Astalo Astalo lyö takaisin.

Miksi me naamioidumme?

Vapun jälkimainingeissa moni on kysynyt, miksi anarkistit naamioituvat mielenosoituksissa, jos tarkoitus ei ole rikkoa ikkunoita ja lyödä poliisihevosta. Viimeisimmäksi tämän kysymyksen esitti Kansan Uutisissa Aulis Ruuth. Ruuth esitti myös muita olettamia ja väitteitä, joihin haluan vastata.

Selvitettäköön taustat: Minä osallistuin Helsingin vappumarssille anarkistien blokissa. Olen akateemisesti koulutettu kolmekymppinen urbaani toimija. Mukanani marssilla oli 2,5-vuotias lapseni vappupalloineen. En tässä tai tulevissa teksteissäni halua väittää edustavani ketään muuta kuin itseäni. Älkää lukeko tätä anarkistien vastauksena, vain yksittäisen anarkistin. (Se on vähän meidän ideamme.) En väitä edustavani kaikkia Helsingin vappumarssiin osallistuneita anarkisteja, mutta haluan vastata muutamaan usein kysyttyyn kysymykseen sen pohjalta, mitä itse aiheista ajattelen.


1. Miksi te haluatte osallistua vasemmiston vappumarssille?

Monet anarkistit mieltävät olevansa osa vasemmistoa. Anarkokommunismi ja anarkosyndikalismi esimerkiksi ovat hyvin lähellä vasemmistoa, jopa lähempänä kuin esimerkiksi SDP. Koen oikeudekseni marssia aatteeni puolesta vappumarssilla, vaikka lippuni onkin musta.

Miellän itseni hyvinkin vasemmistolaiseksi. Jaan hyvin suuren osan puoluevasemmiston ajamista arvoista, olen vain perustavalla tavalla eri mieltä siitä, kuinka näiden arvojen toteutuminen yhteiskunnassa taataan. Miellän tovereikseni monia niin Vasemmistonuorissa kuin Vasemmistoliitossakin toimivia henkilöitä, jotka ilokseni näinkin marssimassa samassa blokissa kanssani toukokuun ensimmäisenä päivänä. Ruuth epäilee, etteivät nykyanarkistit tunne aatteen historiaa. Ruuthille tiedoksi: Vappua ei ylipäätään vietettäisi työväen juhlana, jollei Chicagossa olisi vuonna 1886 tuomittu kuolemaan kolmea anarkistia. Anarkistit sopivat vappumarssille siinä missä kuka tahansa muukin vasemmistolainen – jolleivät enemmänkin.

Ei ole sattumaa, että anarkistit marssivat vasemmiston vappumarssilla eivätkä esimerkiksi oikeistolaisessa Heteropridessä.
 

2. Miksi te naamioidutte?

Me naamioidumme, koska anarkismissa yksilö ei ole tärkeä. Se mikä on tärkeää, on liike.

Puoluepolitiikka kaikissa muodoissaan perustuu sen sijaan henkilökulttiin. Meille uskotellaan, että äänestämme yksilöä. Todellisuudessa äänemme menee puolueelle, tai esimerkiksi eurovaalien tapauksessa Euroopan parlamentin poliittiselle ryhmälle, ei yksittäiselle ehdokkaalle. Puoluevasemmiston piirissä on tärkeää näyttäytyä mahdollisimman monissa paikoissa. On tärkeää tulla nähdyksi vappumarssilla ties monennenko polven vasemmistolaisena. On tärkeää kerätä skenepisteitä osoittamalla, että kannattaa edelleen vanhoja vasemmistolaisia perinteitä.

Anarkisteilla ei ole samanlaista painetta tulla nähdyksi yksilöinä. Me emme etene hierarkiassa, me emme kosiskele äänestäjiä liikkeen sisältä tai sen ulkopuolelta. Me tahdomme aatteemme ja lippumme näkyviin. Me haluamme sanoa, että kaikelle tälle on olemassa mielestämme parempi vaihtoehto. Henkilökultin sijaan haluamme tehdä näkyviksi arvomme ja kantamme.

Se, ettei media näe mustien huiviemme taakse ei ole meidän vikamme. Moni anarkisti naamioituu myös sen takia, että liikkeemme on nyky-Suomessa vainottu. Jos tapahtuu mitä tahansa, anarkisteista löytyy helppo syyllinen. Meillä ei ole virallista tahoa vastaamassa syytteisiin, ja hyvä niin. Tällaisessa ilmapiirissä ei ole ihme, etteivät ihmiset halua anarkismin henkilöityvän heihin. Emme naamioitumisella ilmaise häpeävämme aatettamme, vaan osoitamme varovaisuutta vainoa kohdatessamme. Vapun tapahtumat alleviivaavat anarkistien asemaa suomalaisessa poliittisessa keskustelussa.

 

3. Miksi haluatte tulla muiden järjestämään tapahtumaan ”valmiiseen pöytään” sen sijaan, että järjestäisitte oman tapahtumanne?

Käsittelin kohdassa 1. sen, miksi anarkistit haluavat marssia osana vasemmiston marssia. Tai ovat ainakin tähän asti halunneet.

Mitä tulee siihen, että tulemme muiden järjestämään tapahtumaan rettelöimään: anarkistien piirissä vappumarssia mainostettiin laajalti. Se, että meidän verkostomme käyttävät meille ilmaista sosiaalista mediaa ja teidän verkostonne kallista printtimediaa ei edelleenkään ole meidän syymme. Pyydän huomioimaan, että anarkistien oli alunperinkin tarkoitus osallistua vain marssiosuuteen. Marssiminen osana joukkoa ei edellytä taloudellista panosta tai järjestelyitä (mitä nyt poliisien usuttamista kimppuumme), vaan tässä sekoitetaan Hakaniemen torilla järjestetty vappujuhla kaikille avoimeen marssiin. Anarkistit olivat järjestäneet oman juhlansa Tokoinrantaan, siinä missä puoluevasemmisto kuunteli puheita kalliilta lavalta torilla. Meillä ei ollut mitään kiinnostusta tulla kuuntelemaan selkäänpuukottavia demareita, ja jos te hassasitte rahanne siihen, ette voi syyttää kuin itseänne.

 

4. Oliko tarkoitus rettelöidä?


Poliisin varustautumisesta päätellen anarkistit ovat Suomen pahin sisäpoliittinen turvallisuusuhka. Toiveajattelua, sanon minä. Sanotaanko, että jos tarkoitus olisi ollut mellakoida, olisitte huomanneet sen tähän mennessä.

Tämä menee vanhemmille: Jos uskoisit, että alle 3-vuotias lapsesi joutuu vaaraan poliittisen mielipiteesi takia, ottaisitko häntä mukaan mielenosoitukseen? Niin. En minäkään. Mistään mitä luin ja kuulin etukäteen en saanut käsitystä, että tarkoituksena olisi aiheuttaa hässäkkää. Keskustelin kulkueen aikana vieressäni marssineen mellakkapoliisin kanssa. Hän sanoi, että poliisin tiedustelu on pettänyt pahemman kerran ja paikalla oleva anarkistiporukka vaikuttaa siltä, että tässä haluttiin vain osoittaa mieltä.

Anarkistiblokkia on epäilty siitä, että mukana saattoi olla henkilöitä, jotka olivat Kiakkovierasjuhlissa 2013 Tampereella ja Nyt saa riittää-mielenosoituksessa Eduskuntatalolla 2014. Syön hattuni, jos puoluevasemmiston blokeissa ei marssinut näissä mielenosoituksissa mukana olleita. Itse en osallistunut kumpaankaan mainituista tapahtumista, sillä päättelin etukäteen niiden olevan tapahtumia, joihin ei kannata mennä pienen lapsen kanssa. Jos ihmisiä aletaan kiinniottaa ja heidän oikeutensa osoittaa mieltään estää aiempien mielenosoitusten verukkeella, elämme vaarallisia aikoja. Mutta mustien lippujen alla marssivalle tässä ei ole mitään yllättävää.
 

5. Poliisi pyysi jo anteeksi. Miksi vielä narisette?


Poliisi on tähän mennessä pahoitellut toimiaan Vasemmistonuoria vastaan ja lahjoittanut Vasemmistoliiton edustajalle nipun K-raudasta ostettuja keppejä. Todellisen perusoikeuksien loukkauksen kohteeksi joutuneilta anarkisteilta ei ole virkavallan taholta pyydetty anteeksi – eikä tulla pyytämäänkään.

Tarkoitus poliisin ”anteeksipyynnöissä” on ollut ainoastaan viestittää, että poliisi on erehdyksessä luullut kunniallisia Vasemmistonuoria ikäviksi anarkisteiksi. Tosiasiassa pesäero ei ole niin jyrkkä kuin poliisi tahtoo viestiä: Monet Vasemmistonuorten alueelliset järjestöt ovat vaatineet niin poliisia kuin poliiseille käskyjä jaellutta SAK:takin pyytämään anteeksi anarkistien kohtelua. Tätä ei tule tapahtumaan, mutta ainakin minä arvostan tätä elettä. Me emme vaadi poliisilta anteeksipyyntöä, koska lähtökohtaisesti valtion väkivaltakoneisto on vihollisemme.

Solidaarisuus on joskus ollut kuumaa kamaa myös puoluevasemmiston piireissä. Siihen kuuluu mm. se, ettei sorrettuja jätetä yksin sortajan kynsiin. Anarkisteja on kritisoitu siitä, että olemme kutsuneet demareita luokkapettureiksi vapun jälkipyykissä. Voin sanoa, että mellakkapoliisien saartamana, lapseni rattaissa ja vappumarssille lähdössä olleena, ei tullut ensimmäisenä solidaarisuus mieleen nähdessäni muun marssin jättävän meidät yksin virkavallan hampaisiin. Tulen jatkossakin kutsumaan luokkapettureiksi kaikkia, jotka hyväksyvät perustuslain polkemisen, marssivatpa he minkä värisen lipun alla tahansa. Niin kauan kuin elämme systeemissä, jossa myös anarkistien oletetaan noudattavan nykyisiä lakeja, toivon, että niiden noudattamista vaaditaan myös anarkisteihin kohdistuvissa sortotoimenpiteissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kun kerran loogisesti korostatte yksilöllisyyttänne ja naamioidutte ollaksenne joukko jossa yksilö ei ole tärkeä niin ilmeisesti teistä olisi ihan ok että yksittäinen poliisi pyytäisi omasta puolestaan anteeksi jos pyytäisi, sen sijaan että koko organisaatio pyytää? Sehän sopisi toimintamalliinne täydellisesti. Voisivathan sieltä jokainen todeta toisaalta että ehkä joku teki virheen, mutta minä se en ainakaan ollut joten en katso olevani vastuussa. Sama toimintamalli kuin teilläkin.

Anarkismi on sinänsä ihan mielenkiintoinen suuntaus, tosin kollektivistisena yhteiskunnallisena ideologiana (anarkokommunismi, anarkosyndikalismi) se ei toimi, koska noissa on jo hierarkiat. Samoin olisin kiitollinen tiedosta kuinka ajattelitte niitä tavoitteitanne saada eteenpäin ja miksi kritisoitte jos joku valitsee toisin? Olen minäkin lukenut kirjoja anarkismista ja seurannut keskustelua netissä. Kiva teoria, mutta surkea käytäntö, toteuttajina pääosin aikalailla keskustelukyvyttömiä riidanhaastajia jotka eivät voi käsittää että joku on heidän kanssaan eri mieltä. Sinä et ainakaan vaikuta olevan sellainen joten siksi kommentoin kirjoitustasi.

Se minua häiritsee anarkismissa sekä kommunismissa/sosialismissa/uskonnoissa että ne ovat lopulta kaikkea mitä vastaan ne ilmoittavat olevansa.

Käyttäjän suviauvinen kuva
Suvi Auvinen

Mitä tulee yksittäisen poliisin anteeksipyyntöön niin mikäs siinä - ei se ole minulta mitään pois, jos nyt ei lisääkään. Itse en tosiaan odota tai toivo poliisilta mitään: poliisin tehtävä on väkivaltaisesti taata yhteiskuntajärjestyksen säilyminen, anarkistit (ainakin minä) taas pyrkivät sen murskaamiseen.

Tavat saada aatetta eteenpäin varmasti vaihtelevat sen mukaan, keneltä kysytään. Osa ajaa insurrektiota, osa haluaa keskustella, osa vaikuttaa erilaisten kansanliikkeiden, mielenosoitusten ja toimintaryhmien kautta, osa haaveilee aseellisesta vallankumouksesta. Itse tällä hetkellä painotan tähän kirjoitushommaan ja jätän kivien heittelyn tyypeille, joilla on siihen enemmän inspiraatiota. Kukin kykyjensä mukaan jne. Miksi kritisoimme jos joku valitsee toisin? Itse pyrin pidättäytymään moisesta. Astalo lyö takaisin jos minua lyödään, mutta muutoin olen sitä mieltä, että eri ihmisille toimivat eri asiat. Eipä kapitalismiakaan olisi jos se ei joitain hyödyttäisi, mutta koska se ei ole minulle ideaalitila, pyrin sen murskaamiseen. Minussa on aavistus individualistianarkistin vikaa (mutta vain aavistus), ja minulle on lopulta sama kuinka ihmiset omat asiansa hoitavat, jos vain antavat minulle vapauden olla ja tehdä mitä haluan. En esimerkiksi yllytä ihmisiä olemaan äänestämättä, mutta kerron miksen itse tee niin.

Se, että anarkismi näyttäytyy keskustelukyvyttömien riidanhaastajien liikkeenä johtuu paljon siitä, kuinka aatteesta uutisoidaan. Anarkismi pääsee otsikoihin, kun jossain hajoaa näyteikkuna mustan lipun alla. Tähän mennessä kukaan ei ole kuitenkaan uutisoinut siitä, kun joukko anarkisteja kokoontuu keskustelemaan anarkismin eri suuntauksista ja sen poliittisesta merkityksestä 2010-luvun Suomessa.

Jarno Liedes

Alkuperäinen anarkismi on hyvin kaukana toisaalta siitä "kaaosmuutoksesta", mistä nykypäivän hipsterin vastikkeet anarkokommmarikapitalisti "määritteineen" hihhuloivat.
Todisteeksi kelpaa oikeastaan jo pelkästään vallitseva järjestelmä. Ei kaaos kelpaa ihmisille. Anarkismi pahimmillaan on erittäin dystopinen kollektiivi, missä kaikki yksilöllisyys pyritään alistamaan kollektiivin määrittelyyn. Tietenkin, kollektiivissa sitten on näitä "paremmintiedostavia" myös, jotka määrittävät sen miten kollektiivin tulee käyttäyty.

Eli mitä eroa oikeastaan muihin ääriaatteisiin?
Nothing.

Mutta sen kyllä haluaisin kuulla mikä on anarkistin "arvot" ? Tämähän on ihan päinvastainen ajatus ?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Poliisi hulinoi Vappuna. Siinäpä oikea, totuudenmukainen otsikko minun lehdessäni... Jos sellainen olisi olemassa.

Naamioituminen... Juu, tuota. Mikä on on mellakkapoliisin kypärän ja visiirin eräs tarkoitus?

Se on tietenkin identiteetin salassapitäminen.

...Niinkuin anarkisteillakin barrikadin eri puolilla...

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

On kommentoitava kun itse tosiaan marssin siellä kulkueen kärjessä punaista hammaspyörä-ja-tähkät -lippua kantaen. Enkä muuten mitenkään näyttääkseni muuta kuin sitä, että olen ylpeä sosialisti ja suomalaiset sosialidemokraatit voivat pelotta osoittaa puoluekantansa ja näyttää väriä. Suvussani ei tietääkseni ole muita demareita, kommunisteja ja vasemmistoliittolaisia kyllä.

Minulle kelpaisi anarkistien mukanaolo. Poliisin toiminta myös anarkisteja kohtaan oli ylilyönti. Oli kuitenkin oma vikanne, että SAK:n järjestysmies puuttui tekemisiinne ja joutui kääntymään poliisin puoleen. Järjestäjätahojen toimesta oli sovittu, että kulkueessa marssitaan tietyn järjestyksen mukaan ja tätä järjestystä anarkistit rikkoivat järjestymällä keskelle kulkuetta. Vappumarssi on yhtä lailla osa työväenjärjestöjen vappujuhlaa kun Hakaniemen torin juhla puheineen.

Aiempina vuosina anarkistit eivät myöskään pysyneet omassa joukossaan, vaan vaelsivat vasemmistoliiton ja demareiden rivistöihin häiriköimään, huutelemaan poliiseille, heittelemään pulloja ja käyttäytymään sellaisella tavalla, joka antaa ymmärtää, että vasemmiston kannattajat ovat humalaisia öykkäreitä jotka uhkaavat kanssaihmisten turvallisuutta. Ainakin me sosialidemokraatit haluamme osoittaa, että demokraattinen sosialismi on kaikkien ihmisten yhteinen etu. Vihollinen eivät ole ihmiset, vaan eriarvoisuus, köyhyys ja epäoikeudenmukaiset rakenteet.

Ja selkäänpuukottavat demarit? Me olemme taistelleet peruskoulun, työehtojen, sosiaaliturvan, terveyspalveluiden ja oikeudenmukaisen tulonjaon puolesta. Maltillisesti ja kompromisseja tehden, mutta vakaasti eteenpäin. Meistä vasemmalle kalastellaan irtopisteitä, ensin julistetaan demarit luokkapettureiksi ja sitten omitaan peruskoulut ja hyvinvointivaltiot, vaikka ei olla istuttu hallituksissa jotka ne ovat rakentaneet. Vastustetaan kaikkia leikkauksia, mutta ei kerrota mistä rahat otetaan tai mistä tuodaan lisää kasvua.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Millainen olisi lasten tai lapsiperheiden asema tällaisessa tilanteessa, missä yhteiskuntajärjestys on murskattu?

Susanna Kaukinen

Joo, muuten ei lisättävää, mutta NSR oli rauhallinen. Siellä oli mummoja ja pilttejä ja on ensi kerrallakin. Järjestäjät pitivät edellistä NSR:ää lehdistön propagandasta huolimatta erittäin rauhallisena ja kaikkien tahojen tahtotila oli järjestää samansävyinen miekkari.

Katso vaikka:

=> http://s29.postimg.org/lst69w3mf/nsr_beibi.jpg (taapero)

=> http://s30.postimg.org/4hpfvyjlt/s10.png (luutamummo)

Se pippurikaasuepisodi kesti ehkä 8 sekuntia. Monet ei ees huomannu koko juttua. Se oli siellä portailla ja valtaosa väestä ei ollu siellä. Ne jotka sinne meni fronttamaan, ihan heidän oma asia. En ota kantaa.

#NytSaaRiittää ☮ ♥ Ⓐ

Toimituksen poiminnat