Astalo Astalo lyö takaisin.

The hills are alive with the sound of nazis

  • Musiikki yhdistää? Lauantaina esiintymään tulossa olleen bändin aatemaailma ei jää epäselväksi.
    Musiikki yhdistää? Lauantaina esiintymään tulossa olleen bändin aatemaailma ei jää epäselväksi.


Helsinkiläinen hevibaari PRKL Club on ollut viime päivät epämiellyttävän huomion keskipisteessä. Baarin nettisivuilla oli vähäsanainen tieto tämän viikon lauantaille suunnitellusta keikasta, mutta antifasistinen Varisverkosto selvitti keikan taustoja enemmän.

Lauantain keikan suomalaisia ja ulkomaisia bändejä ei yhdistänyt musiikkityyli vaan aatemaailma – kansallissosialismi. Yksi yhtyeistä edustaa NSBM-genreä. NSBM-lyhenne tulee sanoista national socialist (kansallissosialistinen) black metal, ja on nimensä mukaisesti kansallissosialistien eli natsien oma alalaji black metallista. Keikkaa oli netissä mainostettu Saksalaisella “Herrenblut, NSBM Kulturkampf” (suom. Herran veri, NSBM kulttuuritaistelu)-nettisivulla. Varisverkosto arveli mainonnan niukkuuden ja foorumin valikoituneen sillä perusteella, ettei PRKL Club halua huomiota keikalleen. NSBM-yhtye on keikoillaan käyttänyt hakaristilippuja eikä sen tai muiden illan kaavailtujen esiintyjien poliittisissa suuntauksisaa ole mitään epäselvää.

Pian Varisverkoston tiedotteen jälkeen valtamediat tarttuivat aiheeseen – eikä ihme, natsikeikka vuonna 2015 pääkaupunkimme keskustassa on uutisoinnin arvoinen asia. Mediajulkisuuden, massiivisen somepalautteen ja ilmeisesti myös baarille tulleiden lukuisten suorien yhteydenottojen tuloksena baari perui keikan, mutta julkaisi asiasta hämmentävään sävyyn kirjoitetun tiedotteen.

”Heavyskenen katon alle ovat perinteisesti mahtuneet sulassa sovussa kaikenlaiset musiikkidiggarit niin oikealta, vasemmalta, ylhäältä, alhaalta kuin keskeltäkin -- siitä yksinkertaisesta syystä, että musiikki on Se Juttu. Me emme tue minkäänlaisia ismejä. Piste. Toisaalta emme myöskään kannata yksisilmäistä, kategorista sensuuria”, todetaan tiedotteessa. Baari perustelee kolmen eri genren yhtyeiden, joita yhdistää vain natsiaate, keikkaa sillä, että musiikki yhdistää.

Tiedotteessa kerrotaan, että keikan on järjestänyt yksityishenkilö eikä baarilla ole poliittisia intressejä. Sensuuridiskurssiin se ei silti estä baaria lähtemästä.

Baari on kuitenkin ymmärtänyt sanan väärin. Kukaan ei ole estänyt baaria järjestämästä haluamaansa keikkaa, viranomaiset eivät ole puuttuneet aiheeseen eikä kyseessä ole sananvapauden rajoittaminen. Sensuuria ei ole tapahtunut. Itsesensuurista voidaan sen sijaan puhua, ja se saattaakin olla joskus järkevää.

Baari otti erikoisen kannan passiivis-aggressiivisessa tiedotteessaan, jossa se toisaalta pyrkii todistelemaan, ettei omaa aatteellisia sympatioita natsismin suuntaan ja että keikan järjesti yksityishenkilö, toisaalta sovitellessaan harteilleen sananvapausmarttyyrin viittaa. Koko tapaus tuo elävästi mieleen taannoisen Timo ”oikeistointellektuelli/perseraiskaan tyttärenne” Hännikäisen ja Savukeidas-kustantamon tapauksen. Kummassakin aatepuoli sälytetään jonkun muun harteille ja kuviota perustellaan vanhalla kunnon sananvapaudella. Sananvapaus ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki mielipiteet olisivat saman arvoisia ja niiden leviämistä tulisi kaikin keinoin edistää, ja sekä PRKL että Savukeidas tulivat lopulta samaan tulokseen.

PRKL kaivoi itsensä syvään ojaan tiedotteellaan, jonka pääasiallinen sisältö voidaan lopulta tiivistää suunnileen: ”Meille olisi ollut ihan ok tarjota areena uusnatsien värväystilaisuudelle, mutta perumme tapahtuman koska saimme liikaa negatiivista palautetta.”

Ai miten niin uusnatsien värväystilaisuudelle, tässähän on kyseessä keikka? Siksi, koska musiikki ei ole uusnatseille koskaan itsetarkoitus vaan aina väline. ”Kulttuurikamppailu” on yleisesti käytössä oleva termi uusnatsien piireissä ja sillä viitataan yritykseen vaikuttaa valtakulttuuriin sekä oman aatteen levittämiseen nimenomaan kulttuurin keinoin. Jotkut huomauttivat tiedotetta seuranneissa kommenteissa, etteivät välitä musiikin sanomasta vaan siitä, miltä se kuulostaa. Tämä onkin koko kulttuurikampailun pointti.

Uusnatsit ovat koko olemassaolonsa ajan käyttäneet nimenomaan musiikkia rekrytointikeinonaan. Brittiläinen, myös Suomeen levinnyt Blood&Honour-verkosto on esimerkiksi olemassa vain uusnatsien musiikin levitystä varten, eikä järjestöllä ole juuri muuta toimintaa. Muiden muassa uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen tiedetään rekrytoineen uusia jäseniään lauantain keikan kaltaisissa tapahtumissa - tämä käy ilmi esimerkiksi liikkeen vuodetuista jäsenhakemuksista. Kyseinen uusnatsiryhmä ehti jo verkkojulkaisussaan puolustamaan PRKL Clubin keikkaa "kulttuurimarxilaista Erkkojen juutalaismediaa" vastaan. Jäsenrekrytointi keikoilla on uusnatsien taktiikkana yhtä vanha kuin koko liike, eikä ”sanoista välittämättä oleminen” tarkoita, etteikö keikkaa olisi ollut tarkoitus käyttää nimenomaan uusnatsiliikkeen rekrytointitapahtumana. Tämän faktan sivuuttaminen osoittaa joko poliittisten aatteiden ymmärtämättömyyttä tai välinpitämättömyyttä.

Miksi PRKL sitten tarjosi tilaisuuden järjestää natsikeikka Helsingin keskustassa? Yksi mahdollinen syy, jota tiedotteen sävy sekä baarin aiempi ja tuleva ohjelmatarjonta tukevat on se, että baarin johdolla on sympatioita liikkeen suuntaan. Toinen on taloudellinen.

PRKL Clubin omistavan Goldiamo Oy:n tulos on lähtenyt laskuun. Goldiamo omistaa Helsingin keskustassa PRKL Clubin lisäksi Salaattibaari Freesin, Ravintola HIISIN ja Ravintola Päivänsäteen. Vuonna 2014 Goldiamon liikevoitto on ollu 41 000 euroa tappiollinen, mikä on huima -14,6 %:n muutos edelliseen tilikauteen verrattuna. PRKL on Goldiamon lippulaiva, ja sillä arvatenkin yritetään pitää koko yhitön taloutta pystyssä. Tilan vuokraus uusnatseille on siis mahdollisesti ollut talousvaikeuksissa kamppailevan yrityksen keino pyrkiä voitokkaampaan tulokseen tällä tilikaudella. Natsisympatiat saattoivat tulla kuitenkin yritykselle kalliiksi. Nyt peruttu keikka jättää otollisen keikkapäivän, lauantain, mahdollisesti vaille juuri mitään tuloja – kahden päivän varoitusajalla uuden tapahtuman järjestäminen on miltei mahdotonta. Peruttu keikka ei tuo tuona iltana edes uusnatsien rahoja yritykselle, puhumattakaan siitä kuinka moni nyt mieltää baarin natsipaikaksi ja tulee boikotoimaan koko Goldiamo-ryhmää. Baarin Facebook-sivuilla tulevat tapahtumajärjestäjät ovat jo esittäneet arvioitaan siitä, perutaanko jo sovittuja tapahtumia tulevaisuudesta, koska tapahtumajärjestäjät eivät halua tukea edes passiivis-aggressiivisella tiedottamisella natseja tukevaa yhtiötä.

Uusnatsien tukeminen ei ole voitokas ansaintalogiikka. Nähtäväksi jää, aikooko PRKL perua myös seuraavan uusnatsien keikan, asettuuko se puolustamaan natsismia sananvapauden nimissä ja tarjoaa tilan liikeen jäsenrekrytoinnille, vai löytävätkö yrityksen omistajat liikevaihdon sekaan hukkaamansa selkärangan ja irtisanoutuvat selkeästi aatteesta, jonka tarkoitus on lietsoa vihaa, eriarvoisuutta ja rasismia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Viljo Häggman

No voi hellanduudeli sentään. On se kauhiaa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Mitä,jos olisi sanottu,ettei "Dialektiikan ylistys" ole politiikkaa ,vaan musiikkia?
Hyvää musiikkiahan se onkin.

pekka numminen

Jaa, no jos tämä bändi sitten onnistuu levittämään kansallissosialismia, niin kai sitten pitää muuttaa lakeja. Tietysti pitää kieltää kaikki vallitsevaa yhteiskuntajärjestelmää vastustavat bändit.

Ehkä eduskunta voisi säätää lain, että Suomessa ei saa esiintyä bändit, jotka julkisesti kannattavat: natsismia, fasismia, kommunismia, islamia tai anarkismia. Tietysti myös kaikenlainen gangsta musiikki pitää kieltää ja erityisesti Seppo Lampelan (Steen1) kaltainen musiikki ja sen esittäminen.

Minne kasataan rovio jossa nämä yhteiskunnan vastaiset tuotokset poltetaan?

Käyttäjän MathiasLindy kuva
Mathias Lindy

Kasataan se siihen toisen roviopaikan viereen, jossa poltetaan myöhemmin ihmisiä.

Siitä se nimittäin aina alkaa. On aika paljon vähemmän vaarallista antaa ideologisesti varautuneiden ryhmien juoda vähän kaltsua ja kuunnella oman juttunsa henkistä musiikkia ravitsemusliikkeessä, kuin ajaa heidät loukattuina pimeisiin piiloihin hautomaan sitä toisenlaista avointa toimintaa.

Ja tämä pätee ihan kaikkiin ääri-aineksiin. Sitä hommaa voi ja saa halveksua lain sekä hyvän maun puitteissa -> muistettava kuitenkin on, että niin voi ja saa kaikkien muidenkin juttuja.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

PRKL Club. Kattos vaan. Hienonoloinen mesta.
Pitää laittaa jakoon. Monelle Suomeen matkaavalle businessvierailijalle oiva illanviettovaihtoehto.

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Aikamme ikäviä merkkejä on myös se, että natsien kokoontumiset ja bileet koetaan vain joksikin harmittomaksi hauskanpidoksi. Heillä todellakin on agenda aina ja sen Suvi Auvinen kirjoituksessaan hyvin toi esille.

Minä olisin valmis kieltämään ja kriminalisoimaan kaiken natsimateriaalin käytön ja levityksen. Samoin Suomen Vastarintaliikkeen, sillä se haluaa aatteensa mukaan kaataa vallitsevan,demokraattisen yhteiskuntajärjestyksemme eikä kaihda väkivallan käyttöä agendansa edistämisessä.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Sopii minulle - kunhan samalla kielletään ja kriminalisoidaan kaikki kommunismiin ja sosialismiin liittyvä sekä uskontoihin liittyvä. Kielletään siis ristit, puolikuut, Che-paidat, Mao-lippikset, ruskeat paidat... lista tulee olemaan pitkä. Lisäksi kielletään kansallismielisistä maista saapuvien matkustajien maahanpääsy jne...

Viljo Häggman

Samoilla perusteilla Jorma voi sitten kieltää ja kriminalisoida ISIS'in ja islamin sen taustalla olevana ideologiana.
Seuraavaksi voit kieltää ja kriminalisoida kettutytöt ja vihreät sekä vegetarisminn heidän ideologisena taustavoimana.
Pitkänmatkan hiihto selvästi viittaa sissisodankäyntiin joten kielletään ja kriminalisoidaan. Mäntsälä voidaan kieltää historiansa perusteella, ja Hyvinkää koska se on siinä lähellä. Puskutraktorit liikkeelle vaan.

Jani Miettinen

Määrittele natsimateriaali, sillä taidat muuten olla kieltämässä Suomen Tasavallan presidentin lipun, ilmavoimien lipun.

Tai mitenkäs ne kivikautiset kallio maalaukset hakaristeistä? Elokuvissa natsit ovat kuun pimeällä puolella, mutta ovatkohan he joskus eksyneet kivikautiseen Suomeen spreijaamaan niitä natsi stägiaan?

Toki tuo SVL voidaan kieltää, mutta samat pykälät sitten koskekoon jokaista järjestöä joka aikoo: 'kaataa vallitsevan,demokraattisen yhteiskuntajärjestyksemme eikä kaihda väkivallan käyttöä agendansa edistämisessä.'

Eli anarkistit myös jos he eivät sanoudu irti väkivallasta.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Norjalainen "kirkonpoltto hevi" kuulunee sitten varmaan samaan "no-no" kategoriaan

Marko Parkkola

Sehän on anarkismia puhtaimmillaan. Suvi varmasti hyväksyy tällaisen. Sen sijaan Slayer on kiikun kaakun. Slayerilla on biisejä natseista kuten Angel of Death, mutta myös hyvin anarkististia paholaisjuttuihin liittyviä biisejä.

Ehkäpä Suvi voisi tehdä meille listan bändeistä joita ei saa kuunnella. Toiset käyttäkööt sitä kieltolistana, toisen suosituslistana.

Type O Negativen Kill all the white people lienee ainakin Suvin mieleen.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Punkkarithan on tunnetusti "systeemin vihollisia" niin PKN:n pitäisi laittaa kieltolistalle.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

(Kansallis)sosialistit ja kommunistit ?

Molemmat- ei hyvä.

Käyttäjän NikoPalmu kuva
Niko Palmu

Mitä luulet, hyökkääkö antifa seuraavaksi homojen kippuun kun järjestäjä on "väärä"?

https://www.facebook.com/events/1607616332820322/

Jyri Kinnari

Et voi olla tosissasi. Näiden yhtyeiden keikat eivät eroa minkään muun raskaan musiikin yhtyeen keikoista millään tavalla. Kirjoittaessasi "Ai miten niin uusnatsien värväystilaisuudelle, tässähän on kyseessä keikka? Siksi, koska musiikki ei ole uusnatseille koskaan itsetarkoitus vaan aina väline." paljastit viimeistään, ettet tiedä koko asiasta yhtään mitään. Ai tiedät vai? Varisverkostostako luit?

Esimerkiksi Goatmoonilla on laaja fanikunta, jota ei voisi vähempää kiinnostaa heidän kansallissosialistiset sanoituksensa. Jos sinua ihan oikeasti kiinnostaisi työntää kapuloita näitten yhtyeiden rattaisiin, niin olisit jättänyt koko asian omaan arvoonsa. Goatmoonia lainaten, juuri tällaiset lapselliset kohut ovat parasta mainosta. Itseasiassa minäkin löysin Goatmoonin tämän kohun myötä, eli ei tämä nyt ihan huono juttu ollut. Ja ei, minua ei kiinnosta heidän aatteensa. Kukaan ei kykene tekemään tuon tasoista musiikkia, ellei musiikki ihan oikeasti olisi se tärkein asia. Jos musiikkia tehdään jostain muusta kuin musiikillisista syistä, sen kyllä kuulee. Silloin musiikissa ei ole sydäntä ja sielua, kuten Goatmoonin musiikissa on. Minä pystyn kuulemaan musiikin Goatmoonin kansallissosialististen sanoitusten, jotka muuten ovat oikeastaa aika harvassa, takaa.

PRKL olisi tehnyt erittäin hienosti antaessaan tilansa yhtyeiden käyttöön ilman ennakkoluuloja sanoutuen irti kaikista mahdollisista aatteista. Erittäin todennäköisesti suurin osa yleisöstä olisi ollut aivan tavallisia musiikin ystäviä. PRKL:ssä on esiintynyt kaikkien mahdollisten aatteiden ja politiikan suuntien edustajia. Ei ole mitenkään oikeudenmukaista leimata heitä yhden illan esiintyjien perusteella. PRKL:n marttyyriasenne on täysin ymmärrettävää ja oikeutettua ja tämä kohu on täysin kohtuuton. Miksi asiasta ei voi puhua ilman kiihkoa ja vihaa?

Käyttäjän Keskonen kuva
Henri Kivistö

Onhan kolmen koon supermarketissakin KKK.

Toimituksen poiminnat