Astalo Astalo lyö takaisin.

Pikavippi vai seksityö

”Vaihtoehdot ovat nyt ne, että otan pikavipin tai alan myydä persettä. Ja pikavippiä en voi ottaa”, totesi ystäväni minulle lakonisesti. Nyökkäilin ymmärtävästi, olenhan itse ollut vastaavassa tilanteessa useita kertoja aiemmin. Koskaan en ole kumpaankaan joutunut turvautumaan – vielä.

Porvariministeri Laura Rädyn elämästä vieraantumisen ei pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään. Rätyhän arveli, ettei alle 2100€ tai 2600€ kuussa tienaavia suomalaisia ole kovinkaan paljon. Yllättävää Rätygatessa on ollut vain se, että Räty oli kyllin typerä sanoakseen suoraan mitä ajattelee tarkistamatta faktoja, ja että asiasta uutisoi Kokoomuksen oma media Verkkouutiset. Todennäköisesti joku Kokoomuksen sisällä haluaa Rädyn pois pestistään ja savustus tapahtuu tämän asian tiimoilta. Vaihtoehtoisesti Verkkouutisten toimitus on yhtä elämästä vieraantunut kuin ministerinsä, mutten pidä tätä todennäköisenä.

Tänään tuli ilmi, että Räty on piilottanut omia tulojaan. Räty hyödynsi vuosina 2006–2009 monimutkaista yhtiöjärjestelyä, jolla hän sai lääkärintyöstä saamiaan tuloja muutettua verottomiksi osingoiksi. Toimittaja Jarno Liski oli erinomaisesti selvittänyt Rädyn syitä yhtiökikkailuun. Liski toteaa, että ”holding-yhtiötä ei DocOnen tai Terveyden tuottajien osakas tarvitse muuhun kuin osinkoveron välttämiseen. … Kaikki paperisotaan, joustavuuteen jne. liittyvät hyödyt olivat esim. Rädyllä jo silloin, kun hän liittyi helmikuussa 2006 DocOnen "osakaslääkäriksi". … Kun nämä DocOnen osakkeet siirrettiin lokakuussa 2006 Rädyn holdingyhtiöön, järjestelystä koitui vain lisää kuluja ja byrokratiaa. Sekä tietysti osinkoverovapaus.”

Olipa Verkkouutisten uutisoinnin syy mikä tahansa (poliittinen valtapeli puolueen sisällä tai typeryys) tai Rädyn yhtiöjärjestely ja sen taustat millaiset vain, on ymmärrettävä yksi asia: Räty elää eri todellisuudessa ja ennen kaikkea eri luokassa kuin suuri osa suomalaisista. Räty edustaa porvaristoa, eikä porvaristo tule koskaan ymmärtämään työväenluokkaa. Ja porvari tunnetusti kusettaa, aina kun mahdollista.

Köyhyydessä on tietysti eri tasoja, eikä Suomen sosiaaliturvan piirissä olevan köyhyydestä voi puhua samassa lauseessa esimerkiksi kehitysmaiden asukkaiden köyhyyden kanssa. Se, ettei Kenian Kiberan slummiin tule sähköjä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se ”hyvin pieni osa” köyhistä suomalaista ole tilanteensa kanssa ahdingossa. Räty tuskin tietää, millaista on joutua tosissaan miettimään ottaako pikavippi vai myydäkö itseään. Köyhällä ei ole varaa lainaan, ja jokainen länsimaisen tason köyhyydessä elävä tietää, että kulutusluotto on vihoviimeinen sudenkuoppa, josta on miltei mahdoton ponnistaa ylös.

Räty ei ymmärrä mitään keskivertoihmisen elämästä ja huijaa verokikkailulla. Mitä sitten? Ratkaisu ei ole Rädyn ero, vaikka se on ainoa mahdollinen seuraus selkkaukselle vallitsevassa tilanteessa. Hallitsijat eivät vaihtamalla parane. Rädyn tilalle tulisi joka tapauksessa toinen porvari, joka osaisi vain paremmin taktikoida mitä kannattaa sanoa ja kenelle. Rakenteellinen kurjistuminen ja luokkaerojen kasvu eivät muutu mihinkään erottamalla yksittäisiä ministeritason poliitikkoja. Ongelmana on koko kapitalistinen systeemi, joka ylläpitää luokkayhteiskuntaa. Ongelmana on se, että me alistumme näiden varkaiden ja elämästä vieraantuneiden huijareiden hallinnon alle.

Jos Rädyn kommentit ärsyttävät, ei ratkaisu ole vaatia ministerin eroa. Me olemme luokkasodassa, halusimme tai emme. Me voimme joko jäädä tuleen makaamaan tai osallistua taisteluun. Minun ratkaisuni porvariongelmaan on jälkimmäinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Maahanmuuttajat myyvät aina halvemmalla, joten turha mesota seksityöstä. Maahanmuuttajan mielestä 2100 € on jo tosi suuri raha.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Riippuu maahanmuuttajan taustasta. The Economist kertoi, että miten internet on vapauttanut tuon ammatin, mutta samalla sen, mitä asiakkaat oikeastaan haluavat, ja millaisista palveluista he ovat valmiit maksamaan.

http://www.economist.com/news/briefing/21611074-ho...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

On esitetty väitteitä, että viinakieltolain purkamisen tärkein syy oli se, että valtion haluttiin pääsevän verottamalla käsiksi alkoholin myynnin tuottoihin. Ehkä näin oli. Ehkä seksityö on vielä niin laajasti laitonta lähinnä sen vuoksi, että ei uskota valtioiden voivan lopuolta pääsevän verottamaan kahden ihmisen makuukammaritoimintaa?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #36

Suurin pointti tämän seksityön vapauttamisessa on, että sitä ei tarvitse viedä maan alle hämäriin (turvattomiin) olosuhteisiin. Internetin avulla sen ei myöskään tarvitse häiritsevästi rehottaa katukuvassa.

Toki tuosta tulisi valtiollekin varmaan muhkeat verotulot. Ei tuota ammattiryhmää ole onnistuttu kitkemään pois kielloilla. Sitä siis on joka tapauksessa olemassa. Kyse on vain siitä, millaisiin olosuhteisiin se asetetaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä olen myynyt itseäni vuosikymmenet, jokainen työssäkäyvä myy itseään ja osaamistaan. Sitä myymistä johon viitataan en ole tehnyt, enkä myöskään käyttänyt, vaikka se niin maan yleistä onkin.

Rätyn kaltaisten ihmisten ei tarvitsisi tehdä sivutöitä lainkaan, mutta miksi he sitä tekevät, se on työttömiltä pois.

Mitä siitä tulisi jos kaikki työssäkäyvät alkaisivat tehdä sivubisnestä holdingyhtiön kautta. Ja näin samalla kilpailisivat oman työnantajansa kanssa, sehän enemmän kuin moraalitonta toimintaa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Työttömiltä lääkäreiltä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

On työttömiä lääkäreitä pilvin pimein ja lääkäreitä jotka ovat sairaslomilla, kun työyhteisö on nousukkaiden "saastuttama".

Olen tavannut useita lääkärikoulutuksen saaneita, jotka ovat kuka mistäkin syystä valinneet itselleen eri ammatin tai jääneet kotiin.

Susanna Kaukinen
Olavi Mansikka

Mä en ainakaan missään sodassa ole. kumma kun vasemmisto aina haluaa kaikkeen sotaa ja kurjuutta.

Käyttäjän suviauvinen kuva
Suvi Auvinen

Ei ole kyse siitä että sotaa haluttaisiin. Sodassa ollaan, mutta minun tavoitteeni ainakin on lopettaa se sota mahdollisimman pian. Kurjuutta luovat porvarit, ei työväenluokka.

Olavi Mansikka

Mä en ole vielä keksinyt miten luon kurjuutta. Kas kun kuulun kyllä oikeistiolaiseen ajatteluun. Minulle kun se on vapautta. Ei noi työntekijätkään ole pahemmin valittaneet. Päinvastoin ovat hyvinkin tyytyväisiä. Käsityksen mukaan siellä on parikin vasemmistotaustaista kaveria.

en mä usko nyt että sodassa ollaan. mielipide eroja on. kun vaan muistettaisiin että enemmän saa saaliiksi medellä kuin etikalla...

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #16

Joo, täs maassa on yhdellä 3 miljardin omaisuus. Kyllä mä sanon, että siinä on riita paljon lähempänä ku sopu.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #29

karavaani kulkee koirat haukkuu. en mä ymmärrä miksi ihmeessä olet niin kateellinen. Ja mitä Herliniin tulee Kone yksi suomen parhaista työpaikoista. Ainkin porukan mukaan jonka kanssa olen puhunut. Tehneet pitkäjänteistä työtä ja pitkään. Enemmän mä olisin katkera niille joita pitää elättää. Toki jos ei riitä itselle mikään ja mitään ei saa aikaiseksi asian eteen voi räyhätä. Ihan niin paljon kuin sielu haluaa. Pidät palkkatyötä huoraamisena. Ihan sairasta. mikäli ihminen nauttii siitä mikä sä olet sitä estämään. Ole omalla tavallasi onnellinen ja anna muiden olla omallaan. Kyllä susta ja suvista suvi vetää keskustelijana pidemmän korren...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ystäväsi on hyvässä asemassa siinä mielessä, että hänellä tuo valinnan mahdollisuus on. Monilla ei ole edes sitä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Miespuolisev voivat käydä luovuttamassa siemennestettään. Siitä saa kulukorvauksen. Tosin luovuttamassa voi käydä vain rajallisen määrän kertoja.

Risto Koivula

Oikea ratkaisu on panna Räty tekemään oikeita parannuksia. Jos hän jatkaa terveysministerinä edelleen nykyisella "tiedepoliittisella" linjalla, hän otaa riskin joutumisesta Haagin sotarikosoikeuteen joukkomurhasta:

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2013/12/terve-m...

Hallitus, presidentti, "akatetemia" ja "PHL" ovat SODASSA kansaa vastaan...

http://jaga.puheenvuoro.uusisuomi.fi/174499-raty#c...

Ja kun se (sota) rupeaa hengen päälle käymään, on vastattva sodan keinoin, meinaan että ei nahkaa ilmaiseksi "myydä"...

Risto Koivula

Mistäs sää muuten Rädystäkään ihan varmaa tiedät...

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Mitään luokkasotaa ei ole tulossa. Valtio voi halutessaan lopettaa kaikki tulonsiirrot elämäntapaintiaaneille, jolloin koko vastarinta murtuu päivässä.

Miksi taistella ruokkivaa kättä vastaan?

Matti Hirvonen

Hyvä Tuukka, todella hyvä. :D

Susanna Kaukinen

Toi Tuukka on varmasti tän puheenvuoron ärsyttävin jätkä.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen

Eli ensin voitas siis poistaa maataloutuet, lapsilisät, yritystuet, puoluetuet,verokikkailut, veroparatiisit, kaikkituet joita saa jokainen vaikka tililä olisi miljoonia.
Kumma että se ilmainen raha kelpaa ihan erimäärissä näille suuremmille elämäntapaintiaaneille vuodesta toiseen eli etupäässä kokoomuslaisille mutta muillekkin loisille.

Vaikka ei aiheeseen liity ehkä niin valopäät voisi allekirjoittaa tämän heti, ei ole kukaan vielä suostunut.

http://reilusuomi.wordpress.com/2012/12/05/ei-lusm...

Näin loppuu vastarinta kun huiput allekirjoittaa tämän tulevia jälkipolvia vartenkin jos lapsia.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

"Eli ensin voitas siis poistaa maataloutuet, lapsilisät, yritystuet, puoluetuet,verokikkailut, veroparatiisit, kaikkituet joita saa jokainen vaikka tililä olisi miljoonia.
Kumma että se ilmainen raha kelpaa ihan erimäärissä näille suuremmille elämäntapaintiaaneille vuodesta toiseen eli etupäässä kokoomuslaisille mutta muillekkin loisille."

Minun mielestäni kaikki toimet millä pyritään keräämään rahaa julkiselle vallalle tulisi rajoittaa minimiin. Minun silmissäni kaikki julkiset tulonsiirrot ovat yhtä väärin, kohdistettiin ne sitten maalaisruhtinaille tai työttömille taiteilijoille.

En pistäisi pahakseni vaikka koko Suomi olisi "veroparatiisi", kunhan sama alhainen veroitus koskisi kaikkia ihmisiä tasapuolisesti.

Susanna Kaukinen

Hyvä lopetus! Vaikka itse kivitänkin suht usein näitä meidän ministereitä ja ilmoitan, että erottaman pitäisi, sanoin juuri tuossa radiossa siitä, että sikäli tämä on populismia, että esim. Stubb itse ei ole se varsinainen ongelma, vaan sen keulakuva.

Olen kyllä tästä täysin tietoinen. Silti jos haluaa saada ihmiset lukemaan tekstejä, on tehokasta pohtia miten asiaa lähestyy. Viimeinen totuus kuitenkin on, kuten sanoit, ettei se ministeri vaihtamalla parane.

Jos ei en pitempää muistia omista, niin Kataisen varmaan vielä muistaa ja kun se vaihdettiin Stubbiin, niin nytkö on hyvä? Ei todellakaan ole ja tämä ei ole vain yksittäistapaus, vaan nimenomainen sääntö.

Käyttäjän VesaJskelinen1 kuva
Vesa Jääskeläinen

Kokoomus mantra "työ luo työtä" kunniaan ja ei pikavippiä.

Ootan jo kärsimättömänä vaaleja ja iloisia kokoomus hymyjä vaalivoiton saapuessa!

Martti Orre

Jaa, olisko se oikeammin kuitenkin niin että muiden tekemä työ luo rahakkaille lisää varallisuutta. Kuinka moni todella uskoo että rahan pinoaminen niille joilla sitä on jo entuudestaan luo uusia työpaikkoja?

Pienyritysten elämänedellytysten parantaminen loisi työpaikkoja. Kokoomuslaisten hymyilyn aiheet eivät sitä tee.

Käyttäjän VesaJskelinen1 kuva
Vesa Jääskeläinen

Rahalla sitä kuiteskin kotisiivoukset ja päivittäiset hieronnat maksetaan. Ei siitä ny tulis mitään et kaikilla ois rahaa, koska kuka sitä sit toisen taloa siivoaisi?

Kokoomus porskuttaa kun ei laiskat jaksa äänestää! Kaik voimavarat menee itkiessä täällä.

Martti Orre Vastaus kommenttiin #23

Olet varmasti tietoinen siitä että esim.siivoojan palkalla on varsinkin pääkaupunkiseudulla lähes mahdotonta tulla toimeen ilman yhteiskunnan tulonsiirtoja.

Rahaa maksetaan, mutta niin vähän ettei työtä tekemällä tule toimeen.

Koska koko rahatalous perustuu korkoon ja kasvuun, ollaan saavutettu tila jossa tavallisen työn arvo on niin heikko, ettei sillä ole mahdollista vaurastua. Kaikki on kallista, pienet tulot menevät kokonaisuudessaan elämiseen.

Äänestäminen ei tähän vaikuta millään tavalla. Ainoa mikä siihen vaikuttaisi olisi euron arvon muuttaminen sellaiseksi että tavallisella työllä voi tulla toimeen. Sanomattakin selvää on ettei tämä tule tapahtumaan koska se ei ole vallanpitäjien intresseissä vaan täysin niitä vastaan.

Käyttäjän VesaJskelinen1 kuva
Vesa Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #25

Äänestäminen valitettavasti on ainut järkevä vaihtoehto. Räty tosin näytti toisenkin tavan tekemällä kahta työtä yhtäaikaa ja siten vaurastumalla kohtuullisesti, joten painakaa kahta duunia!

Martti Orre Vastaus kommenttiin #26

Ajatus on toki kaunis - enemmän töitä, enemmän rahaa. Tosiasiassa vaurastuminen ei kuitenkaan palkkatyötä tekemällä ole realistinen vaihtoehto.

Vaurastumiseen tarvitaan omaisuutta ja toisten varakkaiden tukea. Heikoiten toimeentulevien joukosta ei rikkaaksi tulla kuin lottovoitolla. Siivoamalla ja jakamalla lehtiä ei omakotitaloja ostella.

On toki aina mahdollista hankkia lisää koulutusta. Suurimmaksi osaksi sosiaaliluokka kuitenkin periytyy. Tämä johtuu siitä että jatkuva köyhyydessä eläminen ei anna edellytyksiä oppia kotona sellaisia taitoja joita tarvitaan korkeakoulutukseen tähtäävällä polulla. Sosiaalinen siirtymä on mahdollista, mutta harvinaista ja vaikeaa.

Kasvu ei tarkoita sitä, että kaikki vaurastuvat. Kasvu tarkoittaa sitä että osakkeenomistajat saavat lisää rahaa. Siinä mielessä ahkeruuteen kehittäminen tuntuu kusetukselta. Ei sen (paskaduunin) ahkeruuden arvosta pääse tekijä itse nauttimaan.

Niko Sillanpää

Vai luokkasota. Tehän voitte yhdistää voimanne palstan (muiden?) kommunistimuumioiden ym. vasemmistoanarkistien tms. kanssa. Myös Itsenäisyyspuolueen reippaat "maakuntien miehet" liittynevät joukkoihinne. Kärsimysten malja jo kukkuroillaan on!

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

- Rätyn kommentti ei ollut ihan sellainen kuin miltä Verkkouutiset ja muu media sai sen näyttämään ottamalla sen irti asiayhteydestä ja vääristelemällä sitä. Räty ei väittänyt, että tuon verran tienaavia ei juurikaan olisi.

- Rätyn "veronkierto" on tavallinen toimintamalli, jota käyttävät monet lääkärit, lakimiehet ja sen sellaiset. Veroja tuossa touhussa ei kierretä, vaan yrityshän on jo maksanut noista verot ja lisää veroja maksetaan, mikäli massi päätyy Rätyn henkilökohtaiselle tilille.

Tässä on selkeästi kysymys pelkästä valtapelistä. Rätyn toiminta ei ole millään tavalla ollut tämän kohun arvoista.

Älkää antako median veidä teitä kuin pässiä narussa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Älä nyt Jiri pilaa tätä kun on just hyvä yksipuolisen oikeutettu moraalinen kuohunta kovimmillaan! Sellaisiin ei tule nykyisin sosiaalisessa mediassa montaakaan mahdollisuutta päivässä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tjaa. Yksi suomalainen miljonääri erosi juuri 37 vuotta nuoremmasta naisestaan, joten rahapulassa...

Toimituksen poiminnat