Astalo Astalo lyö takaisin.

Ääriliikepuhe tappaa


Lauantain itsenäisyyspäivään varustautuva poliisi on jälleen kerran nostanut esiin huolensa ääriliikkeiden toiminnasta. Helsingin Sanomat nielee purematta ääriliikeretoriikan ja uutisoi lauantain mielenosoituksista otsikolla: ”Ääriliikkeet marssivat itsenäisyyspäivänä – poliiseja haalittu maakunnista Helsinkiin.”

Nopealla vilkaisulla voi päätellä Helsingissä järjestettävän lauantaina seitsemän mielenosoitusta. Poliisi on kuitenkin kiinnostunut näistä vain kahdesta: ”äärioikeiston” soihtukulkueesta ja ”äärivasemmiston” Luokkaretki lähiöst linnaan-mielenosoituksesta.


Mitä ääriliikkeillä tarkoitetaan? Miksi on oleellista puuttua siihen, millaisia termejä käytetään?

Suomessa ääriliikkeistä kirjoitetaan vähän – kenties siksi, ettei meillä juuri ole sellaisia. Ääriliikeretoriikka nouseekin esiin lähinnä mediassa, kun jossain hajoaa ikkuna tai pömpöösibileitä vastustetaan mielenosoituksessa. Sisäministeriö on vuonna 2013 aloittanut ohjelman väkivaltaisen ekstremismin torjumiseksi. Ohjelmassa ekstremismi määritellään seuraavasti: ”Radikaali ideologia, oppi tai ääriajattelu, jonka keskisenä sisältönä on luoda demokraattisten periaatteiden vastaisiin, perusteellisiin yhteiskunnallisiin muutoksiin tähtääviä laittomia toimia tai politiikkaa.”
 

Lauantain soihtukulkue on lähinnä Suomen Sisussa vaikuttaneiden isänmaa-öyhöttäjien imagonkiillotusprojekti, jota Suomen ainoa järjestäytynyt uusnatsiporukka Suomen Vastarintaliike (SVL) kyllä aktiivisesti mainostaa. Vaikka väkivaltainen SVL mainostaakin tapahtumaa, tulee itse kulkue todennäköisesti olemaan lähinnä patrioottien selkääntaputtelutilaisuus. Lisäksi ehkä pyyhitään salaa silmäkulmia sankarihaudoilla soihtujen valossa.

Anarkistien järjestämän Luokkaretken kutsuminen äärivasemmistolaiseksi on muutamallakin eri tavalla ongelmallista. Ensinnäkin: Siinä missä äärioikeisto on vakiintunut termi, on ”äärivasemmisto” häilyvä nimitys, jolla yritetään niputtaa yhteen kaikkea anarkisteista kommunisteihin. Termiä käyttävät lähinnä tahot, jotka tahtovat mustamaalata ja marginalisoida ”äärivasemmistoksi” kutsumiensa tahojen politiikkaa, Suomessa lähinnä Perussuomalaiset ja aiemmin mainittu SVL. Toisekseen: Suomalaisessa anarkistisessa liikkeessä on ollut havaittavissa vahvaa tendenssiä liikkua pois klassiselta oikeisto-vasemmisto-akselilta. Anarkistien niputtaminen automaattisesti vasemmistoon osoittaa puutteellista käsitystä siitä, millaista politiikkaa anarkistit ajavat.

Onko anarkistinen liike ääriliike? Ekstremismin määritelmään kuuluu demokraattisten periaatteiden vastustaminen. Anarkistit eivät voi tällä määritelmällä olla ekstremistinen liike, sillä anarkismi pyrkii demokratian radikaaliin parantamiseen. Siinä missä uusnatsit ja esimerkiksi SVL pyrkivät kansallissosialistiseen diktatuuriin – eli nimenomaan tekevät sitä, mistä ekstremismitutkijat puhuvat – pyrkivät anarkistit suoraan demokratiaan ja ihmisten päätäntävallan lisäämiseen. Anarkistien käyttämät keinot ovat joskus radikaaleja, mutta Suomessa hajoaa enemmän omaisuutta alkoholin kuin anarkismin sivutuotteena.

Kategorisoimalla poliittisia toimijoita ääriryhmiksi pyritään marginalisoimaan näiden sanoma. Ääriliikeretoriikka pyrkii sanomaan, että tuo vähemmistö tuolla jotain huutelee, älkää välittäkö. Ääriliikkeistä puhuttaessa halutaan luoda pelote, jottei kukaan ”tavallinen kansalainen” vain sekaantuisi ääriliikkeiden politiikkaan. Ääriliikepuheella virkavalta pyrkii legitimoimaan käyttämänsä voimakeinot jo etukäteen – ääriliikkeitä siellä on vaan taas hieman suitsittu ja vähän samalla hevosella niitä kolhittu, mutta älkää muut huolestuko, ekstremistejä tässä vaan vähän pamputetaan. Siihen, että ääriliikkeet tappaisivat Suomessa on hyvin pitkä matka. Ääriliikepuhe sen sijaan luonee ensimmäiset uhrinsa hyvinkin pian poliisien holtittomien joukkojenhallintakeinojen muodossa. Viikko sitten poliisi tappoi 21-vuotiaan mielenosoittajan Ranskassa. Ääriliikkeen jäsen, mitäs meni kadulle mesoamaan. On vain ajan kysymys, koska sama ilmiö rantautuu Suomeen.

Minä aion mennä lauantaina Itäkeskukseen osoittamaan mieltäni heikoimmassa asemassa olevien olojen jatkuvaa kurjistamista vastaan, vaatimaan siirtolaisille oikeuksia ja suoraa demokratiaa Suomeen ja kaikkialle maailmaan. Melko äärimmäistä.

Luokkaretki lähiöst linnaan Itäkeskuksessa la 6.12. Tapaaminen Stoan aukiolla klo 17, mielenosoituksessa luvassa Julma H:n keikka. Älä myöhästy! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Hyvää pohdintaa.
Pisteet anarkistien mielenosoitukselle! Olen hengessä mukana. Erityisesti tuo "suomessa hajoaa enemmän omaisuutta alkoholin kuin anarkismin sivutuotteena.".

Se kertoo valitettavasti jotain suomalaisesta silmien sulkemisesta. Meillä todellakin alkoholi aiheuttaa yhteiskunnallisesti mittaamattoman suuren menoerän. Mutta toisaalta, meillä tunnutaan ajattelevan, että alkoholin käyttö on jokaisen oma asia - ja tärkeä osa suomalaista kulttuuria. Mutta samaan aikaan se on kohtuu ovela keino pitää kansalaiset sillä "lapsen tasolla", ajatustyhjiössä. Sillä tasolla, jossa leipä, viini ja sirkushuvit menevät valtaosaan kansalaisista täydestä.

Suomalaisten on mahdotonta käsittää, että nujerretut, työttömät, opiskelijat ja huonosti toimeentulevat voisivat osoittaa mieltään sen sijaan, että he aktiivisesti etsisivät työtä, ja työn päälle työtä, mikäli eivät yhdellä työllä tule toimeen. Sen surullisen kuuluisan luokkasodan (kansalaissota) ajan mentaliteetti ollaan kyllä hienosti iskostettu kansalaisten mieliin juuri öykkäriporvareiden toimesta. Suomalainen ei ole suomalainen, ellei se ole hiljainen puurtaja - joka kestää vaikka mitä. Sillä muuten se on suvakkivassari. Kansalaiset ollaan todellakin käännetty itseään vastaan kaiken tämän sumutuksen maksimoimiseksi.

Orjatyö toimii tänäkin päivänä suomenmaassa omalla tavallaan. Se vie viimeisetkin mehut niistä, jotka sitä vastaan ovat aiemmin jaksaneet taistella. Valitettavasti. Rikkaat rikastuu, köyhät köyhtyy. Siinä suunta jota kaikkien tulisi eliitin mielestä kumartaa.

Jaakko Häkkinen

- Tuskinpa anarsistitkaan selvin päin ovat.
- Totta kai anarsistit hajottavat vähemmän, koska heitä on onneksi niin mitättömän vähän. Pitäisi laskea suhteelliset osuudet. Ei voi ummistaa silmiä siltä, että aina kun anarsistit "mielenosoittavat", riehutaan ja hajotetaan paikkoja.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

"Anarkistien käyttämät keinot ovat joskus radikaaleja, mutta Suomessa hajoaa enemmän omaisuutta alkoholin kuin anarkismin sivutuotteena."

Mietin vain, mahtoivatkohan Perussuomalaisten puoluetoimiston ikkunat viime sunnuntaina rikkoneet "suvaitsevaiset" olla juuri näitä kuvailemiasi anarkisteja...?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

valtaosa suomen väkivaltaiseksi muuttuneista mielenosoituksista on juuri anarkistien järjestämiä.

Itse miellän ääriliikkeiksi ryhmät jotka protestoivat porvareita rikkomalla tavallisten ihmisten ikkunoita ja heilumalla julkisissa paikoissa teroitetut lippukepit tanassa (kun eivät ole pieksemässä hevosia jääkiekkomailoilla).

Suomessa anarkistit hyvin usein ovat rikkaiden perheiden etuoikeutettuja lapsia joiden mielestä on sortoa että valtio ei kustanna heille samanlaista elintasoa kuin mistä he lapsena, isän ja äidin kustantaessa kaiken aina turhanpäiväiseen akateemiseen humanismin tohtoraattiin asti, nauttivat ja joille on kakkaduunia kaikki työt jonka ensipalkalla ei saa mersua.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Meinaatko Heikkilä, että tästä on oikein jonkinlainen julkinen ja koeteltu tutkimuskin tehty, että Suomen anarkistit ovat juuri näiden rikkaiden perheiden lapsia - vai viskeletkö ihan lämpimiksesi tällaisia. Kun turvattomuuden, köyhyyden ja esimerkiksi työttömyyden perityvyydestä tällaisia ihan oikeasti koeteltuja, valideja tutkimuksia ollaan tehty. Jos nyt löydät jostain tällaisen tutkimuksen, jossa tämä mainitsemasi "rikkaiden perheiden etuoikeutettuja lapsia joiden mielestä on sortoa että valtio ei kustanna heille samanlaista elintasoa kuin mistä he lapsena" - nousee esiin, niin laita toki linkkiä. Ja koska olet toiminnan mies, niin liitä oheen myös määritelmä hyvästä turhanpäiväisestä humanismista. Kakkaduuni, jolla mersua ei saa kertoo mielestäni status quosta enemmän kuin mistään muusta.

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Anarkismissa on paljon hyvää, mutta paikkojen hajottaminen ja hulinointi leimaa koko aatteen kansalaisten silmissä. Turha itkeä ääriliikkeeksi leimaamista, jos tällaisista vaikuttamiskeinoista ei pystytä sanoutumaan irti. Luottamusta ei rakenneta hulinoimalla.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ennen sentään Kuokkavieraat lähtivät Senaatintorille, ja yrittivät mellakka aitojen läpi Linnan juhliin. Nykyiset nössö-anarkistit tyytyvät vain töhertelemään tusseilla ja spraymaaleille Itähelsinkiä?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Anarkismi terminä on ongelmallinen, koska sen sisältöä ja taustaa ei yleensä tunneta. Sanan merkitys on muuttunut. Harva mieltää suoran demokratian pyrkimykset anarkisiksi, vaikka Sveitsin kanttoonien hallinnossa toteutetaan juuri välitöntä hallintaa, jättäen valtion ohjaus väliin.
Tästä ei seuraa, että olisin suoran demokratian kannattaja. Sanonpahan vain ;)

Jaakko Häkkinen

”Siinä missä äärioikeisto on vakiintunut termi, on ”äärivasemmisto” häilyvä nimitys, jolla yritetään niputtaa yhteen kaikkea anarkisteista kommunisteihin.”
-- Kumpikin nimitys on vakiintunut, mutta kummankin sisältö on yhtä häilyvä. Esimerkiksi äärioikeistoon eräät haluavat niputtaa keskustalaisia perussuomalaisia. Ääripäistä katsoen hämärtyy se, missä väliin jäävät tahot todella sijaitsevat.

”Kategorisoimalla poliittisia toimijoita ääriryhmiksi pyritään marginalisoimaan näiden sanoma. Ääriliikeretoriikka pyrkii sanomaan, että tuo vähemmistö tuolla jotain huutelee, älkää välittäkö.”
-- Kategorisoimalla poliittisia toimijoita ääriryhmiksi varoitetaan niiden mahdollisesti väkivaltaisesta ja laittomasta toiminnasta. Tätähän sillä nimityksellä oikeasti tarkoitetaan, ja anarkistien kohdalla perustellusti.

”Ääriliikepuheella virkavalta pyrkii legitimoimaan käyttämänsä voimakeinot jo etukäteen – ääriliikkeitä siellä on vaan taas hieman suitsittu ja vähän samalla hevosella niitä kolhittu, mutta älkää muut huolestuko, ekstremistejä tässä vaan vähän pamputetaan.”
-- Mamin hemmoteltu pikkuprinsessa Suvi ei vieläkään tajua, ettei poliisi käytä voimakeinoja muita kuin rikollisesti toimivia vastaan. Jos anarsistit osaisivat pitää kulkueensa riehumatta, voimakeinoja ei tarvitsisi käyttää. Mutta silloinhan kyseessä ei olisikaan ääriliike, eikä se saisi haalittua joukkoihinsa uusia väkivaltaisia marttyyrianarsisteja. Ääriliike kuihtuisi kokoon.

Väkivaltainen ja lainvastainen riehuminen on siis anarsistiliikkeen olemassaolon perusedellytys. Osaisiko Suvi perustella, miksi yksikään normaaliälyinen aikuinen haluaisi olla osa tällaista ääriliikettä?

Suvi Auvinen voisi osoittaa järkevyytensä puuttumalla kanssa-anarsistien riehumiseen ja lopettamalla sen ennen kuin poliisin tarvitsee turvautua voimakeinoihin. Vai onko järkipuhe kiellettyä teidän ääriliikkeessänne?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ei äärioikeisto ole mikään vakiintunut termi. Se on poliittinen haukkumasana. Usein "äärioikeistoksi" haukuttava taho ei ole oikeistoa ensinkään.

Äärivasemmistolainen sentään usein tunnustaa olevansa ainakin vasemmistoa.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Suomessa on protestoitavaa vaikka millä mitalla. Hyvä, että välillä muistutetaan päättäjiä siitä, että epäkohdille on syytä tehdä jotain.

Eriarvoistumista ja kansan köyhtymistä ei kukaan voi kiistää. Jotain näille ongelmille pitäisi voida tehdä. Mielenosoittaminen on yksi vaihtoehto muistuttaa päättäjiä Suomen epäkohdista.

Jari Leino

Vähän hassua, että juuri sinä olet huolestunut "ääriliikepuheesta", ottaen huomioon kuinka monta artikkelia olet kirjoittanut "äärioikeistosta". ;)

Hyvää itsenäisyyspäivää itse kullekin joka tapauksessa!

Juhani Penttinen

#13

"...Eriarvoistumista ja kansan köyhtymistä ei kukaan voi kiistää...."

Onko näin ? Omasta mielestäni kansa on huimasti tasa-arvoistunut ja vaurastunut viimeisten vuosikymmenien aikana .

Mutta toki ongelmia edelleen on ja täysin tyytyväinen ei koskaan saa olla.

Mikael Stenbäck

Komppaan tässä kohtaa. Suomen palkkauksestahan juuri puhuttiin, että meillä on palkkataso korkea ja euroopan pienin palkkaero. Verotus, palkkakustannukset, jähmeä AY-liike, kallis valuutta, monimutkainen byrokratia, nettoveronmaksajien vähyys, halpatyövoima (->työttömyys), suuri julkinen sektori jne, jne. Taitaa ne ongelmat olla jossain muualla, kuin ääriliikkeissä.

Mikael Kerokoski

Mikseivät anarkisti perusta omaa Unelmaepävaltiotaan vaikka kainuuseen? Luulisi löytyvän sopivaa maata ihan ilmaiseksi jos kysytte kunnalta. Saatte anarkoida ihan niin paljon kun sielu sietää.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Millainenhan olisi anarkistien unelmavaltio organisaatioltaan ja politiikkalohkoiltaan? Vai olisiko se kokonaan organisoimaton ,ja jokainen saisi tulla toimeen omillaan tieto-taitoineen ja viidakon lait turvanaan.

Erikoinen, mahdoton ei-kestävän kehityksen utopia.

Mutta mitä olisi tuo "vapaus". Vapaus mistä mihin? Ajatus on pohjimmiltaan pelkkää illuusiota ja ajattelemattomuutta - harhaakin.

Toimituksen poiminnat