Astalo Astalo lyö takaisin.

#feministisetvaalit on fiilispolitiikkaa

Viime viikolla Naisasialiitto Unioni julkaisi uuden kampanjansa, #feministisetvaalit. Kampanjan tavoite on nostaa feminismi vaaliteemaksi ja tarjota alusta, jolla feministit voivat etsiä ehdokkaista ne, jotka lupaavat ajaa feminististä politiikkaa. Äänestäjät voivat sivustolla tehdä äänestyslupauksen, ehdokkaat voivat ilmoittaa olevansa feministejä ja tehdä vaalilupauksen.

Feminismi pelkistetään kampanjassa kolmeen pääkohtaan: tasa-arvo, ihmisoikeudet, oikeus turvaan. Hyviä arvoja toki ja myös feminismiin liittyviä, mutta kampajassa on enemmän ongelmia kuin positiivisia puolia.

Ensimmäiseksi: Millainen ihmishirviö ei pysty allekirjoittamaan noin yleismaailmallisia arvoja? Näemmä aika moni. Sivustolla feministisen vaalilupauksen on tätä kirjoitettaessa ehdokkaista tehnyt 160. Se on pieni osuus kaikista ehdokkaista, sillä esimerkiksi vuoden 2003 eduskuntavaaleissa oli ehdokkaita 2029. Poliittisilla pyrkyreillä on tendenssi hakeutua mukaan mihin tahansa mikä trendaa, joten en usko enää suureen väkiryntäykseen kampanjan myöhemmissä vaiheissa. Tämä ei tietenkään ole kampanjan vika, mutta on hiuksianostattava ajatus, ettei suurin osa ehdokkaista voi sitoutua perus ihmisoikeuksiin. Kuinka hyvä on systeemi, joka ylipäätään päästää valtaan yksilöitä jotka eivät välitä esimerkiksi tasa-arvosta? Jos tasa-arvo taas on tärkeää useammille ihmisille, miksi alle 10 % ehdokkaista ilmaisee sen?

Toiseksi: Kampanja latistaa feministisen position kivaksi liberaaliksi puuhasteluksi. Kampanjan ajamat arvot ovat yleispäteviä ja yleismaailmallisia. Tarvitaanko niille kattomääreeksi todella feminismiä? Feminismin tulee mielestäni puuttua yhä edelleen vallalla olevaan sukupuoliseen syrjintään. Sanapari mainitaan kampanjassa kerran. #feministisetvaalit sivuuttaa taistelun naisten asemasta ja vesittää koko feminismi-termin. Vaikka monialainen feminismi on parempi kuin yhden asian feminismi, en ole lainkaan vakuuttunut että kampanjan esiin nostamat aiheet ovat eksplisiittisen feministisiä. ”Minun feminismini on sukupuoletonta”, sanoo eräskin ehdokas, ja päätyy jaarittelemaan yleisestä tasa-arvosta.

Kolmanneksi: Yksittäisen ehdokkaan feminismi ei tarkoita mitään. Eduskuntavaalit eivät ole hekilövaalit. Suhteellinen vaalitapa takaa sen, ettei koskaan voi tietää kenet oma ääni päästää vallankahvaan. Haluat äänestää feministisesti ajattelevaa nuorta viherää naista? No kiva. Olethan tietoinen, että äänelläsi eduskuntaan voi hyvinkin mennä misogynisti äijänkäppyrä? #feministisetvaalit sivuuttaa koko vaalitavan ja alleviivaa yksittäisten ehdokkaiden agendaa. Politiikassa äänestetään kuitenkin aina puoluetta. Koko #feministisetvaalit-ehdokashakukone on epärelevantti, sillä yksittäisen ehdokkaan mielipiteellä ei ole väliä. Puolueet ajavat edustajiensa kautta eduskunnassa puolueen ohjelmaa, eivät yksittäisten ehdokkaiden mielipiteitä.

Neljänneksi: Feminismi ei riitä. Kampanjan määritelmä feminismistä pyrkii rakentamaan puoluerajat ylittävää feminististä rintamaa. ”Me ollaan tässä kivasti kaikki samalla puolella, feminismin puolesta, epätasa-arvoo vastaan” on koko kampajan sanoma. Politiikka ei kuitenkaan ole samalla puolella olemista. Feminismi ei yksin riitä, sillä se sivuuttaa esimerkiksi luokkakysymyksen täysin. En jaksa uskoa kaikkien kampanjassa alleviivattujen feministien päätyvän samalle puolelle esimerkiksi talouspoliittisissa ratkaisuissa. On paljon keskeisempää kysyä, mitä ehdokkaat ajattelevat sosiaaliturvan heikennyksistä ja jatkuvista leikkauksista kuin siitä, kannattaisiko ihmisillä olla samat oikeudet (sillä ihmisoikeuksien tulisi olla itsestäänselvyys ja vain harva niitä kehtaa oikeasti asettua vastustamaan). Feminismi on puoluepolitiikassa riittämätön määre, sillä feminismi yksin ei ratkaise mitään ongelmia. Yhden asian liikkeet eivät puoluepolitiikassa voi menestyä, ja hyvä niin. Kaikki feministit eivät ole tovereita keskenään.

#feministisetvaalit on fiilispolitiikkaa. Sen pääasiallinen missio on luoda yleisliberaalia liibalaabaa, ikään kuin sitä ei politiikassa olisi jo valmiiksi riittämiin. Se latistaa relevantit kamppailut ja luo näennäistä yhteisrintamaa sinne missä sitä ei ole ja missä sillä ei ole mitään merkitystä. Sen takia #feministisetvaalit näyttäytyy vain merkityksettömänä puuhasteluna, joka vie keskustelua latteuksiin ja vääristää mielikuvaa yhden ehdokkaan ja äänestäjän välisestä dynamiikasta.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Noista 160 liikkeen sisäinen arviointi ja vähän FEMEN-taktiikkaa vaikkapa 10 komennetulta ehdokkaalta, saadaan ainakin ilmaista julkisuutta olletinkin jos jokin kestää ns. pesuvettä.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Ehkä vain 10 % ehdokkaista on kuullut kampanjasta. Itsekin huomasin koko kampanjan olemassaolon vasta tässä hetki sitten ja tutustuin aiheeseen vasta oikeastaan tämän kirjoituksen myötä. Ja mä sentään olen ehdokkaan vaalipäällikkö.

Tässä on aika tuhannen miljoonaa asiaa näin vaalien alla hoidettavana, kampanjoista valitettavasti huomaa lähinnä ne, jotka on jotenkin lähellä omia taustaryhmiä tai joiden lobbaamiseen käytetään rahaa ja mainostoimistoa. Naisasialiittoakin saattaisi auttaa, jos eivät sulkisi miehiä toimintansa ulkopuolelle. ;)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Minusta feminismin vesittäminen tai pikemminkin aatepohjan laventaminen puoluerajat ylittävästi on tässä ajassa mainio taktiikka - sukupuolittuneet kysymykset tulevat näin useammin ja entistä useammalta taholta keskustelunalaisiksi...

"Olethan tietoinen, että äänelläsi eduskuntaan voi hyvinkin mennä misogynisti äijänkäppyrä?"

Se ei ole mahdollista ( http://www.vasemmisto.fi/ ) :)

Veijo Ylä-notko

" kolmeen pääkohtaan: tasa-arvo, ihmisoikeudet, oikeus turvaan...Ensimmäiseksi: Millainen ihmishirviö ei pysty allekirjoittamaan noin yleismaailmallisia arvoja?"

Ayaan Hirsi Alin kaltaiset mamu naiset varmaan allekirjoittaisivat.
Suomalaissytyiset tuskin.

Käyttäjän JuliusKarlsson kuva
Julius Karlsson

Todella nihilistisellä tavalla olet oikeassa väittäessäsi ettei yksittäisen ehdokkaan kannalla ole mitään väliä. Todellisuudessa puolueiden sisällä kuitenkin katsotaan myös sitä kuka ja mistä äänet kerääntyvä ja sitä kautta yksittäisenkin ehdokkaan kannatuksella on oma epäsuora painoarvo puolueen linjauksiin. Kaikki puolueet tekevät vaalien jälkeen analyysiä oman kannatuksensa muodostumisesta ja tällöin muullakin kuin listan kokonaisäänimäärällä on väliä.

Iisa-Noora Leppänen

Moikka Suvi!

Laitoin sulle eilen Facebookin inboxiin viestiä liittyen kiinnostavaan projektiin, johon kysyisin sua mukaan. Katotko viestin, mennyt varmaan sun "muut" -kansioon. Mulle voi laittaa suoraan myös mailia osoitteeseen iisanoora.leppanen@gmail.com niin voin sitäkin kautta kertoa, mistä kyse.

Terkuin,
Iisa-Noora Leppänen

Toimituksen poiminnat