Astalo Astalo lyö takaisin.

Kansalaisaloitteet lumedemokratian paljastajina


Niinhän siinä kävi: tasa-arvoisen avioliittolain käsittely eduskunnan lakivaliokunnassa päättyi kansalaisaloitteen hylkäykseen. Käsi ylös, kuka on yllättynyt?

Kansalaisaloitteen läpimenoon tarvitaan 50 000 allekirjoitusta. Tasa-arvoista avioliittolakia valmisteleva aloite keräsi 166 851 allekirjoitusta. Avioliittolain muuttamista kannatti eri tutkimusten mukaan suuri joukko kansalaisia, joidenkin tutkimusten mukaan jopa 65% suomalaisista.

Aloitteen käsittelyn hylkäsi tänään lakivaliokunnassa 10 ihmistä.

 

Aloitteen puolesta äänesti kuusi valiokunnan jäsentä. Esimerkiksi koko keskusta äänesti aloitetta vastaan. Äänestyksestä poissa olivat kaksi demarien edustajaa. Jos lakivaliokunnan varsinainen jäsen ei ole paikalla, varajäsen on ensisijaisesti omasta puolueesta. Tällä kertaa varajäsenenä istui kuitenkin keskustan edustaja, joka äänesti lakialoitetta vastaan. Paikalla olleet demarit äänestivät aloitteen puolesta, joten on täysin mahdollista, että läsnä olleiden jäsenten dynamiikan ollessa toinen, olisi lopputuloskin ollut toinen.

Kansalaisaloitteita on kiitelty suoran demokratian toimintamalliksi. Kansalaisaloitteista on pyritty luomaan vaikutelma, että niillä on mahdollista vaikuttaa päätettäviin asioihin. Samaan aikaan kansalaisaloitteita on kuitenkin kauhisteltu myös ”demokratian ohituskaistaksi”. Olisi kyllä järkyttävän vastuutonta antaa tärkeitä yhteiskunnallisia kysymyksiä ihmisten itsensä päätettäväksi.

Niin turkistarhauskieltoa kuin nyt tasa-arvoista avioliittolakiakin valmistelleet kansalaisaloitteet kuitenkin näyttävät meille systeemin luotettavuuden. On yhdentekevää kuinka moni aloitteita allekirjoittaa tai mielipidemittauksissa kannattaa niin kauan, kuin päätöksentekosysteemi ei ole demokraattinen. Nykyisellään eduskunnalle luovutettujen kansalaisaloitteiden käsittely myös päättyy, kun eduskunta vaihtuu. Mitä myöhemmin vaalikaudella kansalaisaloite jätetään eduskunnalle, sitä todennäköisemmin aloitteen käsittely jää vähäiseksi.

 

Suomalainen edustuksellinen demokratia ei ole demokratiaa. Se on harvainvaltaa ja lumedemokratiaa. Päätöksentekijöillä ei ole intressiä antaa asioita ihmisten päätettäväksi. Ei, se nähdään uhkana, ei mahdollisuutena.

Kansalaisaloitteet ovat mielestäni loistava asia. Ne paljastavat suomalaisen lumedemokratian tilan erinomaisesti näyttämällä meille, että on yhdentekevää ketä äänestämme (esimerkiksi demareita vai keskustaa) ja mitä allekirjoitamme. Kansalaisaloitteet tai muut pienet askeleet kohti suoraa demokratiaa eivät riitä mihinkään. Niin kauan kuin systeemiä ei muuteta kokonaan, ei yksilön mielipiteellä ole mitään merkitystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Enimmistö kansasta vastustaa homolakia, joten tulos on sen mukainen. Hyvä. Demokratia toteutuu.

ps. Ihmettelen Uuden Suomen linjaa, kun tällaista trollausta otetaan nostoihin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Voisiko Nahkamäki esittää sellaisen mielipidekyselyn tulosta missä kansan enemmistö vastustaa tasa-arvoista avioliittolakia, toisenlaisia on kyllä näkynyt. On hyvin mahdollista, että laki menee "suuressa salissa" läpi. Mitään Nahkamäen esittämää "homolakia" ei ole edes esitetty. Suomi näyttää erityvän muista pohjoismaista tässä kysymyksessä, muissahan tämä laki on voimassa.

Käyttäjän PetriEskelinen kuva
Pedro Esko

Suomessa, kun vielä mietitään FF ja MM juttuja, niin Saksassa voi syntyä X:nä eli hermafrodiittina, joka nykyisin leikataan parhaalla arvauksella F:si tai M:si. Eikö tää keskustelu käyty jo 10 vuotta sitten ja hommelit sallittiin?

Intersukupuolisuus on melko harvinainen ilmiö. Suomessa syntyy vuosittain noin 20 intersukupuolista lasta. Sallimmeko heidän olla omia itsejään vai työnnetäänkö katse pois - ei sovi maailmankuvaani.

Uutiset Ulkomaat
Saksassa syntyvä voi olla perjantaista alkaen "kolmatta sukupuolta"
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1383117472104

http://fi.wikipedia.org/wiki/Intersukupuolisuus

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Gallupit ei päätä asioista ja se Granlundinkin pitäisi tietää. Eduskunnassa 124 kansanedustajaa jätti allekirjoittamatta esityksen homolaiksi ja se on selvä enemmistö.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #18

Nahkamäen pitäisi tietää myös, ettei kansaneustajan allekirjoittamisen jättämistä tarkoita lopullista kantaa ko. asiaan.

Hannu Korpilampi

Eiköhän se ole niin että ylivertaiselle enemmistölle Suomen kansasta asia on EVVK.

Itse en ainakaan näe mitä haittaa – tai hyötyä – laista olisi, jos puhdas symboliikka jätetään huomiotta. Paljon melua tyhjästä, IMHO.

Jotkut sitten tekee asian vastustamisesta tai puolustamisesta elämää suuremman taistelun. Vähän kuin se sota muovipussien tarjoamista vastaan.

Tässä yhteiskunnassa on melko paljon isompia ongelmia kuin sukupuolineutraali avioliittolaki. Esimerkiksi vaikka kirjoittajan mainitsema vakava demokratiavaje, joka ei ole mitään muuta kuin pudasta korporatismia ja oligarkiaa. Kansalaisten rahat jaetaan eturyhmille sulle-mulle -periaatteella, eikä keskiluokkainen voi kuin muuttaa ulkomaille pakoon.

Kaiken kruunaa liittovaltio-EU, jonka todellisen johdon valitsee poliittinen eliitti täysin läpinäkymättömästi, ilman että edes teeskentelisivät minkään tason kansanvaltaa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Heh, aika tekopyhää. Jos äänestyksen tulos olisi ollut toisenlainen, olisit nyt ylistämässä kansalaisaloitteen voimaa.

Käyttäjän suviauvinen kuva
Suvi Auvinen

No, en olisi. Kansalaisaloitteet ovat ihan söpö homma, mutta niiden voima anarkistisesta positiosta on nimenomaan kirjoituksessa esitetty lumedemokratian paljastaminen. Systeemiä ei muuteta asia kerrallaan "kohti suorempaa demokratiaa".

Käyttäjän PetriEskelinen kuva
Pedro Esko

Mä kyllä ehdottomasti suosisin suoraa demokratiaa edustuksellisessa demokratiassa, jotta ihmisillä olisi käsitys siitä, miten asioita voi hoitaa muuten kuin äänestämällä vaaleissa.

Mieti, että eduskunnassa olisi anarkisti ryhmän edustaja, jolle voi itselleen tärkeistä asioista kertoa ja tuoda haluamansa muutos esille vaikkapa anarkistisessa facebook ryhmässä tai ihan live tiloissa. Pääsisit vaikuttamaan yhden edustajan aloitteisiin mahdollisesti, vaikka et ole vielä edes äänestänyt häntä.

Jos koet saavasi äänesi esille, niin kiitoksena siitä seuraavissa vaaleissa sitten tiedät ketä äänestää siis sitä ryhmän edustajaa, jossa pakollinen rotaatio. Raflaafasti voi mainostaa, että ammun tämän edustajan, mikäli hän lähtee sooloilemaan, eikä noudata ryhmäkuria. ;) Kaikki päätöksen tekoon liittyvä keskustelu on avointa ja läpinäkyvää, jopa lehmänkaupat. :)

Käyttäjän suviauvinen kuva
Suvi Auvinen Vastaus kommenttiin #7

Minä suosin ehdottomasti suoraa demokratiaa, mutten olemassaolevan järjestelmän sisällä.

Anarkistit eivät voi olla eduskunnassa. Piste. Tällaista "systeemin muuttamista sisältä" on yritetty maailman sivu, eikä se toimi. Yksi edustaja paskassa systeemissä ei lisäksi vaikuta yhtään sen enempää, kuin yksi ääni.

Käyttäjän PetriEskelinen kuva
Pedro Esko Vastaus kommenttiin #16

Oletkos kuullut kansanedustajan aloite oikeudesta? Lisäksi miten muuten saat helposti rahoitusta toiminnan edistämiseksi ja mahdollisesti tiloja? Ilmainen lehti menee paremmin jakeluun kuin 5€ lehti. Avoin näkyvä toimintatapa varmasti herättää kiinnostusta. Mä kun en pysty hyppää katolle, niin käytän tikkaita, siinä on askelmia.

"Aloiteoikeus tarkoittaa henkilön oikeutta panna vireille eli saattaa virkakoneiston käsiteltäväksi jokin ehdotus. Lainsäädännöllinen aloiteoikeus eli oikeus ehdottaa lain säätämistä, muuttamista, selittämistä tai kumoamista on Suomessa kansanedustajilla, tasavallan presidentillä, Ahvenanmaan maakuntapäivillä ja kirkolliskokouksella.[1]

Kunnallinen aloiteoikeus on jokaisella kuntalaisella kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Aloitteen kunnanvaltuuston toimivaltaan kuuluvassa asiassa voi tehdä vähintään kaksi prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista. Valtuuston on käsiteltävä asia viimeistään kuuden kuukauden kuluttua asian vireilletulosta."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Aloiteoikeus

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ok. Olisitko kirjoittanut itkublogin, jos tuo aloite olisi äänestetty nurin kansanäänestyksellä?

Käyttäjän suviauvinen kuva
Suvi Auvinen Vastaus kommenttiin #8

Itkublogi? Ilmaisen anarkistisen positioni kansalaisaloitteisiin. Jos ei miellytä niin onneksi täällä Usarissakin on esimerkiksi natseja, joiden hehkuttelua voi mennä lukemaan.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #17

Yritetään uudestaan.

Olisitko kirjoittanut tätä vastaavan kirjoituksen, jos tuo aloite olisi äänestetty nurin kansanäänestyksellä?

Käyttäjän suviauvinen kuva
Suvi Auvinen Vastaus kommenttiin #21

Kansanäänestys on enemmistön diktatuuria sekin, ei äänioikeus kansanäänestyksessä edusta peräänkuuluttamaani konsensuspäätöksentekoa.

Janne Timonen Vastaus kommenttiin #23

Nyt pääsi hyvä aivopieru Suvilta!

"Kansanäänestys on enemmistön diktatuuria" - eikös tuossa juuri kansa äänestä mitä haluaa? Miten pystyt tuosta vetämään diktatuurin? :)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #30

Minäkin tipuin jo kärryiltä :)

Käyttäjän suviauvinen kuva
Suvi Auvinen Vastaus kommenttiin #30

Minä en usko "kansaan". En usko, että "kansan" etu on minun etuni. Kansa on liian suuri joukko käyttämään suoraa demokratiaa, se pitää tapahtua pienemmissä yksiköissä.

Janne Timonen Vastaus kommenttiin #33

Eli kannatat siis diktatuuria jossa rajoitettu joukko ihmisiä päättää enemmistön asioista. Selvä, asia selvisi.

Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola Vastaus kommenttiin #33

Mutta nythän päättäminen tapahtuu nimenomaan pienemmissä yksiköissä. (?)

Minäkään en usko, että 'kansan' etu olisi jokaisessa asiassa minun etuni, tai siis, että olisin kansanäänestysten lopputuloksessa aina 'voittajan' puolella. Siitä huolimatta hyväksyisin kansanäänestysten tuloksen paljon mieluummin.

Kansanäänestykset olisivat kuitenkin demokratiaa, nykyiset "pienemmät yksiköt" sitä lumedemokratiaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

166 851 allekirjoitusta ei ole vielä enemmistö kansasta. Se on vain hieman enemmän ääniä, kuin mitä A.Stubb sai EU-vaaleissa. Edes kymmenkertainen määrä ei riittäisi vielä enemmistöön.

Itse asiassa äänioikeutettujen lukumäärään 4440297 verrattuna puhutaan vain noin 4% osuudesta koko mahdollisesta äänestäjäkunnasta.

Turha siis puhua, että enemmistä kannattaisi homoliittoja, jos kansalaisaloitetta tuki vain tuo 4% äänioikeutetuista.

(http://tulospalvelu.vaalit.fi/EPV2014/fi/aoik_koko...)

Puhutaan mieluusti asioista niiden oikeilla nimillä.

Samaan prosenttiosuuteen olisi riittänyt 8 kansanedustajaa kahdesta sadasta.

Käyttäjän JanneHonkasalo kuva
Janne Honkasalo

Gallup-tutkimusten mukaan yli 60 prosenttia kansasta kannattaa lakiesitystä. Alle 35-vuotiaiden joukossa kannatus on jopa 75 prosenttia. Tämä kai on jo sinunkin matematiikallasi enemmistö.

Jouni Nordman

Gallub-tutkimukset vasta ovatkin luotettavia, sillä ne saadaan juuri sellaiseksi muodostettua kuin tilaaja ne haluaa. Sillä jos yli puolet vastaajista ovat naisia jotka asuvat kaupungeissa, niin tulos vääristyy paljon, sillä suurin osa vastaajista on juuri naisia, sill miesten aktiivisuus osallistua niihin on paljon pienempi.

Käyttäjän JanneHonkasalo kuva
Janne Honkasalo Vastaus kommenttiin #12

Virhemarginaalihan noissa on siinä yhden ja kahden prosentin välillä ja kummasti näyttäisi siltä, että juuri tässä asiassa yli 35-vuotiaiden lihaasyövien heteromiesten aktiivisuus on ihan kiitettävää luokkaa...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #13

Kreikan ekaa tukipakettia vastustettiin osapuilleen 90+ prosentin voimalla - gallupeissa. Go figure.

Käyttäjän Holmes kuva
Jens Fogelholm Vastaus kommenttiin #12

Koska kaikki naiset ovat asian puolesta ja kaikki miehet ovat tietysti vastaan, eikö? Eikö?

Sama juttu maalla ja kaupungilla asuvillekin, maalla asuvat vastustavat kun taas kaupunkilaiset puoltaa, eiks je?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Gallup-tutkimuksella saadulla 60% kannatuksella ei ole mitään tekemistä edes Elon laskuopin mukaan todellisen kannatuksen kanssa.

Gallupissa otetaan 1000-2000 mielipiteen otanta ja tästä otannasta tehdään tietyn kaavan mukaisia johtopäätöksiä.

Tuhat/reilut neljä miljoonaa=kansan enemmistön mielipide.

Heh heh heh...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei lumedemokratian paljastamiseen kansalaisaloitteita tarvita. Pakkoruotsin pysyminen sitkeästi koulujen opetusohjelmassa on paljastanut sen jo pitkän aikaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Toivottavasti suurempi osa kansasta alkaisi kannattamaan suoraa demokratiaa.

Olavi Mansikka

Huvittavaa kun porukka tekee lillukan varsista asiaa... ihan samahan tälle on. jos olisin homo ja suhteessa tuskin sen onnellisempi ilman ns avioliittoa kuin avioliitossa. Jos haluavat sen niin saakoot.

Käyttäjän PetriEskelinen kuva
Pedro Esko

Mieti jos puolisosi kuolee ja et ole naimisissa, mitä sitten tapahtuu? Lue lakia ja mieti, mikä sopimus avioliitto on lakiteknisesti.

http://www.oikeus.fi/fi/index/esitteet/avioliittol...

Olavi Mansikka

mulle ihan sama mitä homot haluaa. en vastuta enkä kiellä. jos äänestäisin äänetsäisin tyhjää. On se kumma kun entinen vastustaja sanoo että tehkäö mitä haluatte niin sittenkin vielä vängätään. Mitä hittoa homot haluaa?

Olavi Mansikka

jos mennään talouden takia naimisiin homo tai hetero niin hiukan kyllä miettisin toisena osapuolena... ainoa mistä mä menisin naimisiin olisi rakkaus. ja siinä ei talous paina mitään. Rahaakos te vaan ajatteletta?

Hannu Korpilampi

Käsittääkseni rekisteröity parisuhde ajaa saman asian kuin avioliitto. Olenko väärässä?

Jukka Mäkinen

Koko lakialoite oli pelkkää homosaatioon kuuluvaa perinteiden väkivaltaista rikkomista käsitteiden hämärtämiseksi.

Jos jotain oikeudellisesti korjattavaa, esimerkiksi perimiseen tai sukunimeen liittyvää halutaan muuttaa, niin olisivat tehneet aloitteen parisuhdelain muuttamisesta, niin se olisi mennyt läpi ilman mitään mutinoita. Jos adoptioon liittyvää halutan muuttaa niin korjataan adoptiolakia.

Ari Kemppainen

"Jos jotain oikeudellisesti korjattavaa, esimerkiksi perimiseen tai sukunimeen liittyvää halutaan muuttaa, niin olisivat tehneet aloitteen parisuhdelain muuttamisesta, niin se olisi mennyt läpi ilman mitään mutinoita. Jos adoptioon liittyvää halutan muuttaa niin korjataan adoptiolakia."

Totta!

Nyt yritettiin ns. vetää mutkat suoriksi ja siinä samalla unohtui taas kerran esim se lapsen oikeus isään ja äitiin.

Kun tarkastellaan ylipäätään seksuaalisuutta sitä miksi se on olemassa niin ensimmäiseksi ja ehkä tärkeimmäksi syyksi löytyy lisääntyminen. Tätä ns. lisääntymis viettiä seuratessaan ihminen valitsee kumppanin ja tästä yleensä on seurauksena jälkeläisiä.

Kun taas toisesta perspektiivistä katsottuna ihminen on sosiaalinen organismi jonka kehitykseen vaikuttavat kaikki kokemukset aina sikiöstä hautaan. Ja kun tiedossa on että juurikin nämä kokemukset muokkaavat yksilöä aina solutasolle asti täten ohjaten yksilön käyttäytymistä on tärkeä ymmärtää ympäristön ja kokemuksien vaikutus.

Kun ihmiseltä kysytään että miksi hän tuntee niin kuin tuntee? On vastaus: että hän tuntee näin. Tätä tunnepohjaista kokemusta seuratessaan ihminen tekee valintoja joten herää kysymys mistä nämä tunteet ja tuntemukset tulevat? Ja mikä on niiden vaikutus yksilön tekemiin valintoihin?

Kuinka siis määritellään mikä tuntemus on SE oikea ja mikä ns. väärä?
Kuinka suuren painoarvon annamme näille ihmisen tuntemuksille?

Ihminen tuntee Iloa, vihaa, rakkautta, kateutta, ylpeyttä, himoa, sääliä,pelkoa ja jne.

Kun tähän vielä lisätään teoreettinen hypoteesi että kaikki mitä me ihmiset tunnemme ei olekkaan todellista niin onko silloin enään väliä niillä tuntemuksilla ja niistä aiheutuneilla teolla?

Tulisiko siis hyväksyä jokaisen yksilön tuntemuksiin pohjautuva käyttäytyminen tasaarvoisesti? vai sosiaalisesti huomioida yhteisön (enemmistön) etu ja yhteisön tekemät valinnat ja päätökset?

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Blogisti kait tietää että asian käsittely jatkuu eduskunnassa syksyllä 2014?

Käyttäjän suviauvinen kuva
Suvi Auvinen

Tietysti, puhun tässä LaV:n päätöksestä.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Vanhanaikainen avioliittokäsitys on tyypillinen yhtenäiskulttuurin jäänne, joka ei kuulu moderniin sivistysvaltioon, jossa pitäisi kunnioittaa kansalaisten yhdenvertaisuutta lain edessä. Millään järkiargumenteilla tasa-arvoista avioliittolakia ei voi vastustaa, ja aloitteen vastustajien argumentit ovatkin pelkkää satukirjojen opetuksiin vetoavaa tunnepohjaista hölynpölyä. Lakialoite ei vie mitään oikeuksia keneltäkään vaan ainoastaan suo osalle kansasta niitä oikeuksia joita suurimmalla osalla jo on - kukaan ei häviä.

Lopulta tämä laki tullaan hyväksymään niin kuin se on hyväksytty monissa muissakin Euroopan maissa, eli se on väistämätöntä kehitystä. Lakialoitetta ei tulla unohtamaan vaan sitä tullaan ajamaan eteenpäin tasan niin kauan kuin se hyväksytään, eli kyllä arvokonservatiivit ovat niitä jotka ovat todellisuudessa heikoilla. Niin ikään ainoastaan arvokonservatiivien takia tasa-arvoista avioliittolakia ja homojen oikeuksia pidetään yllä mediassa. Mikäli halutaan säästää aikaa niin olisi syytä hyväksyä aloite välittömästi, kansan mielipidettä vastaan rettelöivistä arvokonservatiiveista huolimatta.

Mikael Stenbäck

Iltasanomien kyselyssä (vastaajia ~60000) 81% kansalaisista vastustaa lakia. En hyväksyisi lakia, jos kerran yhteiskunta on noinkin paljon vastaan. Tenavan joutuminen vanhempiensa takia syrjityksi lyö ainakin itselläni jarruja.

Sanna Marin (SD) kertoo joutuneensa syrjityksi, koska on kasvanut sateenkaariperheessä. Se kyllä jää itselleni mysteeriksi, miksi hän sitten kannattaa moista lakia, jossa lapsella on kova mahdollisuus joutua syrjityksi. Lain kannattajat monesti sanovat, että Suomi on homofobinen yhteiskunta. Tuokin jo puoltaa sitä, ettei lasta pidä laittaa alttiiksi tällaiselle yhteiskunnalle.
Lapsi EI ole kansalle suunnatun homosiedätyshoidon väline.

Käyttäjän suviauvinen kuva
Suvi Auvinen

Tämän kommentin logiikka: jos joku kiusaa sinua erilaisuudesta, älä ole erilainen. Älä ole eri etnistä alkuperää kuin ihmiset ympärilläsi, älä tunnusta eri katsomusta, älä kuulu sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön, älä ole punatukkainen, silmälasipäinen, puhevikainen, vammainen ja muuten sairas.

Uljas uusi maailma, jossa kukaan ei kiusaa ketään, koska kaikki ovat samanlaisia.

Tätä vastaan ainakin itse aion taistella viimeiseen hengenvetoon.

Käyttäjän suviauvinen kuva
Suvi Auvinen

Tiedoksenne moderointilinjani: En hyväksy blogitekstieni kommenteissa puoluepoliittista tai muiden autoritääristen liikkeiden mainontaa. Mainostakaa natsipuolueitanne muualla.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ei Suomessa ole natsipuoluetta joten ei sellaista voi mainostaakaan.

Markus Lehtipuu

Yli 75.000 ihmistä on toistaiseksi "äänestänyt" Ilta-Sanomien gallupissa, eli otanta on aika iso.

Tällä hetkellä 18% kannattaa uutta hömpötystä ja 82% on maailmanlaajuisen, ikiaikaisen ja universaalin perinteen kannalla.

Demokratia.

Käyttäjän suviauvinen kuva
Suvi Auvinen

Verkkolehtien gallupit eivät ole millään muotoa vakavastiotettava mittari mistään.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

"Kansalaisaloitteet ovat mielestäni loistava asia. Ne paljastavat suomalaisen lumedemokratian tilan erinomaisesti näyttämällä meille, että on yhdentekevää ketä äänestämme (esimerkiksi demareita vai keskustaa) ja mitä allekirjoitamme."

Miksi olet valinnut tähän esimerkeiksi nuo kaksi vaihtoehtoa? Vaihtoehtoja oli toistakymmentä muutakin. Sinä nimenomaan osoitit tukesi noille molemmille olemalla äänestämättä niitä vastaan.

"Niin kauan kuin systeemiä ei muuteta kokonaan, ei yksilön mielipiteellä ole mitään merkitystä."

Ja sinäpä et vaivaudu tekemään systeemin muuttamiseksi edes sen vertaa että äänestäisit niitä, jotka yrittävät sitä muuttaa. (Puhumattakaan että asettuisit itse ehdokkaaksi.)

Toimituksen poiminnat