Astalo Astalo lyö takaisin.

Vaalien todellinen voittaja

  • Kuva: Hanna Sauli
    Kuva: Hanna Sauli

Vaalien jälkeen puolueet julistautuvat kilpaa kulloistenkin vaalien voittajaksi. Sama se, montako ääntä on itse asiassa saatu, mutta voittajia tässä ollaan! Ainakin Persut, Vasemmistoliitto, KD, RKP ja Keskusta ovat tulkinneet tuloksensa voitoksi, ja samaa läppää heittää media. Myös puolueiden sisällä ilman uutta duunia jääneet hihkuvat voittoaan. Sori, ei se ole voitto, jos sijoitat 100 000€ työnhakuun, muttet saa edes paikkaa. Pienen ihmisen päässä tämä kaikki tuntuu ehkä hieman hämmentävältä. Kuinka jokainen puolue voi kilpailla toisiaan vastaan ja silti jokainen voittaa?

Yksinkertaista: ne valehtelevat!

Näiden vaalien todellinen voittaja ovat jälleen kerran "nukkuvat" äänestäjät. Meitä oli huimat 59,1%. Vaikka tuloksemme aavistuksen laskikin edellisistä eurovaaleista, ei yllä olevaa kakkua pysty tulkitsemaan kenenkään muun voitoksi. Paitsi jos olet itse puolueväkeä.

Hävinneiden (eli kaikkien) puolueiden mielestä kansa äänesti jälleen väärin. Äänestämättömiä osoitellaan sormella ja naristaan siitä, että jos juuri sinä olisit viitsinyt äänestää, olisi tilanne toinen. Vaaliuutisoinnissa minua kiinnostaa todella vain se yksi tulos: millaisia hylättyjä ääniä on annettu tällä kertaa? Eurovaalien tulokset ovat vallan ilahduttavia. Jos koppiin asti menee ja haluaa äänestää protestia, ei yksikään puolue ole vaihtoehto. Mieluummin sitten vaikka Putin tai Conchita Wurst.

Lisää ajatuksia vaaleista ja anarkismista tänään tiistaina klo 9:00 Radio Rockilla, jossa Astalo kertoo ajatuksistaan. Tune in!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Suvi, kirjoitit Nukkuvien puolue -juttusi kommentissa:

"Itse aion mennä äänestyspaikalle ja hakea äänestyslapun pois, jättämättä sitä uurnaan. Minun ääneni kuuluu minulle, ei kenellekään muulle."

Sävähdyttävät sanat.

Äänestämisen mieltä ja merkitystä pitäisi avata tarkemmin kuin vain yleisenä abstraktina periaatteena:

- Kriisioloissa, jossain tietyssä maassa kun edessä häämöttää rajusti omaan elämään vaikuttavia vaihtoehtoja, on luonnollista että kansa virtaa äänestämään.

- Valtaelimien etäisyys. EU on niin iso ja kaukana, piilovaltainen ja jopa vääräarvoinen (vertaa Euroopan Neuvosto, lähtökohtana ihmisoikeudet) että äänestäminen voi hyvinkin tuntua turhalta.

- Valtaeliitit oikeuttavat vaaleilla omat etunsa. Äänestäjiä käytetään välineinä. Tämä on tietyllä tavalla alentavaa miltei loukkaavaa ("ääneni kuuluu minulle, ei kellekään muulle").

- Äänestäminen Suomessa 1906 oli mielekästä. Onko tänään, ainakaan yhtä mielekästä?

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

Suvi Auvinen, nukkuvat eivät ole samaa ajava ryhmä, vaan yksi jää mieluummin yhden kaljan jälkeen jatkoille, toinen kesämökin rantaan ongelle, vaikka tarkoitus olikin käydä äänestämässä. Joku vksinkertaisesti unohtaa ja on jo kaukana matkalla mökille. Monille sanomalehtien, blogien tms. propaganda EU-vaalien näennäisestä merkityksettömyydestä on purrut ja he suhtautuvat asiaan vaarallisenkin välinpitämättömästi ym. ym. ym. Joku päättää kuitenkin varmasti suhteellisissa valeissa sinunkin osaltasi, käyttää sinun valtaasi.

Mutta, perussuomalaiset kyllä voittivat:

Aktiivisimman äänestäjäkunnan eli alhaisen kokonaisäänestysaktiivisuuden äänestäjien joukosta saimme nyt läpi kaksi edustajaa edellisen yhden edustajan sijaan vaikka äänestysaktiivisuus ei juuri kasvanut edellisestä. Kasvu on selvä ja se jos mikä kannustaa. Olemme siis lisänneet kannatusta myös vakaan äänestäjäkunnan joukoissa. Kiitos siitä lankeaa myös näille asialinjan kannattajiksi siirtyneille.
Ensi vuoden eduskuntavaaleissa on meille odotettavissa piikkipaikka ja se ei tarkoita Kreikan ym. apupakettipiikkiä – ainakaan nykymuodossaan. Auttaa tahdotaan tietenkin, mutta kansaa, ei pankkeja. Sitä ennen autetaan Suomi jaloilleen tai hukkuu auttajakin.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ja miten edustamasi (59,1%) voittaja hyödyntää voittonsa yhteisömme kehittämiseen ja vaikkapa elinolojemme parantamiseen? Vai onko tuo tarkoituskaan?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Hieman samaa ihmettelen minäkin, miten ja mitä voi voittaa jos on osallistumatta? Kun Kauniainen nousee äänestysaktiivisuus tilastojen kärkeen, paikka jossa asuu suomen rikkaimpia, on täysin selvää että äänestämättä jättäminen on säälittävän surullinen näkökanta!

Täytyy vain toivoa että blogistin silmät avautuvat hamassa tulevaisuudessa ja hän alkaisi ajattelemaan asioita järjellä, eikä tunteella!

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen

Ehkäpä pointti onkin se, että ei ole sopivia ehdokkaita jotka ajaisivat hänen asiaansa? Jos kaikki vaihtoehdot ovat yhtä huonoja, katoaa äänestämisestä kaikki tarkoitus.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Silloin pitää jättää tyhjä.

Äänestämättä jättäminen kertoo sen että äänioikeutettu on tyytyväinen tilanteeseen eikä koe tarvetta muutokselle. Eurovaaleissa noin 40% äänioikeutetuista ei ole tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen ja äänestämällä omaa ehdokastaan haluavat muuttaa tilannetta.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

Ihan mielenkiinnosta - vaikuttaako ääni tyhjälle jotenkin suhteellisen äänestyksen tulokseen, kasvattaako äänestysprosenttia, kuka tietää? Epäilen että poistetaan laskuista kuten kirkkoveneetkin...

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

Niin "Seppo", saatoit osuakin asian ytimeen. Jotkut piirit hyötyvät siitä että irralliset anarkistit ja muut vastaavat äänestämättömät ovat määrissä riittävän suuria, eivät kuitenkaan liian suuria, sillä silloin ne saattavat alkaa käydä vaarallisiksi nimenomaan noille piireille. Nyt kun katsotaan; pedagogi, toimittaja, hmmm - mitenkä tuo kuva sopii anarkistiin... kieltämättä vähän ristiriitaista... mutta tietysti mahdollista...

Anna-Leena Nieminen

Vastaus Seppo Leskiselle, kommentti nro 2

Monet, jotka eivät äänestä eivätkä välitä politiikasta muutenkaan ovat ahkeria, vastuuntuntoisia ja työskentelevät yksityisellä sektorilla eli kustantavat veroillaan kaikki julkisen sektorin työntekijöiden palkat ja metkut mm. poliitikkojen elättämisen.

Ja vielä kysyt miten äänestämättömät hyödyntävät voittonsa yhteisömme kehittämiseen?? Hehän ovat epäitsekkäitä hyväntekeväisyystekijöitä!

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

"Anna-Leena Nieminen", en keksi miten vastuuntunto liittyy äänestämättä jättämiseen, yrittäjistä ainakin tuntemani ovat olleet ahkeria äänestäjiä. On kyllä joku opportunistikin eli onnen onkija, kieltämättä. Saat nukkumaan jäämisen kuulostamaan hyveeltä jota se ei kylläkään ole. Siinä vastuuntunto ontuu, sillä "hyödyntäminen" pahimmillaan kääntyy haitantamiseksi juuri jäämällä nukkumaan koska tuo "kustannusten" rahoitus ehkä siksi kulkeekin vääriin kustannuksiin. Mutta ymmärrän kyllä kuinka helppoa on jättää äänestäminen kun se vielä tahdotaan monelta taholta kuten nyt sinunkin, saada tarkoituksella tuntumaan yhdentekevältä ja kun sattuu juuri olemaan jotain niin kivaa tekemistäkin ja säpinää, ehkä mökkireissu edessä, ollaan mökillä, kavereiden kaa olusilla helteellä jne.

Olit sitten yksityisellä tai julkisella sektorilla työntekijänä, vastuuntuntosi kohdistuu ensisijaisesti perheeseen, läheisiin, itseen ja jos palkka antaa myöden, niin jopa joskus yhteiskunnallisiin osallistumisiin. Pari selkeästi yhteiskunnallista otetta; oikeudenmukaisuus, reiluus ja rehellisyys. Niistä kun pitää kiinni ehkä kriisiä lukuun ottamatta tilanteessa kuin tilanteessa, on helppo hymyillä.

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #31

Ja nyt (ja aikaisemmin) kustannusten rahoitus ei ole sitten kulkenut vääriin kustannuksiin? Kun äänestysjärjestelmä on ollut jo kauan käytössä.

En minä pidä äänestämistä yhdentekevänä vaan haitallisena, koska siinä pönkitetään poliiittisia päättäjiä ja ylläpidetään kyseenalaista järjestelmää eli demokratiaa vaalijärjestelmineen. Varkautta ja pakkoa(=verotus). Oikeudemukaisuudesta ja reiluudesta ei voidakaan puhua niin kauan kuin verotus sallitaan.

On siis todellakin paljon viisaampaa ja parempaa olla esimerkiksi mökkireissulla ja nauttia hyvää juomaa mitä se itse kullekin on kuin äänestää.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #32

"Anna-Leena", oikeudenmukaisuudella, reiluudella ja rehellisyydellä tarkoitin sitä mitä itse kukin ajattelee ja pyrkii lähtökohtaisesti ja intensiivisesti toteuttamaan - se on aina mahdollista. Siinä että rahoitus nyt(kin) kulkee usein vääriin olet aivan oikeassa. Raskas on se tie jossa yrität tuoda jotain aivan uutta järjestelmää kertaheitolla tähän nykyiseen tilalle. Parempi on pyrkiä vanhan ehtoja hyödyntäen ja työstäen hiljalleen siirtymään siihen minkä näet toimivammaksi - avoimesti, rehellisesti, reilusti ja oikeudenmukaisesti. Sitä ihminen ymmärtää. Nykyinen järjestelmä on luotu pitkälti niiden toimesta jotka omistavat ja hallitsevat.

Väittämäsi: "On siis todellakin paljon viisaampaa ja parempaa olla esimerkiksi mökkireissulla ja nauttia hyvää juomaa" - ei edistä kuin kurjuutta nykyisessä yhteiskunnassa koska kuten edellä sanoin, nykyinen järjestelmä on luotu pitkälti niiden toimesta jotka omistavat ja hallitsevat. Ja he hallitsevat ja omistavat sitä vahvemmin mitä välinpitämättömämpi olet.

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #39

No "vanhan ehtoja hyödyntäen ja työstäen" voitaisiin demokraattisesti poistaa äänioikeus valtion ja kuntien työntekijöiltä ja etuuksia saavilta eli vain niillä, jotka lystin kustantavat olisi äänioikeus. Tämä olisi todella rehellistä ja oikeudenmukaista.

Totta tosiaankin, nykyinen järjestelmän luojia ja ylläpitäjiä ovat sekä valtion edustajat (poliittiset päättäjät)ja niiden kanssa "naimisissa" olevat muutamat suuromistajat(suvut)

Ei ole sattumaa, että Yhdysvaltojen keskuspankki ja verotus syntyivät samaan aikaan.

Vaaleissa vaikuttamisesta: Vaalit(äänioikeus) on täydellistä huijausta, yksi ansa valtion asettamien lukuisten muiden ansojen joukoussa. Vaaleissa pääsee vaikuttamaan vain etuuksien määrästä eikä koskaan perimmäisistä asioista esimerkiksi verotuksen olemassaolosta.

Poliitikkoja kohtaan nimenomaan pitää olla välinpitämätön, näin heidän altaan putoaa jalusta hiljaa mutta varmasti pois. Vihaa eikä väkivaltaa tarvita.

Kannatan juuri sellaista yhteiskuntaa, jossa poliittista järjestelmää ei ole eli kannatan valtiotonta yhteiskuntaa, "natural orderia". Jossa kaikki lakeja myöten on yksityistä.

Yritänkin kirjoituksillani ja kommenteillani puhua vapauden puolesta ja etsiä totuutta ja herättää ihmisiä kyseenalaistamaan asioita.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #41

"Anna-Leena", onnistuit yhden kyseenalaistamaan itsesi tarjoamia asioita. Oletko tai joku läheisesi koskaan sairastunut vakavasti ja hoidettu terveeksi antibiootilla tai nautit 100 prosenttisesti korvattavia lääkkeitä esim. astma-, diabetes-, sydän- ja verenpainelääkkeitä? Miksi ihmeessä ihmiset kyseenalaistaisivat noita tai kuinka homma sinun menetelmilläsi toimisi - ihan vaikka noin abstraktion tasolla?
Kyllä täytyy sitten tuoda jotain aivan upeaa tilalle jos sellaista salaisuutta kannat mukanasi, jotain muuta kuin "siinähän sitten hetken riudut, potkit ja kuolet" -tyyppistä. Se ei ainakaan kyseenalaista nykyistä menoa. Intiako lähellä ihannettasi; ei juuri veroja muttei kyllä edes juuri vessojakaan? Tähän se kuitenkin aina menee. Tietämättömyys on ainoa toivosi.

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #42

Nuorin lapsistani, joka nyt on murrosikäinen sairastui 6-vuotiaana 1.tyypin diabetekseen eli elinikäiseen sairauteen(varsinaisesti ei ole sairaus vaan elimistöstä puuttuu jotakin eli tässä tapauksessa haiman saarekesolut ovat tuhoutuneet eikä insuliinia siten erity)ja vaatii päivittäistä(monta kertaa ) hoitoa.

Insuliinista emme joudu paljoakaan maksamaan ja saamme lisäksi hoitotukea kuukausittain.

Mutta silti olen vahvasti sitä mieltä, että jos terveydenhoito vapautettaisiin niin yksityinen terveydenhoito olisi silloin huomattavasti edullisempaa kuin se nyt on sekä kilpailun ja kun julkinen terveydenhuolto ei enää veisi resursseja siltä.

Intia ei ole vapaa yhteiskunta.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #43

"Anna-Leena", tuo on minulle tuttuakin tutumpaa - tunnen myötätuntoa kun on ollut niin pikkuisesta kysymys, itselläni sama vasta 35:sta. Olet aika teräshermo ja sellaista tarvitaankin. Sairaushan ja vakava sellainen, se on koska ilman sitä kuollaan. Mutta toisaalta, sen kanssa voi pärjätä hyvinkin. Se vain vaatii toimivan ja järjestäytyneen yhteiskunnan. Ensimmäinen insuliinia (sian-) säännöllisesti saanut oli kanadalainen nainen joskus 20-luvulla, joka kuoli vasta aivan pari vuotta sitten. En nyt ihan ymmärrä ajamaasi asiaa mutta varmaan olet mielessäsi siinä päässyt asian kanssa sinuiksi. Kaikkea hyvää sinulle "totuuden" etsimisessä ja tsemppiä. Ehkä joskus saan lukea ajatuksistasi syvemminkin.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #32

Jatkan vielä "Anna-Leena" sen verran, että jos äänestysmahdollisuus on 5 vuoden sisällä vain korkeintaan 5 kertaa, ehtii kansalainen kyllä nauttimaan niitä hyviä juomia aivan yltäkylläisesti äänestyksien välissäkin, että ehkä kannattaisi miettiä asiaa tältäkin kannalta. Silloin kun ihan oikeasti pääsee vaikuttamaan, tähänkin vajavaiseen järjestelmään.

Poliittisia päättäjiä tulet järjestelmässä kuin järjestelmässä pönkittämään, pidit siitä tai et - paitsi ellet sitten ikinä äänestä missään järjestelmässä tai, jos olet itse päättäjä. Viha ei ole ratkaisu, se vain kalvaa sisukset hyvältä ihmiseltä.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Sattumoisin juuri tänään on Euroopan Neuvoston ihmisoikeuskomitealla kokous Suomen Pikkuparlamentissa. Euroopan Neuvoston kulttuuriselle pohjalle Euroopan olisi ollut - ja yhä on - mielekästä rakentua. Euroopan Unioni (EU) on käenpoika joka kasvatti varjon ihmisoikeuslähtöisen Euroopan Neuvoston ylle ja söi siltä elintilaa. EU on kauppapuksujen etujärjestö, ei mitään muuta. Tässä mielessä EU-vaalit ovat harhautusta ja soopaa.

Ollapa Euroopan Neuvosto -vaalit. Äänestämisessä olisi mieltä.

http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templa...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eivät nukkuvat mikään voittaja ole, vaan totaalinen häviäjä. Kuten taulukostasi näkee, 59,1% ei kannattanut europarlamenttiin ketään. Silti sinne lähetetään ne ennalta sovitut kolmetoista meppiä riippumatta siitä, kuinka moni ketäkin äänesti. Nukkuvat suorastaan murskattiin -- kuten joka ikisissä aiemmissakin vaaleissa.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Jos ei voi äänestää EU:sta ja valuutasta vaan 13/751 osasta valtaa 1/2000.000:s osana äänestäjistä. niin vaikuta siinä sitten. Tilanne on tuotakin surkeampi, kun samat mediajulkkikset menevät läpi kuitenkin, koska heidän sivuuttamiseen asiaehdokas tarvitsisi miljoonien vaalibudjetin ja oman TV-kanavan.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Eivät nukkuvat mitään voittajia ole, eivätkä äänestävät vaikuttajia. Yhden äänen vaikutus 500 miljoonan kolhoosissa ei ole tyhjää kummempi. Kirkkaan järjen vastaisesti aika moni omaan vaikutukseensa kuitenkin jaksaa uskoa. Harva heistäkään kuitenkaan lottokuponkia kiskalle jättäessään aidosti uskoo voittavansa seitsemän oikein, vaikka todennäköisyys on niinkin suuri kuin 1:15 miljoonaan.

Markkinamiehet meitä opettavat, että vain veikkaamalla voit voittaa. Samaan sarjaan aivopieruja kuuluu väite, että vain äänestämällä vaikutat. Lupauksen toteutumisen todennäköisyys on olematon ja siksi äänestämisen funktiona onkin muu kuin kansanvallan toteutuminen. Vain äänestäjien panoksen kautta nykyinen päätöksentekojärjestelmä pystyy oikeuttamaan oman demokraattisuutensa. Kun alle 40 prosenttia enää uskoo huuhaaseen, alkaa olemaan kiire keksiä jotain parempaa ja aidompaa tilalle.

Toni Seppänen

Ymmärrän kyllä jonkin asteisen turhautumisen koneistoon mutta tuntuu jotenkin absurdilta että aikuinen ihminen päivästä toiseen julistaa anarkiaa parempana vaihtoehtona.

Onk kukkaa anarkkiaa nähnä, josai tuol sit o mut ei siit mittä hyvve o seurant siitäkkä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Paikathan jaetaan joka tapauksessa. Niin Slovakiassa, Suomessa kuin Belgiassakin.

Nukkuvat itse asiassa äänestävät asioiden ennallaan pysymisen puolesta; sillä ne, joilla menee hyvin, käyvät vuorenvarmasti äänestämässä status quon säilyttämisen puolesta.

Eikä tämä ollut sitten narinaa, eikä sormella osoittelua. Jos asiaa miettii loogisesti, niin tosiasiahan tuo säilymisen tukeminen on.

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

Lapsesi ja lapsenlapsesi tulevat varmasti pitämään asenteestasi, kun maksavat kalliin hinnan teidän nukkuvien vaalijytkyistä tulevaisuudessa =)

Onneksi minä voin sanoa lapselleni ja lapsenlapsilleni, että yritetty on mutta raha, valta ja nukkuvien puolue tuhosivat isoisoisäsi taisteleman itsenäisen Suomen.

Toni Seppänen

"Anarkia" on jotain mistä ihmiskunta on kehittynyt siksi mitä se nyt on.
Kaikilta osiltaan vallitseva tila ei ole hyvä ja täydellinen mutta oleellisesti parempi joka suhteessa.
Anarkiassa kaikilla on omat säännöt, mitä siitä tulisi?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Kuinka monta paikkaa nukkuvat saivat parlamentissa?

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Vaikken minä anarkisti olekaan, niin olen tyytyväinen jos viesti puolueille menee perille; vieraannutte kansasta. Jatkuva koiranleikki ajaa ihmiset pois uurnilta, koska päätöksien tekeminen muuttuu hankalaksi disinformaatiolta käryävässä ilmapiirissä.

Suun soittaminen tietenkin jatkuu...

Toni Seppänen

Valitettavasti viesti ei mene perille äänestämättä jättämisellä.
Viesti menee perille kun äänestetään itselle parasta mahdollista ehdokasta.

Jos miljoona ihmistä olisi äänestänyt Halla-ahoa olisi viesti mennyt erittäin hyvin perille.

Vain äänestämällä voit vaikuttaa, tai lähtemällä mukaan vaikuttamaan ja olemalla sekä pysymällä uskollisena itsellesi.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

En ymmärrä, miten nukkuvien puolue sai tuollaisen potin ihan tyhjillä lupauksilla...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Varmaan vanhoilla näytöillä. Nukkuvien puolue, toisin kuin yksikään muu puolue, on historiallisesti pitäny kaikki antamansa vaalilupaukset.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Pitänee yllä olevien kommenttieni takia todeta, että kävin äänestämässä. Hain ehdokkaan, joka ei missään tapauksessa voinut tulla valituksi mutta jolla oli hyviä ajatuksia (filosofiaa opiskeleva nuori tyttö, ei valtapuolueista).

Vaalien ja erityyppisten vaalien merkityksiä pitää pohtia vapaasti tyhjältä pöydältä. Vaaleilla on myös typistävä ja alistava aspektinsa. Onko vaalimenettely ja edustuksellisuus ikuinen? Tuskin. Voitaisko vähitellen siirtyä seuraavalle edistysportaalle.

Sveitsissä parlamentin tekemät päätökset alistetaan kansanäänestykseen ja parlamentin päätökset voivat tulla oikeasti kumotuiksi. Näin kävi Gripen-hävittäjien ostolle Ruotsista. Sveitsin eduskunta oli jo tehnyt kaupasta myönteisen päätöksen, mutta nurin meni.

Miksi Suomen eduskunnan päätöksiä ei alisteta kansanäänestykseen? Eduskunta päätti euroon liittymisestä, entä jos päätös alistetaan takautuvasti kansanäänestykseen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Venäjän vaaleissa oli takavuosina vaihtoehtona "vastustan kaikkia".

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Nukkuvien laiskuus johtaa vain siihen, että äänestäneillä oli käytössään yhden äänen sijaan lähes 2,5 ääntä.

Suomella menee edelleen niin hyvin että monilla on varaa jättää äänestämättä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Puolen tusinan eri värisen lippalakin välillä äänestyttämisessä on vahvasti kansankusetuksen maku, mutta hauskaa viihdettä vaalit meille kyllä tarjoavat. Vaikka vaaleilla onkin yhtymäkohta päätöksentekoon, ei vaalit demokratiaa meille silti luo vaikka hallituspuolueet hötäkässä monesti vaihtuvatkin.

Yksi ja hailee monenko nukkuvan henkilön puolesta E.V. äänestät, sillä äänesi vaikutus on joka tapauksessa nollan luokkaa. Vallan monopolin itselleen anastaneet puolueet ovat filtterinä kansan ja demokratian välissä kuin Venäjällä tsaari ennen vallankumousta.

Meillä kansa on yhtä eristetty ja etäällä päätöksenteosta kuin Putinin valtakunnassakin. Erottavana tekijänä on vain brutaaliuden määrä, joka koneistoon on onnistuttu lataamaan. Se taas viestii paremminkin poliittisen kulttuurin eroista, kuin demokratiasta ja sen puuttumisesta.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

nin mitä esim stub pelkää? sitä että kukaan ei äänestä? mellakoita? ruokapulaa? ydintuhoa? kasvihuoneilmiötä?

hän pelkää vain yhtä asiaa. ei pääse jatkoon. se on ainoa asia joka vaikuttaa hänen henkilökohtaiseen elintasoonsa joka taas on ainoa asia joka häntä kiinnostaa.

jos nukkuvien äänien tilalle arvottaisiin edustajat koko kansan keskuudesta, se olisi uhka vallassa olijoille. koska ei arvota, ainut uhka on sellainen joka äänestää väärää henkilöä.

politikolle merkkaa vain yksi seikka. oma menestys. ja sitä ei uhkaa muu kuin jonkun muun menestys.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuo selittänee kai senkin, miksi Arhis hyppäsi pois kuokkavieraista, futishuligaaneista ja six-packista?

Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen

Eikun Suomella menee niin huonosti että nukkuvat ei jaksa lähteä äänestämään pitää ajatella.

Eli kukaan ei ole varmaan hallituksessa, päättäjissä huolissaan nukkuvista että miksi ne ei jaksa edes äänestää pitäs ajatella!

Tämä yhteiskunta on sairas.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Suomessa ei tietääkseni ole julkisten menojen leikkausta ajavaa puoluetta, mikä on äärimmäisen pätevä syy jättää äänestämättä kaikissa mahdollisissa vaaleissa.

Itselleni on täysin yhdentekevää kuka syömävelkahallituksen pelleistä sai turvapaikan seuraavaksi viideksi vuodeksi paremmilla eduilla ja vähemmällä mediahuomiolla.

Kai Jokela

Radio Rockin haastattelussa perustuloaihe oli surkuhupaisaa kuunnella koska haastattelija luuli perustulon tarkoittavan ettei kukaan ei saa enempää palkkaa kuin toinen, tai sitten että perustulo yksinkertaisesti lisää rahan määrään markkinoilla mikä vastaavasti nostaa tuotteiden hintoja. Harmittelin todella ettei Suvi korjannut haastattelijan vääriä olettamuksia, mutta mikäli uusi haastattelu vielä tulee niin toivon että suvi lyö faktoja pöytään.

Aslak Koivuila

Herramunvereni !
Juuri kun luulin, ettei Susanna Kaukista pahemmin voi kadota kantakosketus maankamaraan, niin tämmönen blogisti!?

Käyttäjän AiriMantovaara-puolakka kuva
Airi Mantovaara-puolakka

Äänestänättä jättäminen on ääni nykyiselle menolle.

Siihenkö olet, Suvi ja nuori nainen, tyytyväinen?

Jos olet, ei voi sanoa kuin voi, voi...

Toivottavasti vanhat omaisesi makaavat hoitamatta, märissä vaipoissa.

Toimituksen poiminnat