Astalo Astalo lyö takaisin.

Hölmöläinen leikkaa tulevaisuudesta

Kaikki tuntevat tarinan hölmöläisestä, jonka varpaat palelevat, joten tämä leikkaa peiton päästä palan ja ompelee sen peiton toiseen päähän. Tarinalle naureskellaan alakouluissa, mutta vähemmän huvittavaksi kuvio muuttuu hallituksen soveltaessa samaa logiikkaa vatlion talouspolittisiin päätöksiin. Nyt kaavaillut säästöt varhaiskasvatuksesta ovat hölmöläisten puuhaa. Lapsista ja nuorista säästäminen on sama kuin ottaisi lainaa tulevaisuudesta – se ei ole koskaan viisasta.

Leikkaukset johtaisivat pahimmillaan jättimäisiin lapsiryhmiin, lasten pompotteluun päiväkodin ja kerhotilojen välillä ja tätä kautta stressaantuneisiin pieniin ihmisiin. Yhteiskunnan tahdin kiihtyessä myös lapset ja nuoret ahdistuvat ja stressantuvat. Perinteisesti hyvin kansainvälisissä koulutusvertailuissa pärjännyt Suomi on tipahtanut kouluviihtyvyyden kärkisijoilta listan hännille. Jatkuva puhe suorituksista, huippuyksiköistä ja kilpailusta on syöpynyt tajuntaamme ja syrjäyttänyt tavoitteen ihmisen hyvinvoinnista.

Mitä ovat säästöt käytännössä? Mistä puhumme, kun suunnittelemme leikkauksia varhaiskasvatukseen? Me emme tarvitse stressaantuneita, uniongelmaisia, aggressiivisia ja levottomia lapsia ja nuoria. Me tarvitsemme hyvinvoivia, tasapainoisia ihmisiä, jotka eivät ole nääntymässä suorituspaineen, muutosten ja jatkuvasti stressaavan ympäristön aiheuttaman taakan alle jo ennen peruskoulun alkua. Leikkaukset tuovat rahaa, mutta minne? Perintövero ja autoverotus eivät tee mitään yhteiskunnalle. Kiinteistö Eirassa tuo materiaalista hyvinvointia muutamille, yksityisautoilun tukeminen rasittaa ympäristöä ennestään, mutta lopulta ihmiset ovat ainoa, mitä yhteiskunnassa on.

Meillä aikuisilla on vastuu siitä, millaiseen ympäristöön seuraavan sukupolven laitamme kasvamaan. Meitä ei ole tarkoitettu avokonttoreihin, eikä ole kohtuullista purkaa pahoinvointiamme työympäristöjemme epäinhimillisyydestä altistamalla lapsemme vastaaville olosuhteille. Meidän tulee nousta hölmöläisten leikkauspolitiikkaa vastaan ja sanoa, ettemme alistu. Ei meidän itsemme tähden, vaan koko yhteiskunnan tulevaisuuden. Ei meidän itsemme tähden, vaan niiden ihmisten, jotka ovat liian nuoria lähtemään vastarintaan ilman, että pidämme heitä kädestä kiinni.


Otetaan lapsiamme kädestä kiinni ja viedään yhdessä terveisemme hallitukselle. Vain kaksi kättä-mielenilmaus on kerännyt lähes 10 000 osallistujaa Facebookissa. Mielenosoitus kokoontuu ke 10.6. klo 18:00 Helsingissä Rautatientorilla. Lapsista ei voi säästää. Yhteiskunta joka arvostaa kiinteistöjä ja ajoneuvoja enemmän kuin lapsia on vakavasti sairas. Osoitetaan, ettei hallituksen kapitalistinen politiikka edusta meitä, yhteiskuntaa.


Kirjoittaja on lastenohjaaja, teatteripedagogi ja opiskellut kasvatustieteitä Helsingin yliopistossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Yhteiskunnan arvot eivät ole koventuneet. Ne ovat pehmentyneet. Ikinä, missään ja milloinkaan ei ole ollut näin paljon vaihtoehtoja tehdä tai olla tekemättä mitään.

Valitsit mitä tahansa, selviät kyllä. Sen pehmeämmäksi homma tuskin enää menee.

Nyt se kyllä kovenee, se on selvä, mutta se saa koveta aika paljon ollakseen millään nykyisellä tai menneisyyden mittarilla kovaa.

Postmoderni kaupunkiyhteiskunta on toki sairas. Kaupungit ovat lähtökohtaisesti sairaita. Koko ajatus siitä, että pikkulapset hoidetaan kodin ulkopuolella on jo historiallisesti poikkeuksellinen. Se pitää vaan sietää, jos sellaisessa haluaa elää - mikään pakko sekään ei ole. Kun ulkoistaa asioita, luopuu vallasta. Sen jälkeen on vain valta itkeä.

Se, mikä tässä niin kauheaa näyttäisi olevan, on se väistämätön kehitys, jossa globaalit ongelmat aidosti (säästöjen muodossa) kannetaan lokaalisti myös siellä, missä niistä on lähinnä hyödytty. Sitä saa, mitä tilaa. Raha on huono jumala. Se ei ratkaise aiheuttamiaan ongelmia ja se ei ole lojaali palvojiaan kohtaan.

Saa nähdä millaisia varjoleikkauslistoja oppositio saa aikaiseksi. Mutta se on kumma, miten konservatiiveiksi ihmiset heittäytyvät, kun muutos ei olekaan omalta kannalta kivaa.

Mika Selin

Antti Ukkoselta äärettömän hyvä kommentti. Vaikea lisätä mitään.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Luinpahan jostain että hallituksen suunnittelemat leikkaukset vaikuttaisivat elin-, asuin-, ja terveyskustannuksiin nostavasti. Ennusteen mukaan ruokakori nousisi 40-60% ja vuokrat 50-100%. Sen lisäksi siis että leikataan lastemme tulevaisuudesta heikennetään entisestään selviytymismahdollisuuksia. Tärkeintä valtiolle onkin se että vienti vetää, maa on kilpailukykyinen ja valtion laina saadaan maksettua pois, muut kuten ihmisarvot, -oikeudet ja -velvollisuudet näyttäisi olevan toisen sijaisia.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Jätä ne satukirjat ihan vain nukuttamistarpeisiin perheen pienemmille.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Taitaa olla niin että niitä perheen pieniä hankin vasta sitten kun oma talous on saatu vakaalle pohjalle. On tietty eri asia olenko silloin 40, 70 vai 100 vuotias tai liekö enää hengissä.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Luinpahan jostakin, että hallituksen suunnittelemat leikkaukset laskevat ruokakorin hintaa noin 20% sillä leikkaukset johtavat ostovoiman heikkenemiseen, se taas deflaation kautta alentaa ruokatarvikkeiden hintaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Se riippuu myös siitä lähtevätkö kaupat leikkiin mukaan vai vaihtavatko vain asiakas kuntaa. S-ryhmä reagoi ikävästi kysyntään viiveellä ja Lidll on joutunut nostamaan hintoja. Suomi on markkinoiden raaka ja julma maa.

pekka numminen

Anarkisti vaatii valtiota apuun ja antamaan rahaa...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eli jos ruuan tuottaminen ei kannata niin maatilojen kannattaa lopettaa, vaikka se tietäisi pulaa?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mitä jos siellä "varhaiskasvatuksessa" aletaan hoitamaan niitä omia hommia,ja lastensuojelu hoitaisi omiaan?Nyt on viimeiset 10-15 vuotta yritetty opettaa näitä tarhatätejä sossuiksi,kun normaaliin hoitoon,niin päivähoidossa,esikouluissa,kerhoissa on ympätty mukaan VARHAINEN PUUTTUMINEN,joka tarkoittaa siis sitä,että tarhatädit(veronmaksajien rahoilla)seulovat lapsia ja perheitä mahdollisten "ongelmien varhaiseen havaitsemiseen"jne.jne.Työkaluna on lastensuojeluilmoitus,ja huolien nousumittari.

Kun nyt kaikki tiedämme,etteivät nämä hoitotädit,kerhotädit jne.ole vieläkään sisäistäneet,eivätkä ymmärtäneet,mitä heiltä odotetaan tästä "yhteistyöstä"on selvää että niiden jopa kokonaisen työpäivän vieviltä lastensuojeluraporttien kirjoittamisilta ,ei aikaa jää omaan alkuperäiseen duuniin.Varsin usein lastensuojeluilmoituksia tehtaillaan tiettyjen kriteerien pohjalta,kun oma maalaisjärki ei riitä.Huolet nousevat jopa siitä,kun lapsilla on nälkä ruoka aikaan,tai pipo vinossa.Varsinkin ns.erilainen perhe,saa tuta nahoissaan tämän "huolien nousun"ja varhaisen puuttumisen.Lapsen puuttumisena perheestään.

Kuten kaikki tiedämme,erilaisuus tarkoittaa mm.yksinhuoltajia(oli mies tai nainen,nainen usein se tarkkailuun joutuva)uusperheet,eronneiden lapset,ulkomaalaistaustaisetkin kelpaavat jne.Eli sossuideologian mukaan:perhe on "oikea" silloin,kun on isä,äiti,kaksi lasta ja keskitulot)Kaikki muu meneekin sitten sinne epänormaalin puolelle.Noin karkeasti ottaen.

Kun sossutkaan eivät osaa es.lastensuojelulakia,YK:n Lastenoikeuksien julistusta jne.on homma mennyt siis perseelleen.Kun sossuista 50% on epäpäteviä mm.lastensuojelussa,miten voidaan olettaa,että hoitopaikoissa olevat olisivat kaikkitietäviä,ja alansa ammattilaisia hekään,joka paikassa.Saatika että he olisivat asiantuntijoita jokaisen lapsen ja perheensä asioissa,varsinkin silloin kun mielipiteet eivät osu yksiin,tai kemiat eivät toimi.Se on aika moni perhe,joka kokee ettei yhteisymmärrystä ole,hoitopaikan ja perheiden välillä.

Kertokaapa perheille myös se,että päivähoito jne.on osa lastensuojelua,ja että perheillä on myös oikeus tietää se.Varsinkin silloin,kun yksityiseltä siirrytään kunnalliseen,alkaa huolia löytymään,koska lapsi,tai lapset eivät olekkaan samaa massaa,vaan tottuneet yksilölliseen ja laadukkaaseen hoitoon,jossa persoonallisuus ei ole sairaus,vaan se yksilön ominaisuus.

Laittakaa sinne seinälle se taulu,josta jokainen vanhempi näkee,mikä on teidänkin duuninne tarkoitus,kuten myös itseänne varten se YK:n Lastenoikeuksien julistus,jonka suomi on sitoutunut tuomaan kaikille kansalaisilleen tiedoksi. Moni perhe ei edes tiedä,että lastensuojelu on osana heidän lastensa arjessa,joka päivä,kun he lapsensa vievät ulkopuoliseen hoitoon(ennen,nyk.varhaiskasvatukseen ja varhaiseen puuttumiseen,jossa on omat mittarinsa),kouluun,nuorisotiloihin jne.neuvolasta asti.Ettei tule yllätyksenä se ennakoiva lastensuojeluilmoitus,tai huostaanottohakemus.

Tai lastensuojeluilmoitus sen takia,että perhe on "erilainen"tai lapsi ei nuku päiväunia,ei syö paljon/vähän jne.jne..Yksityisissä tämä ei ole niinkään ongelma,vaan kunnan laitosmaisissa samat rutiinit kaikille yksilöille paikoissa.On muuten juuri se 10-15 v.kun valitusta on riittänyt ettei aika riitä,ja juuri sen ajan on ollut tämä sossuilun ,kaikenlaisten puuttumisien ja huolien nousujen sisäänajoaikaa.Koulutus jatkuu edelleen..

Muistakaamme myös se,että pienperheiden vanhempia jopa pakotetaan viemään lapsiaan tarhoihin,varhaisen puuttumisen nimissä,koska hälinää pitää olla jo vauvasta asti,ilman, että perhe olisi edes minkäänlaisen paikan tarpeessa.
Onneksi hallitus tuli järkiinsä ja kotona olevien vanhempien ei tarvitse viedä lapsiaan näihin hoitopaikkoihin,jos eivät halua,tai ole duunissa.Sellaiset karsiutuvat sitten luonnostaan,jotka eivät pysty omiaan hoitamaan,he voivat siirtyä sinnen varhaisen puuttumisen ja sossujen huoliseulontojen piiriin,jos käy rankaksi olla lapsensa/lapsiensa kanssa.

On nimittäin pilvin pimein ilmaisia,ja pientä maksua vastaan,paikkoja johon lapsineen voi mennä IHAN itse.Vauvaa ei tarvitse raijata aamusta iltaan ympäri kyliä muutoinkaan,kyllä se koti ja ne perhekahvilat ynm.moninaiset tarjolla olevat palvelut riittää,jos ei hermo kestä omaa jälkikasvuaan itsekseen hoitaa,ja tarvitsee tukea imetykseen ja vaipanvaihtoon,leikkiin ja kahvittelu seuraa..Kaikenikäisille löytyy paikkoja,maaseudulta kaupunkiin asti,leikkipuistoista perhekahviloihin.Järjen käyttö on sallittu.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Erittäin hyvä kirjoitus.
Hallituksen motto on "emme halua jättää velkaista valtiota lapsillemme emmekä lastenlapsillemme".
Raha on kuitenkin rahaa, jos päätöksillämme tuhoamme lastemme ja lastenlastemme tulevaisuuden henkosesti teemme suurempaa tuhoa, kuin valtionvelka konsanaan.

Toimituksen poiminnat