Astalo Astalo lyö takaisin.

Vappupuhe

  • Anarkistit ja kommunistit vappuaamuna punaisten muistomerkillä
    Anarkistit ja kommunistit vappuaamuna punaisten muistomerkillä

Pidetty 1.5.2015 muistokäynnillä punaisten puolella taistelleiden, kaatuneiden ja vankileireillä tuhoutuneiden muistomerkillä.

 

Hyvät ystävät ja toverit,

Sodassa ja marttyyriudessa ei ole mitään ihailtavaa. Sota on aina kamala asia, olivatpa sotivat osapuolet ketä tahansa, mistä syistä tahansa. Vuonna 1918 käytiin Suomessa sisällissota. Tämä oli myös harvinaisen selvästi luokkasota, jossa työväenluokka kävi esivaltaa vastaan.
 

Me olemme kokoontuneet tänne siksi, että me muistamme.

Vietin lapsuuteni Lahdessa. Siellä sijaitseva punaisten muistomerkki koostuu viidestä valtavasta ihmispatsaasta, joiden jalkojen juuressa muistan useat kerrat lapsena leikkineeni. Ymmärsin jo silloin, että näissä vakavissa, eteenpäin päättäväisesti katsovissa hahmoissa on jotain merkityksellistä ja voimakasta.

Minulle ei koskaan ole ollut epäselvää kenen joukoissa seison. Yläasteella hämmästyin tajutessani, etteivät kaikki ikätoverini tienneet keiden puolella heidän sukunsa olivat sisällissodassa. Ymmärsin myöhemmin, että pääasiassa tehtaanomistajien lapsista koostunut luokkani oli varmasti pidetty tarkoituksella pimennossa sodan ajan tapahtumista.

Vaikka historia jää voittajien kirjoitettavaksi, ei sodan voittaneilla valkoisilla ole aihetta ylpeilyyn. Sisällissodassa kuoli noin 38 000 ihmistä. Näistä 75% oli punaisia, joista suurin osa kuoli vankileireillä epäinhimillisissä olosuhteissa sodan jo päätyttyä.

 

Puolueiden ja elinkeinoelämän rakentaessa tarmokkaasti kuvaa yhtenäisestä kansasta, on tärkeää nähdä imagon taakse. Luokkasota ei ole ohi. Miltei sata vuotta sodan jälkeen elämme luokkien Suomessa, jossa rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Luokkasota jatkuu koko ajan silmiemme edessä, mutta tällä kertaa aseina ovat valtion budjetti, kansalaisuusmääritelmät ja voitontavoittelu. Tämän sodan uhreja ei ole yhtä helppoa laskea, mutta yhtä lailla se tarhaa vankileireilleen säilöönottokeskuksiin, paskaduuniin ja velkaloukkoon ihmisiä, jotka kuolevat unohdettuina.

Seisoessani tässä ja nähdessäni teidän vakavat, eteenpäin päättäväisesti katsovat hahmonne tiedän, että tekin tiedätte tämän. Me emme ole unohtaneet, meitä ei voi hämätä vaihtamalla tuliaseista rakenteellisiin aseisiin.

Viimeiset ajatukset sekä vuoden 1918 punaisille, että meille, jotka tänä aamuna seisomme tässä tulevat Väinö Linnan kynästä teoksesta, kuinkas muutenkaan, Täällä Pohjan tähden alla:
”Juhlikoot yksin vottoansa. Me pidämme juhlamme toisella kertaa, ja minä luulen ettei herrasväki silloin hurraan.”

Juhlikoot yksin voittoansa. Juhlikaamme me niiden tovereiden muistoa, jotka aikanaan kävivät tätä samaa sotaa. Vakaville, eteenpäin päättäväisesti katsoville hahmoille sekä sata vuotta sitten että tänään: Hyvää vappua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kuinka kauan ihmisen pitää rypeä menneisyydessä, että se on tarpeeksi? Minne katosi aiempi kommenttini?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Pasi - Tässä Suvin ja kumppaneitten touhussa on mun mielestä jotain tosi hienoa. Jengi on päättänyt alkaa toimia. Mun mielestä meillä on tuo kansalaissota vieläkin päällä, mutta se miksi, se on ei johdu todellakaan kapitalismista ja markkinataloudesta vaan nykysysteemistä ja puoluepolitiikasta. Suvikin myöntää sanoo "aseena valtion budjetti". Mulla on joku hullu ajatus päässäni että me voisimme yhdessä lopettaa sen kansalaissodan..?

Systeemi on yhteinen vihollinen - silloin ei tarvitse olla kovin valkoinen tai punainen jos sen tajuaa!

Sitten kun sinne laitetaan innovointia sissään niin alkaa "punaiset ja valkoiset" löytää toisiaan ja väritkin laimentua. Systeemi se on. Kansalaispalkaa sisään, markkinatalous toimimaan ja kaikki on tyytyväisiä ja voi lopettaa politikoinnin. Alustat kuntoon.

Kyse on siitä mikä on se strategia miten päästään eteenpäin. Pakan sekoittaminen on aina mielenkiintoista...

Toimituksen poiminnat