Astalo Astalo lyö takaisin.

Suomen huonoin TES

Palvelukseen halutaan työikäinen henkilö.

Työ vaatii hyvää itsekuria, auttamistahtoa, luovaa ongelmanratkaisukykyä, mahdollisuutta monen tehtävän hoitamiseen yhtä aikaa, valmiutta työvuoroihin yllättävissä tilanteissa ja yllättävään vuorokaudenaikaan. Työ on henkisesti ja fyysisesti erittäin kuormittavaa. Ei palkallisia ruokataukoja, sairaslomia tai poissaoloja. Pomo seuraa työntekijän vessassakäyntejä lähietäisyydeltä. Työ ei kerrytä lomapäiviä. Kokemus pienriistan käsittelystä sekä joukkojenhallinnasta plussaa.

Työaika 720 h /kk

Palkkaus 0,65€/h

Tänään moni pienkansalainen on viety jälleen oman sorvinsa ääreen päiväkotiin. Vein kunnan hoteisiin myös oman jälkikasvuni, jota olen hoitanut kotona kolme vuotta. Ennen päiväkodin porttia askeleeni hidastuivat ja mietin kaiken hetkellisyyttä, mutta lapsen rynnättyä tyytyväisenä kavereidensa pariin ja kävellessäni kohti metroa huokaisin helpotuksesta.

 

Kotona alle 3-vuotiasta lasta hoitavan vanhemman työehtosopimus ei ole kummoinen. Toisin sanoin: jos kotivanhemman työehtoja sovellettaisi millekään muulle alalle, kyseessä olisi orjuus tai ainakin vakava riisto. Kotivanhempi on töissä vuorokauden jokaisena hetkenä, kuukauden jokaisena päivänä. Jos lapsi sattuukin nukkumaan, on vanhemman kuulo päällä ja valmius rynnätä katsomaan lasta on välitön.

Vanhempi elää jatkuvassa valmiustilassa, sillä katastrofi yllättävältä taholta saattaa vyöryä päälle koska tahansa. Jos erehtyy esimerkiksi täyttämään tiskikonetta jottei keittiö pääsisi mätänemään käsiin, ehtii lapsi sillä välin täyden hiljaisuuden vallitessa hipsiä tietokoneelle, vaihtaa sen näppäimistön kielen venäjäksi, niellä e-kirjaimen, syöttää koiralle väkisin kukkamultaa, lajitella kirjahyllystä kirjat sen taakse ja laittaa lelunsa tilalle, kiivetä sohvan selkänojalle ja tippua sieltä suoraan selälleen niin, että naapurit kolme kerrosta ylempänäkin kuulevat kumauksen. Kotivanhemman työ on jatkuvaa kaaoksen suitsimista, tasapainoilua oman mielenterveyden ja lapsen hyvinvoinnin välillä.

Sairaslomaa ei kotivanhempi saa. Jos olet kipeä, toivot kaikin voimin vain sitä, ettei lapsi olisi sinua kipeämpi. Oksennat pää pöntössä ja yrität pitää kiinnostuneet pikkukädet kiireisinä jossain muualla. Jos perheessä on kaksi aikuista, ei toinen saa vapaata töistä kotivanhemman sairastaessa. Päiväkodeissa on sijaiset, perhepäivähoitajilla varahoitajat, joistain työpaikoista saa jopa firman maksaman hoitajan lapselle, jos lapsi sairastaa. Sairastava kotivanhempi ei kuitenkaan yhteiskunnan silmissä tarvitse mitään apua, ”sehän on vaan kotona”.

Kotivanhempana sain jatkuvasti kuulla tiedusteluja siitä, koska aion mennä töihin. Vastaukseni oli: En ole menossa töihin, minä olen jo töissä. Lasta kotona hoitaessani olin töissä joka ikinen hetki. Lapsen kanssa ”vaan kotona oleminen” oli rankin ja täysivaltaisin duuni, jossa olen ikinä ollut. Siinä, että paimentaa kaksivuotiasta ja yrittää pitää kämpän edes etäisesti asumiskelpoisena on enemmän työtä kuin yhdessäkään ”oikeassa työssä”, jossa olen ikinä ollut.

 

Kotivanhempaa syyllistetään siitä, ettei tämä ole tuottava yhteiskunnan jäsen. Ovatkohan syyllistäjät koskaan tavanneet pikkulasten vanhempia? Lapseni on aina ollut erittäin helppo tapaus, mutta muistan silti ensimmäisen puolentoista vuoden ajalta vain välähdyksiä sieltä täältä. Univaje ”helponkin” lapsen kanssa on massiivinen. Kun on kymmenen tunnin aikana herännyt kaksitoista kertaa, ei ole tuottava vaikka lähtisi kotoa konttoriin.

Päivätyö tuntui kotona ollessa usein kaukaiselta unelmalta. Kun on nukkunut koko yön pätkissä ja heti herättyään joutuu hyvin intensiiviseen työhön lapsen kanssa, muistelee kaiholla vuosia, jolloin saattoi istua alas tietokoneelle, juoda kahvia, rupatella muiden aikuisten kanssa ja lukea uutisia ennen kuin ryhtyi oikeasti tekemään yhtään mitään.

 

Lasten hankkiminen on suurelle osalle meistä vapaaehtoinen valinta. Lapsen hoitaminen kotona on meille valkoihoisille länsimaisille korkeasti koulutetuille aikuisille vapaaehtoista lähes poikkeuksetta. Saako kotivanhemmuuden valinnut ihminen sitten valittaa työehdoistaan?

Vaikka työtään rakastaisi kuinka, jokainen meistä urputtaa siitä ainakin joskus. Vaikka lapsen hoitaminen kotona oli oma valintani ja henkisesti palkitsevinta mitä olen aikuisiälläni tehnyt, ei kotivanhemmuuden valitsemisesta tulisi silti rangaista taloudellisesti. Kukaan ei halua elää vain juuri ja juuri selviten.

Minulle on yhdentekevää miten kukin lapsensa hoidon ratkaisee. Selvää kuitenkin on, että lasten hoitaminen maksaa yhteiskunnalle aina. Ja niin sen pitääkin. Yhteiskunta saa tulevia veronmaksajia minikansalaisista, joten näihin tulee myös panostaa.

 

Anarkistien suhtautuminen valtion tukiin vaihtelee. Kotihoidontuella eläminen on minulle ollut tässä poliittisessa tilanteessa lähimpänä perustuloa. Perustuloa tai muuta tulonsiirtoa kohti pyrkiessämme olen anarkistina riemulla ottanut valtiolta rahaa vastaan voidakseni viettää aikani muualla kuin päivätyön parissa. Minulle on ollut hyvä diili olla tekemättä päivätöitä. Sen sijaan olen kasvattanut lastani täällä ikävässä punavihermustassa kuplassa ja käyttänyt harvat vapaahetkeni yhteiskunnalliseen toimintaan – valtion rahoittamana.

Eniten haluan eroon valtiosta, joko niin että minulle mahdollistetaan eroaminen siitä tai niin, että se lakkautetaan kokonaan. On ilmiselvää että preferoin jälkimmäistä vaihtoehtoa. En koe mielekkääksi vaatia valtiolta mitään muuta täyttä vapautta, mutta olen silti sitä mieltä, että työstä tulee maksaa kunnollinen palkka. Lasten kotihoito on totista työtä eikä sitä tule vähätellä maksamalla siitä huonommin kuin kaikesta muusta työstä.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kotivanhemmuus ei ole palkkatyötä vaan vapaaehtoistyötä.
Mikä on "tuottava työ"? Eikö riittää että tekee hyödyllistä työtä?

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Et varmaan huomioinut "palkka"laskelmissasi lapsilisiä tai kustannuksetonta koulutusta? Mukuloiden tehtaileminen sekä kasvatus on tässä maassa jo kokonaisuudessaan kustannuksiltaan sosialisoitua puuhaa.

Vai synnytitkö kunnon anarkistina omassa saunassasi ja olet aikeissa antaa sinappikoneellesi kotiopetusta?

Käyttäjän suviauvinen kuva
Suvi Auvinen

Koulutus ja lapsilisät maksetaan veroista. Synnytys samoin, sen lisäksi että siitä tulee kyllä ihan reilun kokoinen lasku maksettavaksi jokaiselle synnyttäjälle ihan suoraan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei lapsilisä ja yhteiskunnan palvelut kata lapsen aiheuttamia kustannuksia kustannuksia.

Martti Laines

Väärin! Mainitsemasi "Suomen huonoin TES" on peräti kolminkertainen varusmiehen ansioihin (21c/h) verrattuna. Mainittujen työolokuvausten lisäksi varusmieheltä on viety vapaus.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Parasta aikaa on se, kun saa olla oman ,itse synnyttämänsä lapsen kanssa kotona.

Se että valtio holhouksellaan on poistanut vanhempien arvovallan,perhesuojan,itsemääräämisoikeuden jne.suhteessa lapsiinsa,on tärkeämpi epäkohta.

Mitä valittamista on siinä että saa nauttia lapsensa kanssa ajasta ennen valvonta ja huoliseurannan alkamista,kun kasvatus ja sopeuttaminen järjestelmään alkaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mihin valtioon tahtoisit vaihtaa Venäjä,Ruotsi,Norja,Viro vai Saksa?

Nuo noin yhtäkkiä tuli mieleen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128863278720...

Siellä on sitä lajia "lastensuojelua"ja mihin se on johtanut maassamme,kuin se että pienellä rahalla saa olla kotona oman lapsensa kanssa,vapaudessa.

Puuttukaa epäkohtiin tässä kaiken järjen menettäneessä stasin valvonta ja huolirekisteröinteihin perustuvassa järjestelmässä joka alkaa urakalla kun lapsesi kunnalliseen päiväkotiin viet/joudut viemään.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Tasa-arvoisuuden nimissä taksikuskit yrittävät kovasti päästä samaan TES:iin.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Valtion ollessa olemassa voidaan katsoa lasten hankinnan olevan hyödyllistä työtä, koska se tuottaa uusia jäseniä yhteiskuntaan.

Jos valtio lakkautettaisiin tai eroaisit siitä, kuka haluaisi edes teoriassa maksaa palkkaa siitä että hankit lapsia? Ehkä joku tehtaan pamppu, jonka kanssa kirjoittaisit lapsestasi ikuisen työsopimuksen jo ennen tämän syntymää ja joka vaatisi, että lapsesta pitää sitten kouluttaa joko levyseppähitsaaja tai käyttöinsinööri.

Ehkä vapautta sinulle, entäpä lapselle?

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

En ymmärrä tätä lähtökohtaista ideaa että lapsista tulisi maksaa yksilölle. Yhteiskunta on täydellisesti epäonnistunut mikäli yksilö ei halua hankki lapsia.

Kuulostaa lähinnä lapsiperheiden turhalta tukimuodolta jolle on perusteet ainoastaan enemmistön ollessa lapsiperheellisiä.

Entä niiden henkilöiden elämä, jotka eivät joko halua tai voi saada lapsia? Missä heidän SDP:n mukainen tasa-arvonsa on tässä tilanteessa?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Palkanmaksu lasten hankkimisesta ylipäätään oli aika teoreettinen ajatus.

Minusta on ihan hyvä idea tukea lasten hankintaa, koska lapset maksavat sitten myös lapsettomien hoitamisesta ja tuottavat sen työvoiman jota tarvitaan palveluiden ja tuotteiden saamiseen niille jotka eivät enää itse ole töissä.

Lapsilisät ja vanhempainrahathan ovat lisäksi pääosin elinkaaren sisäinen tulonsiirto, jonka ihminen maksaa myöhemmin veroissa takaisin sikäli kun on töissä.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #12

Samalla logiikalla meidän tulisi ojentaa rahaa jokaiselle maahan muuttavalle yli 18 vuotiaalle. Hehän ovat jo valmiiksi hankkineet perustaitonsa.

Niitä rahoja kerätään kaikilta. Tuota rahan antamista tukevat niin lapsettomat, maahan muuttaneet kuin sinkutkin. Valtiontaloudessa ei ole mahdollista eikä oikeutettua kohdistaa tuloja ja menoja, jolloin kyseistä tulonsiirto ei voi tapahtua kuin ajatuksellisesti.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Inhottavaa. Äitisikö synnyttänyt sinut rahan vuoksi? Rakkaus lapseen ja huolenpito ovatkin äidin ja isän bisnes.

Jotkut asiat pitää pitää täysin rahatalouden ullkopuolella. Kuten rakkaus lapsiin.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Se on tuki, ei palkka.

Se saattaa olla ikävää ja vastenmielistä (?) mutta työtä se ei ole.

Kotona oleva on minun käsitykseni mukaan työtön, oli jouten tai ei - lapsia tai ei - ja se on ihan ok.

Lasten hoitaminen on paljon tärkeämpi asia kuin 90% siitä "työstä", josta maksetaan palkkaa ja jolla ollaan "tuottavia jäseniä" tms.

(Koska kannatan perustuloa) on koko kotihoidontukijärjestelmä mielestäni turha.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Lastenhoidon TES neuvotellaan itsensä kanssa ennen lasten tekemistä. Itselläni ei ole lapsia, koska päädyin neuvottelussani sellaiseen ratkaisuun.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Saksassa ainakin huomattavasti parempi laspilisä ja matalapi veroaste. Onkohan siellä vielä lapsivähennys käytössä?
Meillä tuli viimeinen lapsilisä juuri. Minimi aika oltiin kotona, kun pakko oli töihin mennä, että asuntolainat saatiin maksuun Toki valinta sekin. Olishan ne voinut olla ottamatta.

Todella hyvin kyllä kaikki mennyt. Ei omalta kohdalta sinällään valittamista.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Yrittäjän TES on vielä huonompi, etenkin sellaisen, joka palkkaa äidiksi tulevia nuoria naisia. Noin yleisemmin: millainen ihminen jäsentää elämäänsä TESsien kautta? Eikö anarkistin pitäisi olla tällaisista hömpötyksistä vapaa?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Damn! Ensimmäisen kappaleen perusteella luulin, että tässä puhutaan varusmiespalveluksesta, mutta kysehän olikin tilanteesta, mihin on päädytty täysin vapaaehtoisesti ja monesti vieläpä vasta usean yrityksen jälkeen.

pekka numminen

Tämä on taas tyypillistä anarksimia.

Kun valtio velvoittaa johonkin niin ollaan kapinoimassa ja riehumassa. Kun tarvitaan rahaa niin itketään valtiota apuun.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Et sinä Suvi ole mikään anarkisti, vaan ihan pesunkestävä kommunisti. Olet valmis soveltamaan väkivaltaa niitä ihmisiä kohtaan, jotka eivät halua elättää lapsiasi.

Käyttäjän JarkkoPesonen1 kuva
Jarkko Pesonen

Anarkiassa ei olisi yleissitovia työehtosopimuksia, kotihoidontukea tai perustuloa.

Laura Koski

Suvi, miksi ihmeessä sinulle pitäisi maksaa yhtään mitään siitä että hoidat lastasi kotona?

Ja miten voit olla noin uskomattoman onneton äiti että sinulle YHDEN lapsen ja kodin hoitaminen on raskasta?

Työssäkäyvät äidit hoitavat työnsä ja sen työpäivän jälkeen lapsensa ja kotinsa. NIIDEN PALKKATÖIDEN LISÄKSI.

Minulle on ylpeys että itse omilla käsilläni teen tuottavaa työtä omassa yrityksessäni.
Yritykseni olen perustanut tyhjästä, omalla työlläni remontoinut liiketilat ja ostanut tarvikkeet.
Sinä Suvi et ole minua siinä auttanut, mutta minä maksan veroja omasta työstäni jotta Sinä saisit hoitaa YHTÄ lastasi kotonasi.
Minulla on kolme lasta, elätän työlläni itseni, lapseni ja teidät yhteiskunnan tukirahoilla elävät.

Olen sitä mieltä että sinä Suvi olet velkaa minulle ja kaikille muille veronmaksajille jotain, nimittäin oman työpanoksesi tähän yhteiseen pottiin.

Elättäisit ensin itsesi ja jälkikasvusi vaatimatta yhteiskunnalta mitään.

Niin kauan kun muut tekevät töitä joihin sinä tuskin edes kykenet ja sinä nautit töiden tuloksista eli vastikkeettomasta rahasta, olet sinä itse yhteiskunnan pahin ongelma. Sinä olet se joka vain käyttää yhteisestä potista, antamatta sinne koskaan mitään.

Toimituksen poiminnat