelupätkissä ei ollut kaikki mitä hän on asian tiimoilta tuonut julki. Vieläkin suorempaa ja ehdottomampaa tekstiä on löydettävissä, mutta en enää ala tätä jatkaa.

Käyttäjän NikoPalmu kuva
Niko Palmu

Lievennetäänköhän Jyväskylän pahoinpitelyn tulevaa tuomiota suuren some-kohun takia? Muistelin, että joissain tapauksissa niin on käynyt.

Pertti Heinonen

Voi että te suvakit olette naiveja! Suomessa ei ole rasisimia kuin korkeintaan eri mieltä maahanmuuton autuuden kyseenalaistavia kohtaan. Jos uskaltaa maksajana olla epäilevällä kannalla kymmenien tuhansien joutilaiden ipodi hemmojen maahanpäästämisestä joka samalla tarkoittaa rajattoman kelan kulta-kortin myöntämistä tulijalle ja elättämistä lopun elämäänsä, niin olet rasisti natsi ja suvaitsematon. Vähemmän ja parempaa maahanmuuttoa, se on PS:n ohjelma ja sitä noudatetaan.

Lukekaa mitä vittua, rahmispossua tai katsokaa youtubesta mitä hallitsematon maahanmuutto on tehnyt länsimaissa.

Isänmaallisena ja suomalaisuutta rakastavana haluan vain että yksinäinen nainen voi jatkossakin kävellä yksin yöllä kadulla ja että tyttöjen ympärileikkaukset ja lapsi-avioliitot ovat tuntematon (primitiivinen) tapa suomessa.

Reino Jalas

Otsikko kuulostaa kovasti Kokoomuksen 2006 presidentinvaaleissa käyttämältä "Vastakkainasettekun aika on ohi" sloganilta.

Kovasti pistää silmään blogistin blogista toiseen etenevä natsi-sanan runsas käyttö. Myös Ukrainan separatistit käyttävät nykyään koko muusta Ukrainasta natsit -nimitystä.

Suomessa ehkä tällaisen vanhan 70-luvun sanaston esiin kaivamisella ja käyttöönotolla yritetään saada nostalgista luokkataistelun fiilinkiä päälle. Sellaista voitokasta, toveripohjaista mielialaa.

Toivottelen vaan, että tuollainen into laimentumattomana kestää, vuodesta toiseen. Ette väsähdä ikävuosien karttuessakaan.
Ja että saatte omalla touhullanne mahdollisesti ajamianne hyviä muutoksia myöskin lävitse. Nimenomaan niitä mahdollisia hyviä muutoksia yhteiskunnassa läpi.

Toimituksen poiminnat