Astalo Astalo lyö takaisin.

Jos jotain uudistetaan

  • Vuoden 2010 opiskelijamielenosoitusten huomiot ovat valideja viisi vuotta myöhemminkin (kuvaaja Suvi Auvinen)
    Vuoden 2010 opiskelijamielenosoitusten huomiot ovat valideja viisi vuotta myöhemminkin (kuvaaja Suvi Auvinen)
  • (Kuvaaja Suvi Auvinen)
    (Kuvaaja Suvi Auvinen)
  • (Kuvaaja Suvi Auvinen)
    (Kuvaaja Suvi Auvinen)
  • Jos jotain uudistetaan

Hallitusohjelman julkistamisen jälkeen politiikkaa seuraava somekuplani kuohui. Kuten joka vaalien jälkeen, ihmiset itkevät menolippua pois maasta, kauhistelevat leikkauspolitiikkaa ja puhkuvat miten (muiden) olisi pitänyt äänestää toisin.

Mikä tahansa hallituskokoonpano olisi kuitenkin tehnyt samat leikkauspäätökset. Ne voisivat jakautua pidemmälle aikavälille ja muutama puolue voisi mielenosoituksellisesti marssia ulos hallituksesta, mutta niin kauan kuin valtiota ajatellaan budjetin eikä ihmisten kautta, suunta tulee olemaan tämä. Törkeiden leikkausten tekeminen kerralla voi kuitenkin olla hyväkin herättäjä. Mitä pidemmällä aikavälillä kurjistustoimenpiteitä tehdään, sitä harvempi tajuaa ihmetellä. Kerralla kouraan lyöty leikkauspaketti sen sijaan loksauttaa leuat ja saa veren kiehumaan.

Vaalien alla annetut lupaukset on pyörretty, kuten tapana on. Tällä kertaa valehtelu on ollut vain harvinaisen räikeää kaikkien voittajien taholta. Ennen vaaleja SS-miehet poseerasivat kylttien kanssa, joissa luvattiin ettei koulutuksesta leikata. Sipilä tosin kirjoitti koulutuslupaukseensa lisähuomautuksen. Koulutuksesta ei leikata - ”mutta uudistetaan”. Kuukausi vaalien jälkeen leikkuri käy, erityisen kovana opiskelijoiden suhteen. Hieno uudistus, Sipilä, hieno uudistus.

Poliitikko valehtelee aina. Poliitikko valehtelee päästäkseen valtaan ja sanoo mitä tahansa haluaa, koska tietää ettei häntä ole mitään keinoa saattaa vastuuseen valheistaan. Edustuksellisuudessa ajatus poliitikkojen rankaisemisesta näiden äänestämättä jättämisellä seuraavan kerran on puutteellinen. Minä en ainakaan halua rangaista poliitikkoja, vaan erottaa välittömästi selkärangattomat pukumiehet, jotka näin sumeilematta valehtelevat vain saadakseen ääniä. Jos missä tahansa muussa työpaikkahakemuksessa valhetelisi keskeisiä osia intresseistään, tulisi fudua nopeasti. Puoluepolitiikassa sen sijaan sikailua on totuttu kestämään, koska näin tämä politiikka toimii.

Ei pidä olla itsestäänselvyys, että poliitikot saavat valehdella vailla mitään seurauksia. Imperatiivisella mandaatilla toimivat poliitikot olisivat suoraan erotettavissa – esimerkiksi tapauksessa jossa ovat päin naamaa valehdelleet ihmisille tai toteuttavat toisenlaista politiikkaa kuin ovat sanoneet. Yksittäisten poliitikkojen erottaminen tehtävästään olisi tietenkin vain osittainen ratkaisu, mutta voisi edesauttaa edes jonkinasteista balanssia päättäjien ja äänestäjien välisessä dynamiikassa.

Ei ole kysymys siitä, valehtelevatko poliitikot. Kysymys on siitä kenelle valehdellaan eniten. Tällä hetkellä eniten valehdellaan niille, jota ei pelätä ja kunnioiteta. Niille, jota ovat epäonnistuneet etujensa ajamisessa.

Meidän pitää olla uhka poliitikoille. Meidän ei pidä alistua tallottaviksi, meidän ei pidä myydä oikeuksiamme ilman minkäänlaista vastarintaa. Ei ole kysymys siitä, mitä Sipilän ”uudistukset” tarkoittavat. Ne tarkoittavat leikkauksia, huononnuksia, rajoituksia. Eniten ”uudistetaan” meiltä, joiden ajatellaan olevan huonoimmassa asemassa, joiden ei oleteta tekevän mitään. Meidän täytyy ajatella uudella tavalla, muodostaa uusia liittolaisuuksia, nousta siksi uhkakuvaksi joka emme ole olleet. Meillä ei ole aikaa katsoa miten ”uudistukset” vaikuttavat, meidän on toimittava nyt.

Leikkauksia tullaan vastustamaan varmasti paljon, useilla eri keinoilla. Ensimmäinen spontaani aloite on jo syntynyt. Huomenna pe 29.5. on mielenosoitus Helsingissä opiskelijoiden aseman ”uudistamista” koskien. Mielenosoitus kokoontuu klo 14:00 Porthanian edessä (Yliopistonkatu 3) ja lähtee 14:30 kohti Opetus- ja kulttuuriministeriötä.

Olen ollut mukana opiskelijaliikkeessä vuodesta 2008 alkaen. Katsoin hiljattain kuvia vuoden 2010 mielenosoituksista, joissa ulkoilutimme täsmälleen samoja banderolleja, jotka ovat tänäkin vuonna päässeet kaduille. On traagista, että samoja vaatimuksia opiskelun maksuttomuudesta, opinto-oikeuden säilyttämisestä ja yleisestä hengissäpysymisestä joudutaan toistamaan vuosi toisensa jälkeen – ja muutos on vain huonompaan.

Politiikkaa ei muuteta kuin kaduilla. Jos suututtaa, tule näyttämään se. Ainoastaan joukkovoimalla voimme nousta tuhoisia päätöksiä vastaan, kotona nyhjäämällä, äänestämällä tai somessa itkemällä ei sitä tehdä.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Politiikkaa ei muuteta kuin kaduilla."

- Ööööh, anteeksi kuinka? Vaaleista on kuukausi, ja politiikan muuttuminen tosiasia. Vai mistä johtuu, että "hallitusohjelman julkistamisen jälkeen politiikkaa seuraava somekuplani kuohui"?

Matias Härkönen

Kaikki ei voi olla ilmaista ja kaikkea ei voi ottaa vain "rikkailta". Meillä on yhä valtava budjetti ja otamme yhä lisää velkaa, jotta voimme maksaa edes nykyiset kulumme.

Milloin näitä leikkauksia saisi mielestäsi tehdä? Kun valtion budjetista kuitenkin suuri osa tulonsiirroista on "rikkailta" köyhille, niin keneltä voidaan leikata jollei niiltä jotka kaikesta hyötyvät jotenkin?

Mitään järin suurta vaikutusta leikkauksilla ei "köyhien" tai opiskelijoiden elämään ole. Indeksikorotukset on ehkä muutamia euroja kuukaudessa ja ruoan hintakin on viime aikoina vain laskenut. Jos jotakuta rokotetaan, niin se on me "keskituloiset". Itse laskin että vuodessa häviän yli 600€. Vaikka veetuttaa, niin en valita. Pakko nämä velat on hoitaa järjestykseen kun vihdoin saatiin vihervasemmisto hallituksesta pois...

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Tarvitaan lisää ihmisiä jotka eivät pane tikkua ristiin toisten eteen. Tarvitaan lisää Suvi Auvisen sankareita jotka itkeä pillittää kun rakettimaisesti vuosikymmeniä nousseet tuet eivät yhtenä vuonna nousekaan.

Tarvitaan lisää valittavia akkoja.

Pekka Rintala

Erittäin hyvä, että leikataan. Julkiselta puolelta pitäisi leikata vieläkin enemmän. Enbuske totesi twitterissä hyvin jotta miten ne muka osallistu leikkauksiin joiden kaikki tulot tulee muutenkin tukien kautta? Eihän heiltä siis sinänsä leikata yhtään mitään. Tämä hallitus vaikuttaa hyvältä. Ronskisti vaan julkista puolta pienemmäksi ja turhia virkamiehiä pellolle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Auvinen, miten otetaan joltakin jolla ei ole mitään? Käsittääkseni nyt ei olla ottamassa keneltäkään yksilöltä pois (paitsi auton-, moottoripyän- ja veneenomistajilta). Se että leikataan budjetista ei tarkoita että yksilöltä otetaan jotakin pois, itse asiassa ensi vuonnakin annetaan taas sadoille tuhansille ihmisille vastikkeetonta rahaa. Vaikka summa olisi pienempi kuin aiemmin on annettu, ei mitään ole otettu saajalta.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Itse asiassa yliopistojen budjettien leikkaukset perustuvat ennakointiin.

Kiristyvän rikoslain myötä merkittävä osa akateemisista opiskelijoita menettää opinto-oikeutensa syyllistyttyään narkoottisten aineiden hallussapitoon ja sitä myötä saatetaan jopa kokonaisia tiedekuntia lakkauttaa. Säästötavoite saavutetaan siten luonnollisesti, ilman isompaa rumbaa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kyllähän tässä Suvin touhussa on ihan munaa camoon äijät... Sipilä on dynaaminen johtaja ja osannut hyödyntää systeemiä monin tavoin - se tiedä vittuakaan siitä, että tämä maa tarvitsee hyvän vallankumouksen, jossa koko peli pitää laittaa uusiksi!

Montako pätevää ministeriä laskette hallituksessa olevan - vaikka tuollaisesta "pikku jutusta" voi aloittaa - http://e-liike.net

Toimituksen poiminnat