Astalo Astalo lyö takaisin.

Kenen marssissa marssit, sen maksuja maksat

  • Kenen marssissa marssit, sen maksuja maksat

Olen osallistunut eri kaupunkien Pride-marsseilla jo ennen kuin tajusin kuuluvani siihen ryhmään, jonka puolesta marssin. Helsinki Pride aktivoi uusia ihmisiä mukaan kulkueen jouduttua vuonna 2010 Suomen Vastarintaliike -uusnatsiryhmän kaasuhyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäys sai ihmisiä näkemään, kuinka huonosti tasa-arvo voi näennäisen tasa-arvoisessa maassamme.


Tänä vuonna olen seurannut pinkkimustan blokin järjestäytymistä. Pinkkimustat edustavat kansainvälisessä Pride-liikkeessä queeranarkistien siipeä, ja blokille on ominaista kapitalismikritiikki ja ”pinkin rahan” vastustaminen. Tämän vuoden mielenosoituskutsussa Helsingin pinkkimustat julistavat esimerkiksi seuraavaa:

Meidän käsketään rauhoittua, koska Suomessa asiat ovat hyvin. Me vastaamme: kamppailu eriarvoisuutta vastaan on käytävä joka ikinen päivä, tai kaikki työ on ollut turhaa.

Meille sanotaan, että meidän sietäisi olla tyytyväisiä, ovathan asiat muualla paljon huonommin. Me vastaamme: jos kaikki eivät ole vapaita, kukaan ei ole.

Meille vakuutetaan, että kaikki muuttuu paremmaksi. Me vastaamme: emme jaksa odottaa, toisenlainen maailma on mahdollinen jo tänään.


Yllätys oli suuri pinkkimustien ilmoitettua blokkinsa osaksi virallista Helsinki Prideä. Blokki toivotettiin tervetulleeksi, mutta mukana oli maininta: ”Lisäksi pyytäisin huomioimaan ettei kulkueen lähtöpaikalla Senaatintorilla saa jakaa minkäänlaista promootiomateriaalia ilman erillistä promomateriaalin jakomaksua (900€). Kaikki jotka senaatintorilla jakavat ilmapalloja, flyereita ym. muuta kilpailevat samoista asiakkaista keskenään, joten on tasapuolista kaikkia mainostajia kohtaan, että kaikki maksavat siitä. Oman blokin kulkueessa voi toki täyttää ilmapalloilla, plakaateilla ym. niin kuin itse haluaa ilman erillistä maksua."

Luin vastaani tulleen sähköpostin muutamaan kertaan yrittäen ymmärtää mitä siinä sanottiin. Eihän pointti todella voinut olla se, että blokkien itse julkaisemaa ja itse jakamaa materiaalia ei saisi julkisella paikalla jakaa, ellei maksa Priden järjestäjille 900€ suuruista maksua. Mistä? Luvasta jakaa materiaalia? Ja että banderollinko saa kuitenkin tuoda ihan maksutta?

Siitä kuitenkin oli todella kyse. Helsinki Priden järjestäjät ovat osallistuneet kiitettävän aktiivisesti keskusteluun aiheesta pinkkimustien nostettua sen esiin. Vaikka tiedottajien taholta onkin tullut kritiikkiä ”jankkaamisesta, valittamisesta” ja ”suolan ja sitruunan vetämisestä housuihin”, ovat järjestäjät perustelleet maksua. Syynä maksulle ovat järjestäjien mukaan Priden järjestelykulut: palkatut turvamiehet, Pride-viikon muut tapahtumat ja puistojuhla etunenässä.

Helsinki Priden vaatimus on ennenkuulumaton. Koskaan ennen en ole kuullut vaatimusta maksaa siitä ilosta, että mielenosoituksessa saa jakaa itse tuottamaansa ja kustantamaansa materiaalia. Ymmärrän hyvin Priden paisuneen niin suureksi, että sen järjestäminen maksaa. Peräänkuulutan kuitenkin muita tapoja kerätä rahat, kuin vaatia itse mielenosoittajilta rahaa epäkaupallisen materiaalin jakamisesta! Helsinki Pride pitää puistojuhlan pitämistä maksuttomana erittäin tärkeänä asiana, eikä halua siirtää kulujen kattamista puistojuhlan harteille. Itse en kuitenkaan toimisi näin. Pride on globaalisti tärkeä liike, jonka kulkue pitää ehdottomasti pitää maksuttomana kaikille osallistujille.

Helsinki Pride lupasi tämän ”jankkaamisen ja valittamisen” tuloksena pinkkimustille oikeuden jakaa materiaaliaan ilmaiseksi. Hyvä niin, sillä näin olisi joka tapauksessa tapahtunut. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että vain pinkkimustille annetaan erivapaus maksusta vapautumiseen. Kyse on siitä, että tällaisen asian puolesta pitää taistella ja nostaa melu, jonka jälkeen lupa myönnetään.

Se Pride, johon olen osallistunut, on ajanut tasa-arvoa. Tasa-arvo ei toteudu asettamalla ihmisiä eriarvoisiin asemiin näiden seksuaalisen suuntautumisen, etnisen taustan, vakaumuksen tai varallisuuden pohjalta. Toivon Priden keksivän toisen tavan kattaa puistojuhlista koituvat kulut. Mielenosoittajien harteille niitä ei pidä missään nimessä siirtää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Markus Lehtipuu

Anarkisti törmäsi rahaan. Eikös sitä saa seinästä?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mielenosoitukset aiheuttavat kustannuksia veronmaksajille, joten valtionkin pitäisi periä niistä jonkinlainen huvivero.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Käsitykseni mukaan monet vanhat Setan veteraanit ovat ylipäätään hiukan kyllästyneitä siihen, että yhdet tahot yrittävät tehdä heidän perusoikeuksillaan bisnestä, ja toiset tahot taas politiikkaa. Olipa se sitten porvarillista, vasemmistolaista tai anarkistista.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllä jokainen tietää, että ei raha ole peräisin seinästä vaan kelasta. Siksi on helppo halveksia kokoomuszombieita ja heidän maksamiaan veroja. Heidän tarjoamiaan työpaikkoja. Vaikka itse ei pystyisi edes itseään työllistämään, paitsi ehkä yhteiskunnan maksamalla avustuksella.
No joo, onko tuossa touhussa mitään järkeä?
Oman agendan ajamisessa varmaan on. Mutta toisten toimimisen häiritsemisessä ei. Varsinkin demokratiassa, jossa voi asettua vaaleihin ja katsoa mikä on kannatus.

Pride-marssi? Miten se liittyi anarkismiin?

Käyttäjän suviauvinen kuva
Suvi Auvinen

Mistä päättelet mitään työllisyystilanteestani?

Epäkohtiin puuttumisessa ja heikoimpien puolustamisessa on anarkisteista paljonkin järkeä. Anarkismiin liittyy olennaisena näkemyksenä kaikenlaisen sorron vastustaminen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

En päättele mitään sinun työllisyys tilanteestasi. Yleisesti ihmiset, jotka yrittäjiä arvostelevat eivät todella ole edes itseään yrittäjänä työllistäneet. Saati sitten jotain muuta ihmistä.

Marika Naumanen

Hmm, kuulun itsekin nykyjärjestelmän arvostelijoihin, mutta anarkismin toimintaa käytännössä en ihan ole vielä ymmärtänyt. Miun mielestä anarkistisen systeemin paradigma kulminoituu hyvin tähän tilanteeseen. Kansan Uutisissa http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/319107... kirjoitettiin siitä, että poliisin vaillinaisen osallistumisen takia Priden budjetti on miinusmerkkinen. Anarkistisessa järjestelmässä (mikäli olen ymmärtänyt oikein) poliisia ei valtiotaholta olisi, joten turvallisuuden valvonta perustuisi joko vapaaehtoisuuteen tai yksityishenkilöille korvauksineen. Pridellehän on käymässä noin. Siispä kysyn ihan uteliaisuuttani: Miten anarkistinen systeemi toimisi tällaisessa tilanteessa? Jätettäisiinkö tilanne valvomatta ja annettaisiin ihmisten ilmaista mieltään Prideä vastaan mahdollisesti myös väkivalloin vai keksittäisiinkö joku aivan uusi turvallisuudentakaamiskeino?

Toimituksen poiminnat