Astalo Astalo lyö takaisin.

Me politiikan kultakalat


Kultakaloista elää sitkeästi väärä legenda, joka mukaan ne pystyisivät muistamaan asioita vain kolmen sekunnin päähän. Kultakalan muistiin viitataankin jos halutaan puhua äärimmäisen lyhyestä muistista.

Kultakalaparat. Todellisuudessa niiden muisti on lähempänä kolmen kuukauden luokkaa. Ei erityisen pitkä aika sekään, mutta huomattavasti pidempi kuin kolme sekuntia.

Suomalaisessa puoluepolitiikassa kolme kuukautta on jo pitkä aika muistaa poliitikkojen sikailuja. Tällä hetkellä otsikoissa on Kokoomus, sen avoimen rasistinen Kauma-siipi ja etenkin Rädyn ja Männistön tuolileikki, joka avoimesti näyttää keskisormea niille edustuksellisen demokratian rippeille, joista vielä jotkut pitävät kiinni.

Joku voisi kuvitella Kokoomuksen PR-osaston olevan tulisilla hiilillä, mutta Kokoomuksella tuskin on hätää, sillä seuraaviin vaaleihin on vielä seitsemän kuukautta aikaa. Siinä ajassa ehtii tämä selkkaus unohtua ja on vielä aikaa toiseenkin poruun, kunhan sen ajoittaa tämän vuoden loppuun.

Politiikassa ei ole olemassa huonoa julkisuutta, kuten rasisti-Kauman ”yhyy maahanmuuttajilla on kivemmat lastenvaunut kuin kantasuomalaisilla köyhillä”-sekoilu osoittaa. Kauma kertoo saaneensa paljon positiivista palautetta lausunnoistaan, jotka eivät perustu mihinkään muuhun kuin ksenofobiaan . Ei ole merkityksellistä, että esimerkiksi Espoon sosiaalipalveluiden johtaja Marja-Liisa Remes kumosi Kauman väitteet suuremmista tuista, sillä Kauma osui kommenteillaan ”en ole rasisti, mutta”-äänestäjien kultasuoneen.

Kauman kanssa parhaista ”Hei olemme Kokoomus, katsokaa miten tyrimme kaiken”-otsikoista kilpailee Rädyn ja Männistön kuvio. Rädyn ja Männistön kikkailu paikkojensa välillä ei ole mitään uutta, joskin tapaus on jopa Kokoomuslaisittain harvinaisen törkeää kähmintää. Pähkinänkuoressahan homma meni näin: Räty luuli pääsevänsä eduskuntaan, mutta tarkistuslaskennassa sinne pääsikin Männistö. Räty sai kivan viran Helsingin apulaiskaupunginjohtajana. Myöhemmin Räty nostettiin ministeriksi hallitukseen, koska tosiaan, ministereitä ei tarvitse valita äänestämällä. Tällöin hän ilmoitti jäävänsä virkavapaalle tehtävästään. Mutta kas! Sitten toveri Männistö ilmoittikin hakevansa vapautusta kansanedustajan toimesta ja siirtyvänsä Rädyn tilalle apulaiskaupunginjohtajaksi virkaan, johon ei ollut pätevä. Tällöin Männistön varaedustajaksi jäänyt Räty luonnollisesti nousisi kansanedustajaksi. Pari päivää myöhemmin Männistö luopui eropyynnöstään. Tämän mukaan syy eropyynnön perumiseen oli asian ympärille noussut kohu, ei tokikaan se, että koko homma toimi kaikkia systeemin sääntöjä vastaan ja oli harvinaisen räikeää ”demokratian” pilkkaa.

Vaikka kyseessä ovat Männistö-Räty-kuviossa myös virat eivätkä vain puhtaan poliittiset paikat, muistuu hakematta mieleen se, kun pääministeripuolueen eräs ehdokas lähti eurovaaleihin, oli vaalien ääniharava ja valituksi tultuaan feidasikin europarlamenttipaikan ottaakseen kaverinsa duunin  maan pääministerinä. Ja kaveri tietysti loikkasi europarlamenttiin. Mutta tästä tapauksesta on jo kolme kuukautta, eikä meidän poliittisten kultakalojen muisti ulotu niin kauas.


Politiikassa on yhdentekevää miten saa nimensä julkisuuteen, kunhan saa. On sama keneltä äänet tulevat, kunhan niitä tulee. Vaaleihin on aikaa yli puoli vuotta, ja vaalien alla riittää että nimi kuulostaa tutulta (vai pystyykö joku osoittamaan minkään muun syyn Kike Elomaan kansanedustajapaikkaan?). Lyhyt muisti on politiikassa vielä vaarallisempaa kuin muuten. Kokoomus tulee seuraavissa eduskuntavaaleissa saamaan ainakin yhtä paljon paikkoja eduskunnassa kuin sillä nyt on, sillä kaikki viha nyt tapahtuvaa suhmurointia kohtaan on unohtunut vaalipäivään mennessä.

Meidän tulee kuitenkin muistaa. On yhdentekevää ketä äänestämme, sillä paikat jaetaan todellisuudessa aivan muualla kuin vaaleissa. Nyt nähty on vain kurkistus kulisseihin, huonosti organisoitu ja valitettavasti ihmisille paljastunut poliittinen peli. Tämä ei kuitenkaan ole harvinaista tai rajoitu vain yhteen puolueeseen. Puoluepolitiikka ja edustuksellinen demokratia on peli, jossa yksittäisellä äänellä ei ole mitään arvoa. Muutos reilumpaan ei tule tapahtumaan niin kauan, kun suostumme uimaan ympyrää. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Mikä on avoimen rasistinen Kauma-siipi ja millä perusteella?

Onko siellä esimerkiksi harjoitettu tai ehdotettu syrjintää rodun perusteella?

Toimituksen poiminnat